Αντιδράσεις για τη φιέστα που ετοιμάζει ο Ράμα στην Αθήνα 

Η ενόχληση Μητσοτάκη και οι προσπάθειες να αποτραπεί η επίσκεψη  

Φιέστα στο ΣΕΦ ετοιμάζει ο Αλβανός πρωθυπουργός, Έντι Ράμα, την Κυριακή, την ημέρα που συμπληρώνεται ένας χρόνος από τη σύλληψη του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντη Μπελέρη. Το Star αποκαλύπτει το παρασκήνιο αυτής της αμφιλεγόμενης ιδιωτικής επίσκεψης, που έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις εντός κι εκτός κυβέρνησης. «Αχρείαστη επιλογή» την χαρακτηρίζει ο πρωθυπουργός, ξεκαθαρίζοντας ότι η Ελλάδα δεν θα την απαγορεύσει, αλλά ούτε θα τη διευκολύνει. 

Στην Αθήνα στις 12 Μαΐου ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα

Όπως ανέφερε η διπλωματική συντάκτρια του Star Κατερίνα Τσαμούρη στο ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων με τη Μάρα Ζαχαρέα, με τον αετό, σύμβολο της Αλβανίας, να πετά πάνω από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης, αλλά και με στιγμιότυπα από παλαιότερες συναντήσεις του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα, ο Έντι Ράμα καλεί τους συμπατριώτες του που ζουν στην Ελλάδα να πάνε στην ομιλία που θα δώσει στην Αθήνα ενόψει των αλβανικών εκλογών, μολονότι  αργούν και θα γίνουν την…  άνοιξη του 2025!  

Ο Ράμα επέλεξε να γίνει η ομιλία του στις 12 Μαΐου, την ημέρα που συμπληρώνεται ένας χρόνος από τη σύλληψη του Φρέντη Μπελέρη, η οποία θα γίνει στο ΣΕΦ, παρουσία πάνω από 4.000 Αλβανών. 

Στο ΥΠΕΞ έφτασε η επίσημη ενημέρωση (notice), χωρίς αναφορά στην τοποθεσία, όπου η επίσκεψη χαρακτηρίζεται ιδιωτική! 

Η ομιλία Ράμα στην Αθήνα ένα χρόνο από τη σύλληψη Μπελέρη

Η ομιλία Ράμα στην Αθήνα ένα χρόνο από τη σύλληψη Μπελέρη 

Μητσοτάκης για επίσκεψη Ράμα: Αχρείαστη επιλογή - δε θα την απαγορεύσουμε, δε θα τη διευκολύνουμε

«Δεν έρχεται ως προσκεκλημένος της ελληνικής κυβέρνησης. Έχει δικαίωμα να το κάνει. Από εκεί και πέρα είναι μια επιλογή που μου φαίνεται περιττή. Ήταν μια αχρείαστη επιλογή. Έχουμε ζητήματα στις ελληνοαλβανικές σχέσεις. Δεν θα την απαγορεύσουμε, δεν θα τη διευκολύνουμε» δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο protothema.gr. 

Οι απόπειρες αποτροπής που έγιναν για την επίσκεψη Ράμα

Στο παρασκήνιο της επίσκεψης Ράμα και στις απόπειρες αποτροπής που έγιναν αναφέρθηκε ο πολιτικός αναλυτής του Star Γιώργος Ευγενίδης, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star.      

Το παρασκήνιο της επίσκεψης του Έντι Ράμα στην Αθήνα

Όπως τόνισε, δεν είναι μυστικό ότι η άφιξη Ράμα έναν χρόνο μετά τη σύλληψη του Φρέντι Μπελέρη που συμπεριελήφθη στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ ακριβώς ως μήνυμα στον αλβανικό εθνικισμό,  προκαλεί ενόχληση και αμηχανία στο Μέγαρο Μαξίμου. Εξ ου και έγινε προσπάθεια μέσω των διπλωματικών διαύλων που υπάρχουν με την Αλβανία να σταλεί το μήνυμα στον κ. Ράμα ότι δεν είναι το ιδανικό να ξεκινήσει την προεκλογική του εκστρατεία από την Αθήνα. Και αυτό το μήνυμα διαμηνύθηκε και μέσω της διπλωματικής συμβούλου του ΠΘ Άννας Μαρία Μπούρα και μέσω του ΥΠΕΞ, από τους κ. Γεραπετρίτη και την υφυπουργό Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου. 

Οι προσπάθειες αποτροπής της επίσκεψης Ράμα στην Αθήνα 

Διπλωματικό θρίλερ για την ομιλία Ράμα – Το ΣΕΦ και τα μέτρα ασφάλειας

Επί του ερωτήματος τι θα μπορούσε να έχει γίνει, ο Γ. Ευγενίδης ανέφερε: «Πρακτικά τίποτα, εκτός αν ο κ. Ράμα χαρακτηριζόταν “persona non grata”, ανεπιθύμητο πρόσωπο. Κάτι τέτοιο, μου έλεγε ανώτερη διπλωματική πηγή, δεν έγινε ούτε με Προέδρους της Τουρκίας. Αυτό που προσπαθεί η κυβέρνηση είναι να «περιορίσει» την ομιλία του Ράμα και να μην πάρει τα χαρακτηριστικά μιας μαζικής συγκέντρωσης π.χ. στο Σύνταγμα. Εξ ου και υπάρχει ενεργή συζήτηση με τη διοίκηση του ΣΕΦ, με την έγκριση του υπουργείου Εξωτερικών και προσωπικά του κ. Γεραπετρίτη. Υπάρχει και η επιλογή του Christmas Theater στο Γαλάτσι. Στην κυβέρνηση προτιμούν έναν ελεγχόμενο χώρο, όπου προφανώς τα μέτρα ασφαλείας θα είναι δρακόντεια». 


«Σύννεφα» στον ελληνοτουρκικό ορίζοντα πριν το ραντεβού Μητσοτάκη - Ερντογάν

Πυκνώνουν τα «σύννεφα» και στον άξονα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, λίγες μέρες πριν ο πρωθυπουργός ταξιδέψει στο Παλάτι του Προέδρου Ερντογάν για τη νέα τους συνάντηση, επί τουρκικού εδάφους. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διεμήνυσε σήμερα ότι θα θέσει στον κ. Ερντογάν το ζήτημα της μετατροπής της Μονής της Χώρας σε τζαμί, μια ενέργεια που αποτελεί προσβολή στον ελληνισμό και την ορθοδοξία.

Μητσοτάκης για Μονή της Χώρας: Παντελώς αχρείαστη η μετατροπή σε τζαμί

Το αυτί του Ερντογάν, πάντως, δεν μοιάζει να «ιδρώνει»  και ενόψει του νέου τετ-α-τετ ενδύεται τον μανδύα του διαλλακτικού οικοδεσπότη. 
Λίγα 24ωρα πριν ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρεθεί αυθημερόν στο Προεδρικό Μέγαρο της Τουρκίας για να συναντηθεί με τον Ταγίπ Ερντογάν, οι Τούρκοι «φορτώνουν» την ατζέντα, με κορωνίδα τη μετατροπή της Μονής της Χώρας, του εμβληματικού μνημείου της ΟΥΝΕΣΚΟ, σε τζαμί. Θέμα που θα τεθεί επίσης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως ανέφερε κατά τη συνομιλία του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.     


Ερντογάν: «Δεν υπάρχουν προβλήματα που δεν μπορούν να λυθούν» 

Ο Ερντογάν, πάντως, μετά το σόου στο νέο τζαμί, φορά το κοστούμι του «καλού οικοδεσπότη». 

«Δεν υπάρχουν προβλήματα που να μην μπορούν να λυθούν με καμία χώρα στην περιοχή μας. Πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει πόρτα που να μην μπορούν να ανοίξουν ο διάλογος και η διαπραγμάτευση» δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος.  

Γ. Μάζης στο Star: Να θέσει ο πρωθυπουργός το θέμα της Μονής της Χώρας στον Ερντογάν

«Να θέσει το θέμα της μετατροπής της Ιεράς Μονής της Χώρας αφενός μεν του Ελληνισμού, αφετέρου της διεθνούς πολιτιστικής πραγματικότητος/// Δεν νομίζω ότι μπορούμε να έχουμε υπερβολικές προσδοκίες από την πάγια εξωτερική πολιτική της Τουρκίας» ζήτησε Ομότιμος Καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Θεωρίας ΕΚΠΑ Γιάννης Μάζης, σε δήλωσή του στο Star.  

Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για τη στάση της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά

Η στάση της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά προκάλεσε την έντονη αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης. 
«Εμείς θέτουμε το εξής ερώτημα: Ισχύει η Διακήρυξη των Αθηνών;» αναρωτήθηκε αιχμηρά η Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Βούλα Κεχαγιά μιλώντας στο Mega.  

«Πρέπει λοιπόν να καταλάβουν ότι όσο χαριεντίζονται με τον Σουλτάνο, αυτά θα είναι τα αποτελέσματα. Η Τουρκία χρειάζεται μια ολιστική απάντηση που δεν μπορεί να είναι άλλη από κυρώσεις» δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης.  

«Ο κος Πρωθυπουργός ξεχνά ότι είναι πρωθυπουργός. Δεν είναι κούριερ που μεταφερει επιστολές και μηνύματα» σχολίασε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.  

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top