Ιωάννης Μεταξάς: Το τελεσίγραφο και το ιστορικό «ΟΧΙ» στους Ιταλούς

«Alors, c’est la guerre» απάντησε ο Κυβερνήτης της Ελλάδας

Μνήμες ελευθερίας: Από το «Όχι» του Μεταξά στο έπος στα βουνά της Αλβανίας / βίντεο ΕΡΤ

Σαν σήμερα στις 27 Οκτωβρίου του 1940 πραγματοποιείται δεξίωση για την επέτειο της πορείας του Μπενίτο Μουσολίνι προς τη Ρώμη στην ιταλική πρεσβεία της Αθήνας. Λίγες ώρες μετά μετά, θα φύγει από εκεί ο Εμανουέλε Γκράτσι με σκοπό να επισκεφθεί τον Ιωάννη Μεταξά στην Κηφισιά και να επιδώσει το τελεσίγραφο. 

Μπενίτο Μουσολίνι: Τον εκτέλεσαν και τον κρέμασαν μαζί με την ερωμένη του

Ο Ιταλός πρέσβης, επισκέφθηκε στο σπίτι του στην Κηφισιά τον Ιωάννη Μεταξά και του επέδωσε ιδιόχειρα το τελεσίγραφο, με το οποίο απαιτούσε την ελεύθερη διέλευση του ιταλικού στρατού από την Ελληνοαλβανική μεθόριο, προκειμένου στη συνέχεια να καταλάβει κάποια στρατηγικά σημεία του Βασιλείου της Ελλάδος, (λιμένες, αεροδρόμια κά.), για ανάγκες ανεφοδιασμού και άλλων διευκολύνσεών του, στη μετέπειτα προώθησή του στην Αφρική.

«Επομένως έχουμε πόλεμο»

Μετά την ανάγνωση του κειμένου ο Μεταξάς απάντησε στον Ιταλό πρέσβη στα γαλλικά (επίσημη διπλωματική γλώσσα) την ιστορική φράση: «Alors, c’est la guerre», (Λοιπόν, αυτό σημαίνει πόλεμο), εκδηλώνοντας έτσι την αρνητική θέση επί των ιταλικών αιτημάτων.

Μία ημέρα μετά έγραφε στο ημερολόγιό του: «Νύκτα στις τρείς με ξυπνούν, ο Τραυλός. Έρχεται ο Grazzi. -Πόλεμος! -Ζητώ αμέσως Νικολούδη, Μαυρουδή. -Αναφέρω Bασιλέα. -Καλώ Πάλαιρετ και ζητώ βοήθειαν Αγγλίας. -Κατεβαίνω 5 Υπουργικόν Συμβούλιον. Όλοι πιστοί και Μαυρουδής. -Όλοι πλην Κύρου. -Βασιλεύς. Περιφορά μαζί του. Φανατισμός του λαού αφάνταστος. -Μάχαι εις σύνορα Ηπείρου. -Βομβαρδισμοί. Σειρήνες. – Αρχίζουμε να τακτοποιούμεθα. Ο Θεός βοηθός»!

Η δικτατορία της 4ης Αυγούστου 1936

Στις 05:30 τα ξημερώματα, ξεκίνησε ο ελληνο-ιταλικός πόλεμος με την αιφνιδιαστική εισβολή (το τελεσίγραφο όριζε ότι η επίθεση θα ξεκινούσε στις 6 π.μ.) των ιταλικών στρατευμάτων στην Ήπειρο, οπότε η Ελλάδα αμυνόμενη εισήλθε στον πόλεμο.

Το παν είναι να είναι κανείς προσωπικότης. Όλα τα άλλα, εξουσία, πλούτη, ισχύς, επιρροή, τιμές και δόξα, δεν είναι τίποτα απέναντι αυτού. Ιωάννης Μεταξάς, 1934

Πώς γιορτάζεται αυτή η σημαντική ημέρα σε όλη την Ελλάδα

Η επέτειος του «ΟΧΙ» γιορτάστηκε για πρώτη φορά στα χρόνια της Κατοχής, ενώ το «Έπος του Σαράντα», γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 28 Οκτωβρίου, την ημέρα της επίδοσης του ιταλικού τελεσιγράφου και της άρνησης του Ιωάννη Μεταξά να συναινέσει.

Κάθε χρόνο αυτήν τη μέρα γίνεται στη Θεσσαλονίκη, η επίσημη εορτή, παρουσία του/της Προέδρου της Δημοκρατίας και άλλων επισήμων, με μεγάλη στρατιωτική παρέλαση. Στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις γίνονται μαθητικές παρελάσεις, ενώ δημόσια και ιδιωτικά κτίρια υψώνουν την ελληνική σημαία. 

 

27 Οκτωβρίου 1926: Η Πορεία προς τη Ρώμη οδηγεί τον Μουσολίνι στην εξουσία

Σε αυτό το σπίτι είπε το «ΟΧΙ» ο παππούς μου

Η εγγονή του Ιωάννη Μεταξά, η Ιωάννα Φωκά–Μεταξά, η οποία κατοικεί στο σπίτι του παππού της, από το οποίο εκδήλωσε την αρνητικότητά του στα ιταλικά αιτήματα στους Ιταλούς, είχε δηλώσει πριν από κάποια χρόνια στην iefimerida.gr: «Δεν νιώθω υπερήφανη μόνο στις επετείους, νιώθω υπερήφανη κάθε μέρα. Είμαι γέννημα-θρέμμα αυτού του σπιτιού, αφού γεννήθηκα εδώ το 1939. Δεν έζησα, όμως, τον παππού μου αφού όταν πέθανε ήμουν μωρό» 

Στην είσοδο της κατοικίας της οικογένειας Μεταξά, μια μαρμάρινη επιγραφή γράφει «Εδώ ο Ιωάννης Μεταξάς την 28η Οκτωβρίου 1940 είπε το ιστορικό ΟΧΙ» .

Ο Ιωάννης Μεταξάς έφυγε από τη ζωή στις 29 Ιανουαρίου 1941, 15 μήνες μετά το «ΟΧΙ» με το οποίο έμεινε στην Ιστορία.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top