29 χρόνια από τον θάνατο του Ανδρέα - Ο ρόλος του στην αποφυγή πολέμων

Ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργός τη δεκαετία του '80 και το 1993-1996

Όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ κερδίζουν τις βουλευτικές εκλογές με ποσοστό 48,07% (1981) / βίντεο open
Ακούστε το άρθρο --:-- λεπτά

Σαν σήμερα, στις 23 Ιουνίου του 1996, τα ΜΜΕ της χώρας σταμάτησαν το πρόγραμμα που μετέδιδαν, για να μεταφέρουν στον ελληνικό λαό την είδηση ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου πέθανε, έπειτα από οξύ ισχαιμικό επεισόδιο στο σπίτι του στην Εκάλη.

Ανδρέας Παπανδρέου: Οι άγνωστες πτυχές της προσωπικής του ζωής

Τρεις μέρες αργότερα, έγινε η κηδεία στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών με τιμές αρχηγού κράτους. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι παρευρέθηκαν στην κηδεία του «Ανδρέα», στον οποίο όλοι αναφέρονται ακόμα με το μικρό του όνομα. Πολιτικοί ηγέτες και προσωπικότητες απ' όλον τον κόσμο ήρθαν να τον τιμήσουν.

Πέρασαν 29 χρόνια από τον θάνατο του πολιτικού που χάραξε τη δική του Ιστορία και σημάδεψε τη χώρα.

Ο Ρόλος Του Ανδρέα Στην Αποφυγή Πολέμων - Η Υποστήριξη Στον «Αδέσμευτο Κόσμο»

Παρατηρώντας τη σημερινή ιστορική συγκυρία και το παγκόσμιο πολεμικό σκηνικό, αναρωτιέται κανείς τι στάση θα κρατούσε ο Ανδρέας σήμερα. Γιατί οι επιλογές του τη δεκαετία του '80 ήταν το λιγότερο, θα μπορούσε να πει κανείς, τολμηρές.

Προκειμένου να φέρει τη μικρή περιφερειακή χώρα που λέγεται Ελλάδα στο προσκήνιο, αλλά και να αποδείξει έμπρακτα μία τελείως διαφορετική πολιτική από τους προκατόχους του που προσέγγιζαν όλο και περισσότερο τη Δύση, είχε αποφασίσει να συνταχθεί με τον λεγόμενο «αδέσμευτο κόσμο». Αναφερόταν σε χώρες μικρότερες, με τις δικές τους ιδιαιτερότητες, χώρες αντι-ιμπεριαλιστικές, στις οποίες πίστευε ότι ανήκε και η Ελλάδα. Την ίδια στιγμή, η Δύση στήριζε και την Τουρκία, κάτι με το οποίο δεν μπορούσε να συνταχθεί το ΠΑΣΟΚ.

Έγινε φίλος με τον Λίβυο ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι, δηλώνοντας πως το καθεστώς του δεν ήταν στρατιωτική δικτατορία. Για τη στήριξη του καθεστώτος είχε δεχθεί δριμεία κριτική. Κατάφερε όμως μέσω της σχέσης του αυτής μία από τις μεγαλύτερες διπλωματικές επιτυχίες της χώρας. Το 1985 έφερε στο διαπραγματευτικό τραπέζι τη Γαλλία και τη Λιβύη, που ήταν στα πρόθυρα πολέμου, και κατέληξαν σε μία συμβιβαστική λύση στο θέμα του Τσαντ, γνωστή ως «Συμφωνία της Ελούντας».

Ήταν φίλος και με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ, ο οποίος επισκεπτόταν συχνά τη χώρα μας. Ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε μεσολαβήσει για τη μεταφορά μαχητών του PLO μετά την εισβολή του Ισραήλ στον Λίβανο.

Ήταν επίσης ένας εκ των έξι ηγετών (Ελλάδα, Σουηδία, Ινδία, Αργεντινή, Μεξικό, Τανζανία) των Τεσσάρων Ηπείρων (Ευρώπη, Αφρική, Ασία, Αμερική), οι οποίοι πήραν την πρωτοβουλία κίνησης υπέρ της παγκόσμιας ειρήνης και αφοπλισμού των υπερδυνάμεων.

Θέλησε να βάλει ως προτεραιότητα τις αμυντικές ανάγκες της μεταπολεμικής Ελλάδας και όχι της Αμερικής. Χρησιμοποίησε ως προεκλογικά συνθήματα τα «Έξω από το ΝΑΤΟ», «Έξω από την ΕΟΚ», από τα οποία δε βγήκε λόγω των κονδυλίων που εξασφάλιζε η χώρα. Λίγο αργότερα κυκλοφόρησαν -και επικράτησαν για πολλά χρόνια- συνθήματα στους δρόμους της Αθήνας, όπως το γνωστό «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο»

Η Καριέρα Του Ανδρέα Παπανδρέου

Πρωθυπουργός από το 1981 έως το 1989 και από το 1993 έως το 1996, ο Ανδρέας Παπανδρέου διατάραξε την πολιτική και κοινωνική σκηνή της Ελλάδος. Το ΠΑΣΟΚ, με την ίδρυσή του, αποτέλεσε σημείο αναφοράς. Ακόμη και όσοι δεν τον υποστήριζαν, παραδέχονταν την αξία του Ανδρέα.

Φοίτησε στο Κολλέγιο Αθηνών και το 1937 μπήκε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συνελήφθη από το καθεστώς Μεταξά το 1939, καθώς συμμετείχε σε ομάδα 13 νεαρών τροτσκιστών κομμουνιστών. Τα μέλη της ομάδας εξαναγκάστηκαν σε υπογραφή δήλωσης μετάνοιας και αποκήρυξης του κομμουνισμού και αφέθηκαν ελεύθερα.

Συνέχισε έτσι τις σπουδές του στις ΗΠΑ και το 1943, σε ηλικία μόλις 24 ετών, έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα στα Οικονομικά και τη Φιλοσοφία από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. Στο πανεπιστήμιο αυτό έγινε αναπληρωτής καθηγητής και η ακαδημαϊκή καριέρα που ακολούθησε σε ΗΠΑ και Ευρώπη ήταν τεράστια.

Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1961 και ανέλαβε επί Κωνσταντίνου Καραμανλή Διευθυντής του νεοσύστατου Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), καθώς και Σύμβουλος της Τράπεζας της Ελλάδος. Το 1964 εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής με την Ένωση Κέντρου. 

Με το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου του 1967 συνελήφθη από τη Χούντα και φυλακίστηκε. Το 1968 έφυγε από τη χώρα και ίδρυσε το Πανελλήνιο Απελευθερωτικό Κίνημα (ΠΑΚ) στη Στοκχόλμη. Επέστρεψε στη χώρα τον Αύγουστο του 1974, παρά τη δυσπιστία του στη Μεταπολίτευση, και ίδρυσε ένα νέο κόμμα με τη Διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη: το ΠΑΣΟΚ (Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα).

Η Προσωπική Ζωή Του Ανδρέα Παπανδρέου

Γεννήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 1919 στη Χίο. Γιος του Γενικού Διοικητή Αιγαίου, Γεωργίου Παπανδρέου, μετέπειτα πρωθυπουργού, και της Σοφίας Μινέικο, κόρης του Ζίγκμουντ Μινέικο, Πολωνού αριστοκράτη και στρατιωτικού μηχανικού.

Έκανε, συνολικά, 3 γάμους: ο πρώτος ήταν με την Ελληνοαμερικανίδα ψυχίατρο Χριστίνα Ρασιά, ο δεύτερος με την Μαργαρίτα Τσαντ, με την οποία απέκτησε 4 παιδιά, και ο τρίτος με τη Δήμητρα Λιάνη. Το 1969, απέκτησε εκτός γάμου την κόρη του, Αιμιλία Νίμπλουμ.

Cash or Trash: Αναμνηστικό από τον γάμο Ανδρέα Παπανδρέου - Δήμητρας Λιάνη

Ανάρτηση Ν. Παπανδρέου για τα 29 χρόνια από τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου

Με αφορμή την συμπλήρωση 29 χρόνων από τον θάνατο του ιδρυτή και ηγέτη του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Παπανδρέου, ο γιος του και ευρωβουλευτής του κόμματος, Νίκος Παπανδρέου έκανε την παρακάτω δημοσίευση στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

29 χρόνια από τον θάνατο του Ανδρέα - Ο ρόλος του στην αποφυγή πολέμων


«29 χρόνια χωρίς την καθαρή του ματιά στις εξελίξεις. 29 χρόνια χωρίς την αποφασιστικότητά του. Πάντα παρών».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top