Εορτολόγιο 4 Δεκεμβρίου: Δείτε ποιοι γιορτάζουν σήμερα!

Σε ποιους θα ευχηθούμε σήμερα

Εορτολόγιο

Σήμερα, Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το Εορτολόγιο, τιμάται η μνήμη των: Βαρβάρας της μεγαλομάρτυρος, Ιερομάρτυρος Σεραφείμ επισκόπου Φαναρίου και Νεοχωρίου.

Σήμερα είναι η γιορτή της προστάτιδας και θαυματουργής Αγίας Βαρβάρας

Η Αγία Βαρβάρα είναι Μικρασιάτισσα αγία και μεγαλομάρτυς, που έζησε κατά τον 3ο αιώνα μ.Χ. στη Νικομήδεια της Μικράς Ασίας. Ο Διόσκορος ή Διόσορος, ο φανατικός εθνικός (ειδωλολάτρης) πατέρας της, την είχε κλεισμένη σε ένα πύργο προκειμένου να τη διαφυλάξει από μνηστήρες. Ωστόσο μυστικά προσηλυτίστηκε στον Χριστιανισμό.

Ο τόπος αλλά και ο χρόνος του μαρτυρίου της αγίας Βαρβάρας δεν είναι γνωστός. Έτσι κατ΄ άλλους φέρεται πως μαρτύρησε στη Νικομήδεια της Βιθυνίας το 210, κατ' άλλους στην Ηλιούπολη (σημερινή Baalbek) του Λιβάνου το 360 και κατ' άλλους (εκδοχή καθολικών) σε κάποια πόλη της Τοσκάνης. 

Σήμερα γιορτάζουν οι:

  • Βαρβάρα, Ρούλα, Ρίτσα, Βαρβάρω, Βαρβαρούλα, Βαρβαρίτσα
  • Σεραφείμ, Σεραφειμία, Σεραφείμα, Σεραφίνα, Σεραφειμή, Σεραφειμούλα, Σεραφειμίτσα *

* Υπάρχουν και άλλες ημερομηνίες που γιορτάζει αυτό το όνομα.

Ανατολή ήλιου: 07:25

Δύση ήλιου: 17:05

Διάρκεια ημέρας: 9 ώρες 41 λεπτά

Σελήνη 0.1 ημέρας

4 Δεκεμβρίου: Διεθνής ημέρα γατόπαρδου

Ο Γατόπαρδος (cheetah στα Αγγλικά) είναι το ταχύτερο ζώο επί της Γης και ζει κυρίως στην Αφρική και την Ασία. Τα τελευταία χρόνια όμως ο πληθυσμός των γατόπαρδων έχει μειωθεί αισθητά και το είδος απειλείται με εξαφάνιση. Γι' αυτό και η 4η Δεκεμβρίου έχει ανακυρηχθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Γατόπαρδου για να υπενθυμίσουν την επισφαλή κατάσταση και την ανάγκη προστασίας του.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top