Δένδιας στο μνημόσυνο Ηλιάκη: Φόρος τιμής στους πεσόντες 

«Με τη δημιουργία ισχυρής Πολεμικής Αεροπορίας τιμάμε τη μνήμη τους»  

Σε κλίμα συγκίνησης έγινε το πρωί στην Κάρπαθο το μνημόσυνο του ήρωα Σμηναγού Κώστα Ηλιάκη, που έχασε τη ζωή του στις 23 Μαΐου του 2006, σε αποστολή αναχαίτισης τουρκικών μαχητικών, κοντά στο νησί των Δωδεκανήσων.

Η στιγμή που το τουρκικό F-16 πέφτει πάνω στο F-16 του Κώστα Ηλιάκη

Το «παρών»  στη σημερινή ημέρα μνήμης, έδωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, μαζί με τον αρχηγό της Πολεμικής Αεροπορίας Αντιπτέραρχο Δημοσθένη Γρηγοριάδη, συγγενείς και συναδέλφους του ηρωϊκού πιλότου μας, καθώς και τοπικών παραγόντων.

«Αισθάνομαι μεγάλη τιμή που παρευρίσκομαι στη σημερινή εκδήλωση μνήμης, εδώ στην ακριτική Κάρπαθο, αποτίνοντας φόρο τιμής στον Σμηναγό Κωνσταντίνο Ηλιάκη, ο οποίος στις 23 Μαΐου 2006 ανήλθε στο Πάνθεον των ηρώων της Πολεμικής μας Αεροπορίας, προσπαθώντας να αναχαιτίσει αεροσκάφη που εισήλθαν παραβιάζοντας τον Εθνικό Εναέριο Χώρο. Υπερασπιζόμενος, δηλαδή, την εθνική μας κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας» ανέφερε ο Ν. Δένδιας.

Ο Ν. Δένδιας στην επιμνημόσυνη δέηση για τον Σμηναγό Κ. Ηλιάκη στην Κάρπαθο

Ο Ν. Δένδιας στην επιμνημόσυνη δέηση για τον Σμηναγό Κ. Ηλιάκη στην Κάρπαθο   

«Η αποστολή των πιλότων των μαχητικών μας αεροσκαφών απαιτεί επαγγελματισμό, αλλά απαιτεί κυρίως γενναιότητα και αυταπάρνηση, και δυστυχώς, πολλές φορές μέχρι θυσίες. Αυτό επιβεβαιώθηκε με τον θάνατο του Σμηναγού Κωνσταντίνου Ηλιάκη» πρόσθεσε.

«Θα ήθελα να αποτίσω συνολικά φόρο τιμής στους πιλότους μας που «έπεσαν» εν ώρα καθήκοντος, 167 πιλότους μας από το 1974 μέχρι σήμερα» υπογράμμισε.

Νέο βίντεο από τη σύγκρουση του τουρκικού F-16 με το μαχητικό του Ηλιάκη.

«Αποτελούν παράδειγμα για τις νέες γενιές των Ελλήνων. Σε μια εποχή προκλήσεων, η ορθή τιμή στη μνήμη τους είναι να συνεχίσουμε το όραμα θωράκισης της πατρίδας μας, θεμελιώνοντας το «αύριο» των Ενόπλων Δυνάμεων και της Πολεμικής μας Αεροπορίας» επισήμανε.

Αναφέρθηκε στην «Ατζέντα 2030» τονίζοντας ότι «αποτελεί το χρονικό σημείο που αυτό το «αύριο» πρέπει να είναι απολύτως ορατό στους Έλληνες πολίτες και όχι μόνο σε αυτούς. Αποτελεί, λοιπόν, προτεραιότητα για την Πολεμική Αεροπορία, το 2030 να διαθέτει τα πιο σύγχρονα αεροσκάφη νέας γενιάς, F-16 Viper, Rafale, F-35, οδηγώντας έτσι την Πολεμική μας Αεροπορία και την Πατρίδα μας σε μια νέα εποχή και στη δημιουργία μιας ισχυρής αεροπορικής δύναμης αποτροπής. Τολμώ να πω της πιο ισχυρής δύναμης αποτροπής στην Ιστορία της Ελλάδας».

Ο αδερφός του ήρωα σμηναγού Ηλιάκη θυμάται και ξεσπά στο star.gr

«Κάθε χρόνο, η 23η Μαΐου αποτελεί για την Πολεμική Αεροπορία μια ημέρα σίγουρα πένθιμη αλλά ταυτόχρονα ιδιαίτερα συμβολική. Είναι μια από εκείνες τις ημερομηνίες ορόσημα, που έχουν σημαδέψει ανεξίτηλα τη συλλογική μνήμη όλης της αεροπορικής οικογένειας, διότι ο εμφατικός τρόπος της θυσίας του ήρωα Κώστα Ηλιάκη, μας θυμίζει τον όρκο στη πατρίδα και τα ιερά σύμβολα καθώς και το χρέος στην εκτέλεση της αποστολής της Πολεμικής Αεροπορίας» ανέφερε ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης.

 «Στο νου μου», συνέχισε, «έρχεται αυθόρμητα το τραγούδι, που γαλούχησε γενιές και γενιές Ικάρων και συνεχίζει ακόμα να σφυρηλατεί την προσωπικότητά τους και να δείχνει από τί υλικό είναι φτιαγμένοι:

«... κι αν η μοίρα το θελήσει, μια μέρα να πεθάνω, θέλω του χάρου το φιλί, μες στο αεροπλάνο». Τέτοια είναι η φτιαξιά των Αεροπόρων μας, γεμάτη πάθος, ηρωισμό, πόνο, ιδρώτα και αίμα. Έτσι ήταν φτιαγμένος και ο ήρωας Κώστας Ηλιάκης».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top