Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου: Πώς η πανδημία αύξησε ραγδαία τη χρήση του

Ποιες χώρες είναι φαν της ποδηλασίας;

Σαν σήμερα, στις 3 Ιουνίου έχει καθιερωθεί να εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου μετά από απόφαση που ελήφθη από τον ΟΗΕ στις 12 Απριλίου 2018.

«Κέντρο Ποδηλάτου» στην καρδιά της Αθήνας: Τι είναι και πώς θα λειτουργεί

Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου: Πώς καθιερώθηκε

ποδηλάτης κοντά στη θάλασσα

Η απόφαση αυτή πάρθηκε από την γενική συνέλευση του διεθνούς οργανισμού, κατόπιν μιας διεθνούς εκστρατείας από τους λάτρεις του ποδηλάτου, στην οποία πρωτοστάτησε ο Πολωνός κοινωνιολόγος και ακτιβιστής δόκτωε Λέσεκ Σιμπίλσκι, πρώην μέλος της Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής στη Πολωνία.

Η πανδημία οδήγησε σε ραγδαία αύξηση της χρήσης ποδηλάτου

Η πανδημία του COVID-19 είχε ως αποτέλεσμα τη ραγδαία αύξηση χρήσης του ποδηλάτου.  Η έλλειψη αυτοκινήτων στους δρόμους κατά την περίοδο των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας σε όλο τον κόσμο και οι συστάσεις για αποφυγή χρήσης των ΜΜΜ οδήγησε όλο και περισσότερους να επιλέξουν να χρησιμοποιούν το ποδήλατο ως το βασικό μέσο για τις καθημερινές μετακινήσεις τους.

ποδήλατα στη θάλασσα

Περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια ποδήλατα χρησιμοποιούνται σε όλο τον κόσμο

Περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια ποδήλατα χρησιμοποιούνται σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF), και αυτός ο αριθμός θα μπορούσε να αυξηθεί στα 5 δισεκατομμύρια έως το 2050  όταν τα αυτοκίνητα είναι 1,5 δισεκατομμύριο.

Το ποδήλατο και η αγάπη προς το περιβάλλον

Χρησιμοποιώντας ποδήλατο αντί για αυτοκίνητο εξοικονομείτε περίπου 150 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα (CO2) ανά χιλιόμετρο (δηλαδή περίπου 240 γραμμάρια CO2 ανά μίλι), σύμφωνα με το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος του ΟΗΕ (UN Environment Programme).

Το 2016, η Κοπεγχάγη ανακοίνωσε ότι για πρώτη φορά στην ιστορία υπήρχαν περισσότερα ποδήλατα από τα αυτοκίνητα στους δρόμους της. Ήταν μία από τις κύριες προτεραιότητες της Κοπεγχάγης να κάνει την πόλη φιλική προς το ποδήλατο, η οποία αποδείχθηκε μεγάλη επιτυχία. Η άνοδος τα τελευταία 20 χρόνια ήταν 68%.

Το 2016, περίπου 20 εκατομμύρια ποδήλατα πωλήθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ωστόσο, το 2018, η ποδηλασία αποτελούσε μόλις το 1% της συνολικής οδικής κυκλοφορίας. Συγκριτικά, τα αυτοκίνητα και τα ταξί αντιπροσώπευαν το 77%.

ποδηλάτες μπροστά από συντριβάνι

Ποια είναι η χώρα με τους περισσότερους λάτρεις ποδηλασίας

Η χώρα με τους περισσότερους λάτρεις της ποδηλασίας είναι η Δανία καθώς είναι η πιο φιλική προς το ποδήλατο χώρα στον κόσμο. 9 στα 10 άτομα κατέχουν ποδήλατο, ενώ μόλις 4 στα 10 άτομα έχουν αυτοκίνητο.

Κάθε κάτοικος της Κοπεγχάγης κάνει ποδήλατο περίπου 3 χλμ κάθε μέρα και τα μισά παιδιά της Δανίας οδηγούν το ποδήλατό τους στο σχολείο.

Επιπλέον, το 25% όλων των διαδρομών στη χώρα με απόσταση μικρότερη των 5 χλμ. γίνεται με ποδήλατο.

Οι ευρωπαϊκές πόλεις με τα υψηλότερα ποσοστά ποδηλασίας είναι η Κοπεγχάγη (49%), το Άμστερνταμ (35%), το Ελσίνκι (14%), η Λιουμπλιάνα (13%) και το Βερολίνο (13%).

Ένας ποδηλάτης που διανύει 8 χιλιόμετρα για να πάει στη δουλειά του τέσσερις ημέρες την εβδομάδα θα εξοικονομήσει 750Kg εκπομπών CO2 σε ένα χρόνο. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top