Η εφαρμογή για πρώτη φορά της θερινής ώρας στην Ελλάδα

Πότε ενδέχεται να γίνει και… χειμερινή

Η θερινή ώρα επανήλθε την τελευταία Κυριακή του Μάρτη, δηλαδή στις 26 Μαρτίου 2023 /  βίντεο euronews

Στις 6 Ιουλίου 1932 εφαρμόστηκε για πρώτη φορά η θερινή ώρα στην Ελλάδα,  με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας και την κατά το δυνατόν μεγαλύτερη αξιοποίηση του φυσικού φωτός στην εργασία και στην καθημερινή ζωή.

Άννα Κουρή: Η ηλικία, ο λόγος που δεν έκανε παιδιά και η ζωή στο Κονγκό

Εφαρμόστηκε έως την 1η Σεπτεμβρίου της ίδιας χρονιάς, αλλά χωρίς η πειραματική εφαρμογή της να έχει … ευτυχή κατάληξη, λόγω του πολύπλοκου υπολογισμού της ώρας ζώνης της Ελλάδας. 

Κι αυτό γιατί στην Ελλάδα από τις 15 Ιουλίου (παλιό ημερολόγιο)/28 Ιουλίου (νέο ημερολόγιο)  του 1916, τα ρολόγια είχαν τεθεί 25 λεπτά μπροστά από την ώρα  ζώνης με αποτέλεσμα η διαφορά σε σχέση με το φως του Ήλιου (που καθορίζει και τον πραγματικό χρόνο)  γινόταν πολύ μεγάλη κυρίως στα δυτικά τμήματα της χώρας και περισσότερο στη Κέρκυρα. Τούτο είχε σαν αποτέλεσμα να εγκαταλειφθεί.                    

Στα επόμενα χρόνια είχε υιοθετηθεί η μετατόπιση της ώρας έναρξης λειτουργίας πολλών δημόσιων υπηρεσιών και καταστημάτων κατά μισή ώρα, στη χειμερινή περίοδο.

Στις 6 Ιουλίου 1932 εφαρμόστηκε για πρώτη φορά η θερινή ώρα στην Ελλάδα,  με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας και την κατά το δυνατόν μεγαλύτερη αξιοποίηση του φυσικού φωτός στην εργασία και στην καθημερινή ζωή / φωτογραφία: unsplash

Η θερινή ώρα εφαρμόσθηκε και πάλι δοκιμαστικά το 1952 (από 1 Ιουλίου έως  2 Νοεμβρίου), αλλά εγκαταλείφθηκε εκ νέου, επειδή δεν πρόσφερε τα αναμενόμενα στην εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με έκθεση της Ηλεκτρικής Εταιρείας Αθηνών - Πειραιώς

Στη δεκαετία όμως του 1970, δύο χρόνια μετά την ενεργειακή κρίση που ξέσπασε στην Ευρώπη το 1973,  αποφασίστηκε η υιοθέτηση του μέτρου της θερινής ώρας από μεγάλο μέρος των κρατών της Ευρώπης συμπεριλαμβανομένης τότε και της Ελλάδας με έναρξη το 1975.

Η αλλαγή της ώρας πλέον,  σύμφωνα με την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υποχρεώνει όλα τα κράτη μέλη να την τηρήσουν,  γίνεται την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου στη 1 π.μ. ώρα Γκρίνουϊτς (GMT) και τελειώνει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου του ίδιου έτους πάλι στη 1 π.μ. ώρα Γκρίνουϊτς, ταυτόχρονα  για όλα τα κράτη μέλη. 

Τα τελευταία χρόνια η ΕΕ αποφάσισε να προχωρήσει σε αλλαγή της… αλλαγής της θερινής ώρας, ερωτώντας τα κράτη μέλη εάν επιθυμούν να κρατήσουν μόνιμα (όλους τους μήνες του χρόνου δηλαδή)  την εφαρμογή της χειμερινής ή της θερινής ώρας. 

Με ψήφους 23 υπέρ και 11 κατά, η Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού αποφάσισε ότι η αλλαγή ώρας πρέπει να σταματήσει την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου 2021 για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που επιλέγουν να διατηρήσουν μόνιμα τη θερινή ώρα, ενώ για τα κράτη - μέλη που επιλέγουν τη χειμερινή ώρα, η αλλαγή θα γίνει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου της ίδιας χρονιάς. Κάτι που, εν τέλει, δεν έχει γίνει ακόμα πράξη.

Πριν από 27 χρόνια «έφυγε» ο Ανδρέας Παπανδρέου

Γιατί η ώρα αλλάζει ξημερώματα Κυριακής

Αποφασίστηκε να τοποθετηθεί η αλλαγή ώρας στη νύχτα μεταξύ Σαββάτου και Κυριακής, επειδή μας επιτρέπει να προσαρμοστούμε στην αλλαγή με μεγαλύτερη ηρεμία, ίσως να κοιμηθούμε λίγο περισσότερο, αποφεύγοντας επίσης καθυστερήσεις στην άφιξη στο σχολείο ή στην εργασία. Η ερευνήτρια ύπνου Δρ. Εύα Γουίνεμπεκ από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου, λέει ότι: «Πάνω από όλα, τα παιδιά σχολικής ηλικίας, οι έφηβοι και τα άτομα που ξεκινούν πολύ νωρίς την εργασία επηρεάζονται από τις πολλές αρνητικές επιπτώσεις. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι γυναίκες αντιδρούν όλο και πιο έντονα από τους άνδρες μετά τη μετάβαση στη θερινή ώρα».

Σε κάθε περίπτωση, το επόμενο ραντεβού την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου. Για τη χειμερινή ώρα. Και βλέπουμε αν ο φάκελος της αλλαγής της ώρας θα ανασυρθεί από το συρτάρι κάποιου Ευρωπαίου γραφειοκράτη…

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top