Η εφαρμογή για πρώτη φορά της θερινής ώρας στην Ελλάδα

Πότε ενδέχεται να γίνει και … χειμερινή

ρολόγια αλλαγή σε θερινή ώρα

Στις  6 Ιουλίου 1932 εφαρμόστηκε για πρώτη φορά η θερινή ώρα στην Ελλάδα,  με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας και την κατά το δυνατόν μεγαλύτερη αξιοποίηση του φυσικού φωτός στην εργασία και στην καθημερινή ζωή. Εφαρμόστηκε  μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου της ίδιας χρονιάς, αλλά χωρίς η πειραματική εφαρμογή της να έχει … ευτυχή κατάληξη, λόγω του πολύπλοκου υπολογισμού της ώρας ζώνης της Ελλάδας. 

Κι αυτό γιατί στην Ελλάδα από τις 15 Ιουλίου (παλιό ημερολόγιο)/28 Ιουλίου (νέο ημερολόγιο)  του 1916, τα ρολόγια είχαν τεθεί 25 λεπτά μπροστά από την ώρα  ζώνης με αποτέλεσμα η διαφορά σε σχέση με το φως του Ήλιου (που καθορίζει και τον πραγματικό χρόνο)  γινόταν πολύ μεγάλη κυρίως στα δυτικά τμήματα της χώρας και περισσότερο στη Κέρκυρα. Τούτο είχε σαν αποτέλεσμα να εγκαταλειφθεί.                    

Στα επόμενα χρόνια είχε υιοθετηθεί η μετατόπιση της ώρας έναρξης λειτουργίας πολλών δημόσιων υπηρεσιών και καταστημάτων κατά μισή ώρα, στη χειμερινή περίοδο.

Η θερινή ώρα εφαρμόσθηκε και πάλι δοκιμαστικά το 1952 (από 1 Ιουλίου έως  2 Νοεμβρίου), αλλά εγκαταλείφθηκε εκ νέου, επειδή δεν πρόσφερε τα αναμενόμενα στην εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με έκθεση της Ηλεκτρικής Εταιρείας Αθηνών - Πειραιώς

Στη δεκαετία όμως του 1970, δύο χρόνια μετά την ενεργειακή κρίση που ξέσπασε στην Ευρώπη το 1973,  αποφασίστηκε η υιοθέτηση του μέτρου της θερινής ώρας από μεγάλο μέρος των κρατών της Ευρώπης συμπεριλαμβανομένης τότε και της Ελλάδας με έναρξη το 1975.

Η αλλαγή της ώρας πλέον,  σύμφωνα με την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υποχρεώνει όλα τα κράτη μέλη να την τηρήσουν,  γίνεται την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου στη 1 π.μ. ώρα Γκρίνουϊτς (GMT) και τελειώνει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου του ίδιου έτους πάλι στη 1 π.μ. ώρα Γκρίνουϊτς, ταυτόχρονα  για όλα τα κράτη μέλη. 

Τα τελευταία χρόνια η ΕΕ αποφάσισε να προχωρήσει σε αλλαγή της… αλλαγής της θερινής ώρας, ερωτώντας τα κράτη μέλη εάν επιθυμούν να κρατήσουν μόνιμα (όλους τους μήνες του χρόνου δηλαδή)  την εφαρμογή της χειμερινής ή της θερινής ώρας. 

Με ψήφους 23 υπέρ και 11 κατά, η Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού αποφάσισε ότι η αλλαγή ώρας πρέπει να σταματήσει την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου 2021 για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που επιλέγουν να διατηρήσουν μόνιμα τη θερινή ώρα, ενώ για τα κράτη - μέλη που επιλέγουν τη χειμερινή ώρα, η αλλαγή θα γίνει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου της ίδιας χρονιάς.

Οι χώρες έχουν περιθώριο μέχρι τον Απρίλιο του 2020 να αποφασίσουν ποια ώρα θα κρατήσουν.
 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top