2+1 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για το θρυλικό τραγούδι των Beatles

«Yesterday» το τραγούδι ύμνος των «Σκαθαριών»

Beatles

Πέρασαν 54 χρόνια από όταν οι Beatles κυκλοφόρησαν τη μεγάλη επιτυχία τους «Yesterday». Μάλιστα την ίδια μέρα έλαβαν χρυσό δίσκο για το τραγούδι τους «Help».

Το κομμάτι  ηχογραφήθηκε στις 14 Ιουνίου 1965 στα EMI Studios στο Λονδίνο και κυκλοφόρησε στον δίσκο "Help!" στις 6 Αυγούστου στη Βρετανία και στις 13 Σεπτεμβρίου ως single στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πάνω από 2.200 διασκευές του τραγουδιού έχουν γίνει, πράγμα που το καθιστά ένα από τα τραγούδια με τις περισσότερες διασκευές, στην ιστορία της μουσικής

Σε μία ψηφοφορία, από κριτικούς και ακροατές, του BBC Radio 2, το κομμάτι κατατάχθηκε 1ο ανάμεσα στα σπουδαιότερα τραγούδια του 20ου αιώνα.

Η ιστορία πίσω από το «Yesterday»

Ονειρεύτηκε τη μελωδία του ο Paul McCartney

Λέγεται πως ο Paul McCartney ονειρεύτηκε τη μουσική του. Κάποιο βράδυ που κοιμόταν στο σπίτι της κοπέλας του, είδε ένα όνειρο στο οποίο άκουσε την συγκεκριμένη μελωδία. Όπως ο ίδιος είχε δηλώσει: 

Ξύπνησα έχοντας μια υπέροχη μελωδία στο μυαλό μου. Ήταν όμορφα, σκέφτηκα τι μπορεί να είναι. Σηκώθηκα από το κρεβάτι έκατσα στο πιάνο και την έγραψα. (..) Μου άρεσε η μελωδία πολύ αλλά επειδή την είχα ονειρευτεί, δεν μπορούσα να πιστέψω ότι την έγραψα. Σκέφτηκα "όχι, δεν έχω ξαναγράψει κάτι τέτοιο". Είχα όμως τις νότες, κάτι που ήταν μαγικό.

Ως προς τους στίχους, όπως ανέφερε η τότε σύντροφός του Jane Asher ήρθαν σε ένα μεγάλο ταξίδι με αμάξι που έκανε στην Πορτογαλία τον Ιούνιο του '65.

O Paul McCartney με τη σύντροφό του Jane Asher

O Paul McCartney με τη σύντροφό του Jane Asher 

 «Scrambled eggs, oh my baby how I love your legs...»

Η φράση που έγραψαν αρχικά οι Beatles για την έναρξη αυτού του κομματιού ήταν «Scrambled eggs, oh my baby how I love your legs...» O Paul McCartney το αποκαλούσε Scrambled Eggs ακόμα και μετά τη μετονομασία του σε Yesterday.

Το όχι του Paul McCartney 

Τέλος, ο Paul McCartney που έκανε πάρα πολλές απόπειρες ηχογράφησης του κομματιού δεν ήθελε να χρησιμοποιηθούν έγχορδα στο κομμάτι. «Δε θέλω να είναι (σαν να ακούς) Μαντοβάνι" (γνωστός διευθυντής ορχήστρας)», είχε πει.. Κατέληξαν τελικώς σε δυο βιολιά ένα τσέλο και μια βιόλα, ο συνδυασμός των οποίων φάνηκε ενδιαφέρον στον McCartney και πήρε την έγκρισή του.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top