Η «ληστεία του αιώνα»: Πώς τα 3 εκατομμύρια λίρες έγιναν 10 τόνοι χρυσού

36 χρόνια από τη ληστεία στην αποθήκη του Χίθροου

αεροδρόμιο Χίθροου

Τριάντα έξι χρόνια πέρασαν από τη «ληστεία του αιώνα», όταν 26 εκατομμύρια λίρες έκαναν… φτερά από το αεροδρόμιο του Χίθροου.

Ήταν ξημερώματα της 26ης Νοεμβρίου του 1983 όταν έξι πάνοπλοι άντρες με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους διείσδυσαν στην απαγορευμένη περιοχή, ακινητοποίησαν τους φύλακες και άνοιξαν την κεντρική είσοδο της αποθήκης Brinks Mat του αεροδρομίου. 

Μάλιστα δε δίστασαν να περιλούσουν το προσωπικό της αποθήκης με βενζίνη και να τους απειλήσουν ότι θα τους κάψουν ζωντανούς.

Οι φύλακες τρομοκρατημένοι αποκάλυψαν αμέσως τους κωδικούς των συστημάτων ασφαλείας.

Αυτό που αντίκρυσαν οι κακοποιοί στη συνέχεια τους αιφνιδίασε ευχάριστα. 

Τα 3,2 εκατομμύρια λίρες σε μετρητά που περίμεναν να βρουν, «έγιναν» 10 τόνοι χρυσού σε ράβδους αξίας 26 εκατομμυρίων λιρών!

‘Ετσι ανετράπη ο αρχικός του σχεδιασμός. Η όλη επιχείρηση αντί για πέντε λεπτά που ήταν το αρχικό πλάνο της επιχείρησης, διήρκησε δύο ολόκληρες ώρες!

Ο εντοπισμός των δραστών αποδείχθηκε όμως πολύ πιο εύκολη υπόθεση απ' ό,τι περίμεναν οι αξιωματικοί της Σκότλαντ Γιαρντ.

Αναζητώντας ανάμεσα στους συνήθεις υπόπτους, διαπίστωσαν τους συγγενικούς δεσμούς του εγκεφάλου της ληστείας, όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, με τον φύλακα - συνεργό, η συμπεριφορά του οποίου είχε κινήσει ήδη τις υποψίες των αρχών. Η εξάρθρωση της σπείρας ήταν θέμα χρόνου...

Ωστόσο, η υπόθεση παραμένει ανοιχτή, καθώς τρεις από τους δέκα τόνους χρυσού δεν βρέθηκαν ποτέ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top