Στυλιανοπούλου: Ο άντρας της ζωής της, την προσκάλεσε στον γάμο του με άλλη

Η φιλία με την Αλίκη Βουγιουκλάκη και ο γάμος της Δέσποινας Στυλιανοπούλου

Η Δέσποινα Στυλιανοπούλου μίλησε για το πώς «έχτισε» τους ρόλους των υπηρετριών που αποθέωσε στον Ελληνικό κινηματογράφο / βίντεο star

Σαν σήμερα, στις 8 Ιουλίου του 1932 γεννήθηκε η «φουφούκα» -όπως τη φώναζε η Άννα Καλουτά- ή «ψιψίνα», όπως την αποκαλούσε η αγαπημένη της φίλη, Αλίκη Βουγιουκλάκη. Ο λόγος για τη γνωστή ηθοποιόΔέσποινα Στυλιανοπούλου, η οποία σήμερα γίνεται 91 χρόνων!

Δέσποινα Στυλιανοπούλου: «Να επανέλθει η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος»

Την αγαπημένη κυρία του ελληνικού κινηματογράφου, Δέσποινα Στυλιανοπούλου, τη συναντήσαμε κυρίως σε δεύτερους ρόλους, παίζοντας συνήθως τη «χωριάτα» οικιακή βοηθό που πετούσε απίθανες ατάκες, πάντα εκτός σεναρίου, προσφέροντας άφθονο γέλιο.

«Εάν δεν έκανα τον ρόλο της υπηρέτριας θα ήμουν δυστυχισμένη. Εγώ τον επέλεξα στην πρώτη μου ταινία. Ήθελαν να κάνω μια σέξι σταρ, με βάλανε σε ένα κρεβάτι και μου λένε… γδύσου. Τι να κάνω, λέω… Να γδυθώ; Σηκώθηκα, ντύθηκα κι έφυγα. Και τους λέω ότι θέλω να κάνω τον ρόλο της υπηρέτριας. Ήμουν φοιτήτρια της Νομικής σχολής και αριστούχος της δραματικής σχολής», είχε αποκαλύψει σε παλαιότερη συνέντευξή της η Δέσποινα Στυλιανοπούλου, η οποία διακρίθηκε για τον εξαίρετο χαρακτήρα της και άφησε εποχή στον ελληνικό κινηματογράφο.

Σπούδασε φωνητική στο Ελληνικό Ωδείο και θέατρο στη Δραματική Σχολή Δημήτρη Ροντήρη, ενώ την πρώτη εμφάνισή της στον κινηματογράφο την έκανε το 1960, στην ταινία «Ξένος της νύχτας» και έκτοτε καθιερώθηκε σε ρόλους κωμικούς.

«Δε φοβάμαι τον θάνατο»

Σε ερώτηση που της έχουν κάνει ανά καιρούς σε συνεντεύξεις της, για το εάν φοβάται τον θάνατο, η αξιοσέβαστη κυρία του ελληνικού κινηματογράφου απαντά: «Είναι μια διαδικασία που θα έρθει για όλους μας. Ό,τι ζει, πεθαίνει. Απλά θέλω να αφήσω πίσω μου ένα καλό όνομα και ο κόσμος να χαίρεται όταν βλέπει τις ταινίες που παίζω».

Αποκάλυψη από τη Δέσποινα Στυλιανοπούλου: «Ο γάμος μου διήρκησε μια ημέρα!»

Η Δέσποινα Στυλιανοπούλου για τους χαμένους έρωτες: «Αγαπήθηκα πολύ, αλλά ήμουν άμυαλη»

Η χαμογελαστή ηθοποιός που στις ελληνικές ταινίες είχε «παντρευτεί» το σφουγγαρόπανο, είχε εξομολογηθεί για τους έρωτες του παρελθόντος που δεν ευδοκίμησαν και δεν έκρυψε ότι έχει μετανοιώσει που δεν απέκτησε παιδιά: «Αγαπήθηκα πολύ, αλλά ήμουν άμυαλη. Θα έπρεπε αυτή τη στιγμή να έχω παιδιά και σύζυγο. Παρουσιάστηκαν κάποιες τύχες, αλλά έμεινα πιστή σε μια αγάπη, δεν ήθελα δεύτερο γάμο. Τώρα είναι δύσκολο να είσαι μόνη».

«Έχω καταπληκτικά ανίψια, που πλέον δε με νοιάζει... Όλα αυτά είναι στις σκέψεις μας, αλλά είμαι γεμάτη από τη ζωή που έζησα. Ζω με τις αναμνήσεις μου και εύχομαι κάθε φορά να ζήσουν τόσες χαρές και άλλοι, νεότεροι συνάδελφοί μου».

Το 2012 η Δέσποινα Στυλιανοπούλου κυκλοφόρησε ένα βιβίλιο με την αυτοβιογραφία της, στο οποίο, μεταξύ άλλων, αναφέρεται τους άνδρες που αγάπησε και εκείνοι την πρόδωσαν.

Χαρακτηριστικό είναι το απόσπασμα από το κεφάλαιο «Ηθοποιός αμέσου δράσεως» για τον σκηνοθέτη Κώστα Καραγιάννη, ο οποίος της είχε κρύψει ότι έχει γυναίκα και παιδιά: «Μέσα σε ένα παλιό αυτοκίνητο, με μια κουβέρτα στα πόδια για να έχουμε ζεστασιά και τρώγοντας πασατέμπο, διαβάζαμε σενάρια και τα διορθώναμε, μέχρι που κατάφερε ότι ήθελε και το όνομά του γράφτηκε με μεγάλα γράμματα. Μια γυναίκα μπορεί να ανεβάσει έναν άντρα ψηλά. Εγώ, όμως, που τον σήκωσα ψηλά έμελλε να δω άλλες ν' απολαμβάνουν τη δόξα του».

«Ο άντρας της ζωής μου με προσκάλεσε στον γάμο του με άλλη γυναίκα»

Ο έρωτας της ζωή της, όπως έχει αναφέρει ανά καιρούς, ήταν ο τραγουδιστής και ηθοποιός Πέτρος Μήλας. Γνωρίστηκαν το 1970 και ενώθηκαν με τα ιερά δεσμά του γάμου το 1976. Έναν χρόνο μετά, χώρισαν, παντρεύτηκαν, ενώ έναν χρόνο μετά χώρισαν.

Όπως αναφέρει στην αυτοβιογραφία της για τη γνωρισμία τους: «Μετά από καιρό πήγα στο κέντρο όπου τραγουδούσε. Με το που μπήκα εκείνος τραγουδούσε. Μόλις με είδε η κοπέλα του μαγαζιού άρχισε να με ραίνει με λουλούδια και εκείνος έλεγε το ρεφρέν από το τραγούδι του Κόκοτα, "Δεν το μπορείς όσο κι αν θες να με ξεχάσεις"...»

«Αυτό το ρεφρέν μάς ένωσε με τα δεσμά του γάμου και ίσως να μας δένει ακόμη, και ας ζούμε χώρια… Ο χωρισμός ήταν σκληρός και έγινε οριστικός με την υπογραφή ενός χαρτιού που σήμαινε το τέλος μιας αγάπης. Ο καθένας πήρε τον δρόμο του, που άλλες φορές ήταν φωτισμένος και άλλες σκοτεινός. Ευτυχώς ο πατέρας μου, που πάντα με στήριζε, μου έλεγε: “Μήπως, παιδί μου, αυτός ο άνθρωπος δεν ήταν τελικά για σένα;”»

Λίγο καιρό μετά τον χωρισμό τους, συναντήθηκαν ξανά και αποφάσισαν να δώσουν μία δεύτερη ευκαιρία στη σχέση τους. Κάποια στιγμή, ο Μήλας, της λέει ότι θα φύγει για το Λονδίνο, με σκοπό να προετοιμάσει τον γάμο τους. Η Δέσποινα πλέει σε πελάγη ευτυχίας... Όμως, τα όνειρά της γκρεμίζονται με ένα βραδινό τηλεφώνημά του...:

- «Δέσποινα, αγάπη μου, σου στέλνω πρόσκληση».

- «Πετρή μου», του λέει εκείνη «θα παντρευτούμε στο Λονδίνο, λοιπόν». 

- «Δεν κατάλαβες, Δέσποινα… Στο Λονδίνο παντρεύομαι εγώ, αλλά με άλλη γυναίκα».

Δέσποινα Στυλιανοπούλου: Ο θάνατος της Αλίκης Βουγιουκλάκη της στοίχισε πολύ

Η Δέσποινα Στυλιανοπούλου έχει αναφερθεί αρκετές φορές στο παρελθόν για τη στενή φιλία που διατηρούσε με την αείμνηστη Αλίκη Βουγιουκλάκη: «Η Αλίκη Βουγιουκλάκη με φώναζε ψιψίνα, έτσι της ήρθε με μια μέρα πάνω στη σκηνή. Η Αλίκη με τον Δημήτρη δεν χώρισαν ποτέ. Η τελευταία στιγμή που την είδε ζωντανή ο Δημήτρης ήταν στο Ιατρικό Κέντρο. Ίσως, όμως, αυτό δεν άκουσε ο Δημήτρης που δυστυχώς άκουσα εγώ την τελευταία της λέξη. Μου είπε “Ψιψίνα, θέλω να με πας στο Θεολόγο”».

Ενώ έχει εξομολογηθεί πόσο πολύ τη συντάραξε ο θάνατός της αγαπημένης της φίλης. «Κάθε βράδυ πήγαινα στο Ιατρικό Κέντρο. Στ’ αυτιά μου ηχεί ακόμα η κραυγή με τα τελευταία της λόγια στον γιατρό: «Θέλω να ζήσω». Ήμουν ακριβώς έξω απ’ την πόρτα της όταν την άκουσα. Εκείνες τις στιγμές που περιμέναμε όλοι μήπως γίνει καλά, εγώ σκεφτόμουν πως θα έγραφα ολόκληρο βιβλίο με τη ζωή μου δίπλα της.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top