Παιδική παχυσαρκία: Οι χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά-Πού βρίσκεται η Ελλάδα

Ένας στους δυο ασθενείς που νοσηλεύονται λόγω COVID-19 είναι παχύσαρκοι

πρόχειρο φαγητό

«Everybody needs everybody»- «Όλοι  χρειάζονται τους πάντες» είναι το φετινό μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας (4/3/2021) από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Παχυσαρκίας (World Obesity Federation - W.O.F). Ένα μήνυμα που αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι είμαστε όλοι ενδεχομένως σε κίνδυνο, αλλά και ότι πρέπει όλοι μαζί να αντιμετωπίσουμε τη μάστιγα της παχυσαρκίας, ειδικά εν μέσω της πανδημίας.

Η έρευνα Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία για την Παρακολούθηση της Παιδικής Παχυσαρκίας του Διεθνούς Οργανισμού Υγείας (2018) που έγινε σε 40 χώρες, έδειξε ότι τα υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας ήταν στην Κύπρο, Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα, Μάλτα και Σαν Μαρίνο, όπου το 18-21% των αγοριών και το 9-19% των κοριτσιών είναι παχύσαρκα.

Σύμφωνα με την έρευνα, το ετήσιο άμεσο κόστος της θεραπείας των σημαντικότερων επιπλοκών που οφείλονται στην παχυσαρκία (Σακχαρώδης διαβήτης, καρδιαγγειακά νοσήματα, μη αλκοολική νόσο του ήπατος, καρκίνος και κατάθλιψη) ήταν 600 δισεκατομμύρια δολάρια (2014) παγκοσμίως. Όμως, χωρίς την λήψη κατάλληλων δράσεων για την πρόληψη και τη θεραπεία της παχυσαρκίας, το ετήσιο ιατρικό κόστος για τη θεραπεία των συνεπειών της παχυσαρκίας θα φτάσει το 1 τρισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως το 2025.

 

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Παχυσαρκίας, υπάρχουν τρεις τομείς για να δράσουν άμεσα κυβερνήσεις, πάροχοι υπηρεσιών υγείας, τα εθνικά συστήματα υγείας  και ασφαλιστικά ταμεία στην παχυσαρκία: Κατάλληλες υπηρεσίες υγείας για την αντιμετώπιση των ατόμων με παχυσαρκία, έγκαιρη παρέμβαση για καλύτερα αποτελέσματα στη θεραπεία, πρόληψη για να μειωθεί η ανάγκη για θεραπεία.

Μάλιστα εν μέσω πανδημίας  τα άτομα με παχυσαρκία έχουν διπλάσιο κίνδυνο να νοσηλευθούν εάν νοσήσουν από COVID-19.

Το πρόβλημα της παχυσαρκίας σε νούμερα 

  1. Η παχυσαρκία παγκοσμίως έχει παρουσιάσει αύξηση 100% από το 1980.
  2. Το 2008, περισσότεροι από 1,4 δισεκατομμύρια ενήλικες, ηλικίας 20 ετών και άνω, ήταν υπέρβαροι. Από αυτούς πάνω από 200 εκατομμύρια  άνδρες ήταν παχύσαρκοι και σχεδόν 300 εκατομμύρια γυναίκες παχύσαρκες.
  3. Το 35% των ενηλίκων ηλικίας 20 ετών και άνω ήταν υπέρβαροι το 2008 και το 11% παχύσαρκοι.
  4. Το 65% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε χώρες όπου το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία σκοτώνουν περισσότερους ανθρώπους από ό, τι όταν κάποιος είναι λιποβαρής.
  5. Η παχυσαρκία είναι ο πέμπτος κύριος κίνδυνος στους παγκόσμιους θανάτους. Τουλάχιστον 2,8 εκατομμύρια ενήλικες πεθαίνουν κάθε χρόνο λόγω υπερβολικού βάρους.

Ένας στους δυο ασθενείς που νοσηλεύονται λόγω COVID-19 είναι παχύσαρκοι

Τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν υποδεικνύουν ότι τα άτομα που έχουν αυξημένο σωματικό βάρος έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να προσβληθούν από COVID-19. Όμως, τα παγκόσμια δεδομένα δείχνουν ότι τα άτομα με σωματικό υπέρβαρο ή παχυσαρκία έχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσησης και θανάτου όταν προσβληθούν από COVID-19.

Ο αυξημένος κίνδυνος νοσηλείας, εισαγωγής σε εντατική μονάδα θεραπείας, ανάγκης για μηχανική υποστήριξη της αναπνοής αλλά και η αυξημένη θνησιμότητα σχετίζονται με το βαθμό της παχυσαρκίας. Ο κίνδυνος αυτός είναι ανεξάρτητος από τη συνύπαρξη νόσων που συνδέονται με την παχυσαρκία (π.χ. σακχαρώδης διαβήτης και υπέρταση).

Το αυξημένο σωματικό λίπος επηρεάζει το αναπνευστικό σύστημα καθώς και τις λειτουργίες της φλεγμονής και της ανοσίας.

Η συνέπεια είναι η διαταραγμένη αντίδραση στη λοίμωξη και η αυξημένη προδιάθεση για βαριά λοίμωξη από COVID-19. Ταυτόχρονα οι ασθενείς με παχυσαρκία έχουν λιγότερη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και αυξημένη συνύπαρξη νοσημάτων όπως σακχαρώδη διαβήτη και υπέρτασης που σχετίζονται και αυτά  με τη βαρύτητα της λοίμωξης από COVID-19.

Υπάρχουν επίσης δεδομένα ότι ιδιαίτερα τα νεότερα άτομα ακόμα και οι έφηβοι έχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσησης όσο αυξάνεται ο βαθμός της παχυσαρκίας.

Η βελτίωση τω διατροφικών συνηθειών και η σωματική δραστηριότητα μπορούν να ελαττώσουν τις σοβαρές επιπτώσεις της λοίμωξης από COVID-19 στο γενικό πληθυσμό και ιδιαίτερα στις ομάδες υψηλού κινδύνου, οι οποίες κατά κύριο λόγο προσβάλλονται από παχυσαρκία.

Υπάρχουν δεδομένα που υποδεικνύουν ότι ορισμένες κατηγορίες πληθυσμού έχουν αυξήσει τη σωματική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια του lockdown. Όμως, στο συνολικό πληθυσμό τα επίπεδα άσκησης δεν έχουν βελτιωθεί μετά την έναρξη της πανδημίας ενώ η κατανάλωση πρόχειρου φαγητού και οινοπνεύματος έχει αυξηθεί.

Δείτε εδώ τις συμβουλές του ΕΟΔΥ για ένα υγιές σωματικό βάρος. ΕΟΔΥ - Συμβουλές

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top