Πομπηία: Το «Σπίτι των Εραστών» ανοίγει ξανά μετά από 40 χρόνια

Ο καταστροφικός σεισμός που στοίχισε τη ζωή σε 2.916 ανθρώπους

«Το Σπίτι των Εραστών», ένα εξαιρετικό αριστούργημα της Πομπηίας, έγινε ξανά προσβάσιμο μετά από 40 χρόνια, καθώς ήταν μία από τις μεγαλύτερες καταστροφές που προκλήθηκαν από θανατηφόρο σεισμό στην Ιταλία.

Ανακάλυψαν «οπλοστάσιο» μάγισσας – Φυλακτά, κουκλάκια και κουδουνάκια

Στις 23 Νοεμβρίου 1980, ο ισχυρός σεισμός στην Καμπανία και στη Μπαζιλικάτα, στη νότιο Ιταλία είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 2.916 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 20.000 στην ευρύτερη περιοχή της Νάπολης.

Τοιχογραφία στο «Σπίτι των Εραστών» στην Πομπηία. Φωτογραφία: AP

Εξαιτίας του φονικού σεισμού το «Σπίτι των Εραστών» υπέστη μεγάλες καταστροφές και χρειάστηκαν χρόνια εργασιών αποκατάστασης. Μάλιστα, χορηγήθηκαν 105 εκατομμύρια ευρώ, για να επιτραπεί και πάλι η είσοδος από το ιταλικό υπουργείο Πολιτιστικής κληρονομιάς. 

Τι είναι το «Σπίτι των Εραστών»

Μία ανασκαφή του 1933 έφερε στο φως το «Σπίτι των Εραστών» μετά από 19 αιώνες και πήρε το όνομά του από την περίτεχνη επιγραφή του στην οποία αναγραφόταν «Οι εραστές, όπως και οι μέλισσες, ζουν μια ζωή γλυκιά σαν μέλι», στα λατινικά “Amantes, ut apes, vitam melitam exigunt”.

Πρόσφατα ευρήματα έδειξαν ότι αρκετοί από τους κατοίκους της Πομπηίας έχασαν την ζωή τους αργά και βασανιστικά. Φωτογραφία: AP

Οι έρευνες και οι ανασκαφές συνεχίστηκαν φέρνοντας στο φως νέες, εντυπωσιακές ανακαλύψεις.

Πρόσφατα ευρήματα έδειξαν ότι αρκετοί από τους κατοίκους της Πομπηίας έχασαν την ζωή τους αργά και βασανιστικά, ενώ βρέθηκε και ο εγκέφαλος ενός κατοίκου που είχε μετατραπεί σε υλικό που θύμιζε γυαλί.

Από αυτό, οι επιστήμονες συμπέραναν ότι η θερμοκρασία στο συγκεκριμένο σημείο, τις ώρες της ανείπωτης καταστροφής, άγγιξε τους 520 βαθμούς Κελσίου.  
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top