Τι είναι η Ημέρα των Ευχαριστιών που γιορτάζεται στις ΗΠΑ

Τα έθιμα και παραδόσεις σε ΗΠΑ και Καναδά

Ημέρα των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ με... αποστάσεις φέτος λόγω κορωνοϊού. AP Hub Videos

Η Ημέρα των Ευχαριστιών ή Thanksgiving Day, είναι μια ετήσια παραδοσιακή γιορτή που γίνεται στη Βόρεια Αμερική και ανήκει στην κατηγορία των φεστιβάλ της σοδειάς. Είναι η μέρα που οι Αμερικανοί διοργανώνουν μεγάλα οικογενειακά τραπέζια για να απολαύσουν γαλοπούλα με γέμιση από άγρια μούρα και σούπα κολοκύθας.

γαλοπούλα

Το παραδοσιακό φαγητό της Ημέρας των Ευχαριστιών. / φωτογραφία pexels

ΗΠΑ: Αψηφούν τον κορωνοϊό και ταξιδεύουν για την Ημέρα των Ευχαριστιών

Με τη γιορτή των ευχαριστιών απονέμονται ευχαριστίες προς το Δημιουργό για τα αγαθά που αποκόμισε ο καθένας στο τέλος της σοδειάς. Η πρώτη γιορτή των ευχαριστιών εορτάστηκε στα τέλη του 16ου αιώνα σε περιοχές του σημερινού Καναδά. Από τις αρχές του 17ου αιώνα ο γιορτασμός άρχισε να γίνεται και σε περιοχές των σημερινών ΗΠΑ.

ΠΟΥ: «Κάντε γιορτές με τις οικογένειες σας με … τηλεδιάσκεψη»

Γενικά, η καθιέρωση της Γιορτής ξεκίνησε από τους πρώτους Ευρωπαίους αποίκους. Οι απαρχές της ανάγονται στις γιορτές που διοργάνωναν οι πρώτοι άποικοι μόλις έφταναν στη νέα ήπειρο, ως ευχαριστήριο προς το Δημιουργό για την ασφαλή άφιξή τους.

Αρχιεπίσκοπος Αμερικής: Έστειλε μήνυμα αγάπης την ημέρα των Ευχαριστιών

Πώς και πότε γιορτάζεται στις ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ η Ημέρα των Ευχαριστιών εορτάζεται κάθε χρόνο την τέταρτη Πέμπτη του Νοεμβρίου (μεταξύ 22 και 28 του μηνός). Ο εορτασμός γίνεται για να εκφραστεί η ευγνωμοσύνη κάθε οικογένειας προς το Δημιουργό για τα αγαθά που συγκεντρώθηκαν με το τέλος της σοδειάς. Η γιορτή αποκαλείται και "Ημέρα της Γαλοπούλας" (Turkey Day), διότι σηματοδοτεί την έναρξη της εορταστικής περιόδου που κρατάει ως την Πρωτοχρονιά.

Ημέρα Ευχαριστιών

Παρέλαση για την Ημέρα των Ευχαριστιών το 2019 στη Νέα Υόρκη, πριν το «χτύπημα» του κορωνοϊού. AP Images

Στις ΗΠΑ, δε συνδέεται με θρησκευτικές εκδηλώσεις ούτε έχει συνδεθεί με συγκεκριμένη θρησκευτική ομάδα. Η γιορτή στηρίζεται στα αγροτικά φεστιβάλ που διοργάνωναν πολλοί λαοί από την αρχαιότητα. Οι περισσότεροι άνθρωποι τη γιορτάζουν οικογενειακά ή με φίλους που καλούν στο σπίτι. Μια αγροτική παράδοση που επιβιώνει είναι να μοιράζονται τους καρπούς τους με όσους ήταν πιο άτυχοι τη συγκεκριμένη χρονιά.

 

Ημέρα Ευχαριστιών παρέλαση

Παρέλαση για την Ημέρα των Ευχαριστιών το 2019 στη Νέα Υόρκη, πριν το «χτύπημα» του κορωνοϊού. AP Images

Πώς και πότε γιορτάζεται στον Καναδά

Στον Καναδά η Ημέρα των Ευχαριστιών εορτάζεται κάθε χρόνο τη δεύτερη Δευτέρα του Οκτωβρίου.

Η γιορτή αυτή έχει άμεση συνάφεια με τις αγγλικές και ευρωπαϊκές γιορτές της σοδειάς, κατά τις οποίες διακοσμούσαν τις εκκλησίες με φύλλα καλαμποκιού, καλαμπόκια, καρπούς και άλλα αγροτικά προϊόντα. Την Κυριακή των Ευχαριστιών τραγουδούσαν αγροτικούς ύμνους και τραγούδια και ζωγράφιζαν σχετικά θέματα παίρνοντας ιστορίες από τη Βίβλο, που σχετίζονταν με την εβραϊκή αγροτική γιορτή Σακότ (Sukkot).

Ημέρα Ευχαριστιών 2019

Παρέλαση για την Ημέρα των Ευχαριστιών το 2019 στη Νέα Υόρκη, πριν το «χτύπημα» του κορωνοϊού. AP Images

Καθώς στον Καναδά η γιορτή έχει καθιερωθεί να εορτάζεται Δευτέρα, οι Καναδοί διοργανώνουν το γεύμα των Ευχαριστιών όποια μέρα από το τριήμερο μπορούν. Πολλοί διοργανώνουν κάποια οικογενειακή γιορτή αλλά πολλοί συνηθίζουν να φεύγουν το τριήμερο στην εξοχή και να συμμετέχουν σε διάφορες υπαίθριες δραστηριότητες, όπως: κυνήγι, ψάρεμα, πεζοπορία κλπ.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top