Καλό μήνα! Εσείς ξέρετε γιατί φοράμε Μάρτη;

Μαρτάκι ή Μάρτης: Τι συμβολίζει το βραχιολάκι;

1η Μαρτίου σήμερα και αρκετοί, κυρίως τα παιδιά, θα φορέσουν στο χεράκι τους ένα βραχιολάκι, φτιαγμένο από κόκκινη και άσπρη κλωστή, τον λεγόμενο «Μάρτη» ή «Μαρτιά».

Το έθιμο αυτό έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα και συγκεκριμένα στα «Ελευσίνια Μυστήρια», καθώς οι μύστες έδεναν μια κλωστή, την Κρόκη, στο δεξί τους χέρι και στο αριστερό τους πόδι. 

Γιατί φοράμε μαρτάκι

Από σήμερα, λοιπόν, και για όλο τον μήνα, τα μικρά παιδιά φορούν το βραχιολάκι στο χέρι τους για να τα προστατέψει από τον πρώτο ήλιο της άνοιξης και να μην καούν. 

Όταν τελειώσει ο Μάρτης, το βγάζουν και το αφήνουν πάνω στις τριανταφυλλιές ή τα δέντρα, ώστε να το πάρουν τα χελιδόνια που θα καταφτάσουν για να χτίσουν τις φωλιές τους. 

Άλλοι πάλι λένε ότι το βραχιολάκι του Μάρτη πρέπει να το κάψεις την Ανάσταση στη φωτιά από το αναστάσιμο φως. 

Φωτογραφία: Νίκος Χαλκιόπουλος/InTime

Το έθιμο του «Μάρτη» σε άλλες χώρες

Το έθιμο του «Μάρτη» το τηρούν και σε άλλες χώρες, όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία. Εκεί βέβαια δε φοράνε βραχιόλι, αλλά μια καρφίτσα που τη λένε «Μαρτσισόρ». Οι Βούλγαροι, την πρώτη ημέρα του Μάρτη, φορούν στο πέτο τους στολίδια φτιαγμένα από άσπρες και κόκκινες κλωστές που αποκαλούνται Μαρτενίτσα. 

Στην Αλβανία πάλι το έθιμο του Μάρτη είναι ίδιο με την Ελλάδα και το ονομάζουν «Βερόρε». Κάποιοι δένουν τον Μάρτη σε κάποιο καρποφόρο δέντρο, ώστε να του χαρίσουν ανθοφορία, ενώ μερικοί τον τοποθετούν κάτω από μια πέτρα κι αν την επόμενη ημέρα βρουν δίπλα της ένα σκουλήκι, σημαίνει ότι η υπόλοιπη χρονιά θα είναι πολύ καλή.

Φωτογραφία: Νίκος Χαλκιόπουλος/InTime

Τι ισχύει σύμφωνα με τη μυθολογία

Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο θεός Ήλιος μεταμορφώθηκε σε νεαρό άνδρα και κατέβηκε στη Γη για να πάρει μέρος σε μια γιορτή. 

Τον απήγαγε όμως ένας δράκος, με αποτέλεσμα να χαθεί και να βυθιστεί ο κόσμος στο σκοτάδι. 

Μια μέρα, ένας νεαρός μαζί με τους συντρόφους του σκότωσε τον δράκο και απελευθέρωσε τον Ήλιο, φέρνοντας την άνοιξη. 

Ο νεαρός έχασε τη ζωή του και το αίμα του έβαψε κόκκινο το χιόνι. Από τότε, συνηθίζεται την 1η του Μάρτη όλοι οι νεαροί να πλέκουν τον «Μάρτη», με κόκκινη κλωστή που συμβολίζει το αίμα του νεαρού άνδρα και την αγάπη προς τη θυσία. Η άσπρη κλωστή συμβολίζει την αγνότητα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top