Επίθεση Μπατακλάν: «Είχα ελάχιστες ελπίδες να βγω ζωντανή»

Πέντε χρόνια μετά, η Φανί θυμάται όσα έζησε το μοιραίο βράδυ

Ήταν 13 Νοεμβρίου του 2015 όταν η Γαλλία «χτυπήθηκε» από την πιο αιματοβαμμένη τρομοκρατική επίθεση στη σύγχρονη ιστορία της. Εκείνο το μοιραίο βράδυ σημειώθηκαν τρεις ξεχωριστές εκρήξεις και έξι μαζικοί πυροβολισμοί που στοίχισαν τη ζωή σε 129 ανθρώπους, οι 90 εκ των οποίων στο θέατρο «Μπατακλάν». Σχεδόν 200 ακόμα άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Γαλλία - Μπατακλάν: Πέντε χρόνια μετά, πέντε Παριζιάνοι θυμούνται

Πέντε χρόνια μετά, οι μαρτυρίες όσων επέζησαν συγκλονίζουν. Οι περιγραφές της μοιραίας εκείνης νύχτας προκαλούν ανατριχίλα: πυροβολισμοί, ουρλιαχτά και λίμνες αίματος είναι τα βασικά στοιχεία των εικόνων που μοιράζονται οι επιζώντες.

επίθεση Μπατακλάν

«Είχα ελάχιστες ελπίδες να βγω ζωντανή»

Η μαρτυρία της Φανί που έζησε την φρίκη στο θέατρο «Μπατακλάν» σοκάρει. Είχε πάει εκεί με παρέα φίλων της και τον άντρα της. Τα εισιτήρια ήταν το δώρο για την επέτειο του γάμου τους. Όμως τίποτα δεν προμήνυε τι θα συμβεί.
 
«Πήγαμε στη συναυλία με τον καλύτερο φίλο μου. Είμασταν έξι με τον αγαπημένο μου. Ήταν το δώρο μας για την επέτειο του γάμου μας. Κατά τη διάρκεια της επίθεσης ήμουν στον πρώτο όροφο και ο αγαπημένος μου κάτω, στην αυλαία με όλους τους φίλους. Κατάλαβα αμέσως και ειδοποίησα τους ανθρώπους γύρω μου. Προσπάθησα να φύγω. Όμως δεν βρήκα την έξοδο κινδύνου και βρέθηκα κλεισμένη μέσα στις τουαλέτες με δυο άνδρες και δυο γυναίκες. Βρεθήκαμε πέντε μέσα στις μικρές τουαλέτες. Άκουγα τους ήχους, δεν έβλεπα εικόνες. Άκουγα πολλά πράγματα, αλλά δεν έβλεπα τίποτα… Φανταζόμασταν», είπε.

επίθεση Μπατακλάν 2

«Είχα ελάχιστες ελπίδες να βγω ζωντανή. Πήρα το χέρι της γυναίκας που ήταν μπροστά μου, η καημένη δεν το ζήτησε, αλλά είπα είναι ίσως οι τελευταίες μου στιγμές κι έχω ανάγκη να νιώσω την ανθρώπινη ζεστασιά. Κάποια στιγμή υπήρξε πολύ ησυχία. Για αρκετή ώρα δεν έπεφταν πυροβολισμοί και κάπου εκεί είπα ίσως να βγούμε από αυτή τη φρίκη. Έψαξα τον άνδρα μου στο κέντρο της αυλαίας. Δεν τον βρήκα και όταν βγήκα, όταν μας έβγαλαν, μου είπαν ότι είναι καλά. Δεν το πίστευα, είχα ανάγκη να τον δω. Για μένα η φρίκη συνεχιζόταν, γιατί είχε τραυματιστεί σοβαρά και δεν ήξερα αν θα τα καταφέρει ή όχι…», είπε.

επίθεση Μπατακλάν 3

Οι συντονισμένες τρομοκρατικές επιθέσεις στην καρδιά του Παρισιού

Οι συντονισμένες τζιχαντιστικές επιθέσεις ξεκίνησαν όταν τρεις καμικάζι ανατίναξαν τα γιλέκα με εκρηκτικά που φορούσαν στο Stade de France, που βρίσκεται στο προάστιο του Παρισιού, Σαιν-Ντενί.

Η Γαλλία έπαιζε έναν φιλικό ποδοσφαιρικό αγώνα με την Γερμανία και στο στάδιο βρίσκονταν τουλάχιστον 80.000 θεατές, ανάμεσά τους και ο τότε πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Από την επίθεση σκοτώθηκε, εκτός από τους τρεις βομβιστές, ένας περαστικός.

Μετά τις εκρήξεις στο στάδιο, ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον πολλών μπαρ και εστιατορίων, στο μπαρ “Le Carillon”, στο εστιατόριο “Le Petit Cambodge”, στο καφέ “Bonne Bière” και στο ιταλικό εστιατόριο “Casa Nostra”. Όλα τους βρίσκονταν κοντά στην πολυσύχναστη συνοικία Κανάλ Σαιν Μαρτέν, στο 10ο και 11ο διαμέρισμα του Παρισιού.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top