Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος: Ημερίδα του υπ. Υγείας

Η 31η Μαΐου τιμάται από τον ΠΟΥ ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος

άνδρας καπνίζει
Φώτο: unsplash Φωτογράφος: Elsa Olofsson (https://cbdoracle.com/)

Από το 1988, η 31η Μαΐου τιμάται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος με σκοπό να υπενθυμίσει στο ευρύ κοινό τις βλαβερές επιπτώσεις του καπνού στον ανθρώπινο οργανισμό.

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος: Η ανάρτηση του Βασίλη Κικίλια

αναμμένο τσιγάρο

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος 2021: Το μήνυμα της σημερινής ημέρας

Φέτος, το μήνυμα για το 2021 είναι η «Δέσμευση στη Διακοπή» και παροτρύνει τους καπνιστές να αποδεσμευτούν από τα δεσμά της καπνιστικής έξης μέσω προσωπικής δέσμευσης, με αντάλλαγμα ένα πολύτιμο κέρδος όπως είναι οι καθαρές ανάσες και οι υγιείς πνεύμονες.

Ο ρόλος των περιοριστικών μέτρων στην αύξηση του καπνίσματος 

Και ενώ θα περίμενε κανείς κατά την περίοδο της πανδημίας, τα ποσοστά καπνίσματος να καταγράψουν μεγάλες μειώσεις σε διεθνές επίπεδο, η ακριβής επιδημιολογική αποτύπωση και καταγραφή των ποσοστών των καπνιστών και των θανάτων που απορρέουν από την εξάρτηση της νικοτίνης δεν δύναται να είναι ακριβής για αυτή την περίοδο, σημειώνει η Δρ. Τσικρικά Σταματούλα, γραμματέας της Ομάδας Ελέγχου Καπνού της Πανευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας και Πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας.

άνδρας κρατά τσιγάρο

Παράγοντες που οδήγησαν στην αύξηση του καπνίσματος

  • Η καθιέρωση της τηλεργασίας με άρση των απαγορεύσεων για κάπνισμα στο χώρο εργασίας
  • Ο περιορισμός των κοινωνικών επαφών και εκδηλώσεων και η ψυχολογική επίπτωση της καραντίνας
  • Η δυνατότητα παραγγελίας καπνικών προϊόντων από το διαδίκτυο 
  • Τα Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος και οι συναφείς υπηρεσίες υγείας ανέστειλαν τη λειτουργία τους ή υπολειτούργησαν λόγω της πανδημίας
  • Οι επαγγελματίες υγείας επικεντρώθηκαν κυρίως στη μάχη των ασθενών με λοίμωξη covid 19 με αυξημένες απαιτήσεις και ωράρια. 

Πώς το κάπνισμα βοηθάει στην μετάδοση του SARS-Cov-2

Η κ. Τσικρικά τονίζει  ότι η χρήση κοινών καπνικών προϊόντων συνεπάγεται αυξημένη επαφή των χεριών με το στόμα και τη μύτη με αποτέλεσμα να αυξάνει την πιθανότητα μετάδοσης του SARS-Cov-2.

Κάπνισμα: Ένας στους πέντε θανάτους στη χώρα μας οφείλεται στο τσιγάρο

Επιπλέον, η αυξημένη κατανάλωση αριθμού τσιγάρων την ημέρα δύναται να επηρεάσει την ορθή χρήση της μάσκας ιδίως στους πολυσύχναστους χώρους, ενώ το ποσοστό των ασθενών που εισέρχονται σε ΜΕΘ λόγω σοβαρής covid 19 λοίμωξης φαίνεται να είναι μεγαλύτερο στους καπνιστές με μακροχρόνιο καπνιστικό ιστορικό και μεγάλης εξάρτησης.

Επίσης, περισσότερες πιθανότητες νοσηλείας εμφανίζουν οι καπνιστές με λοίμωξη covid 19, οι οποίοι καπνίζουν περισσότερο από ένα πακέτο τσιγάρα την ημέρα για περισσότερα από 30 έτη.

Πώς μπορώ να διακόψω το κάπνισμα

Η διαδικασία διακοπής του καπνίσματος δεν είναι πάντα εύκολη, γρήγορη και χωρίς κόπο ή υποτροπές, αναφέρει η κ. Τσικρικά.

Οι καπνιστές πρέπει να κατανοήσουν ότι δεν είναι μόνοι τους σε αυτή την προσπάθεια, αλλά υπάρχουν πλέον ειδικοί και εκπαιδευμένοι επαγγελματίες υγείας σε  τεχνικές κινητοποίησης, ενίσχυσης κινήτρων, αποφυγής στερητικού συνδρόμου και υποτροπών, οι οποίοι να τους συνδράμουν αποτελεσματικά και με εγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή όπου κρίνεται απαραίτητο.  

Η κ. Τσικρικά παροτρύνει όλους τους καπνιστές να επισκεφτούν ένα Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος σε δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας και να σχεδιάσουν από κοινού με τον εξειδικευμένο στη διακοπή καπνίσματος επαγγελματία υγείας ένα προσωποιημένο πλάνο απεξάρτησης από τον καπνό, προσφέροντας στον οργανισμό τους το καλύτερο δώρο υγείας!

άνδρας καπνίζει

Επιλέγω να Μην Καπνίζω - Ημερίδα Υπουργείου Υγείας για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, το Υπουργείο Υγείας διοργανώνει ημερίδα με θέμα «Επιλέγω να Μην Καπνίζω», στις 18:30 στο Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης.

Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία της η Α.Ε. Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία θα απευθύνει χαιρετισμό.

Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, η Υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος, ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Αρκουμανέας και ο Πρόεδρος του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος David Horner, ενώ θα μεταδοθεί μαγνητοσκοπημένο μήνυμα του Περιφερειακού Διευθυντή Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Hans Henri Kluge.

Παρεμβάσεις στην ημερίδα θα κάνουν, επίσης, εκπρόσωποι κοινοβουλευτικών κομμάτων και εκπρόσωποι της επιστημονικής κοινότητας.

Συντονιστής της ημερίδας είναι ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας για το Κάπνισμα, Καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top