Μητσοτάκης για Μονή της Χώρας: Παντελώς αχρείαστη η μετατροπή σε τζαμί

«Θα θέσω το ζήτημα στον Ερντογάν» είπε στη Σακελλαροπούλου

Την έντονη δυσαρέσκειά του «για την παντελώς αχρείαστη μετατροπή ενός ιστορικού βυζαντινού ναού, της Μονής της Χώρας, σε τζαμί» εξέφρασε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην τακτική μηνιαία συνάντησή του με την ΠτΔ, Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο.  

Ελληνικό ΥΠΕΞ για Μονή της Χώρας: «Πρόκληση η λειτουργία της ως τζαμί»

«Είναι μια ενέργεια η οποία προσβάλλει την πλούσια ιστορία της ίδιας της Κωνσταντινούπολης ως ένα σταυροδρόμι πολιτισμών και είναι ένα ζήτημα το οποίο βεβαίως και θα θέσω στον πρόεδρο Ερντογάν όταν τον συναντήσω. Από κει και πέρα πιστεύω ότι είναι μια ευκαιρία να κάνουμε μία αξιολόγηση αυτής της προσπάθειας επαναπροσέγγισης μεταξύ Ελλάδα και Τουρκίας η οποία σε πολλά επίπεδα έχει δείξει μετρήσιμα αποτελέσματα. Προσεγγίζουμε πάντα τις συζητήσεις μας με την Τουρκία με αυτοπεποίθηση και χωρίς αυταπάτες. Οι τουρκικές θέσεις δεν θα αλλάξουν από τη μια στιγμή στην άλλη. Παρά ταύτα θεωρώ δεδομένο ότι πρέπει, τα κανάλια επικοινωνίας να είναι πάντα ανοιχτά και να μπορούμε να συνομιλούμε με ειλικρίνεια και όταν διαφωνούμε, να διαφωνούμε χωρίς εντάσεις και χωρίς αυτό να προκαλεί πάντα κλιμακώσεις στο πεδίο, όπως δυστυχώς είχαμε δει τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Στην Αθήνα στις 12 Μαΐου ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα

«Εισερχόμαστε πια στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου και θέλω με την ευκαιρία της συνάντησής μας να επαναλάβω την ανάγκη για όσο το δυνατόν πιο μαζική συμμετοχή σε μία πολύ σημαντική εκλογική διαδικασία η οποία τελικά αφορά κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα καθώς αυτά που θα αποφασιστούν στην Ευρώπη τα επόμενα πέντε χρόνια είναι βέβαιο ότι θα έχουν επιπτώσεις και εντός της πατρίδας μας», ανέφερε επίσης ο πρωθυπουργός, σχετικά με τις ευρωεκλογές 

Σακελλαροπούλου: Η λειτουργία ως τεμένους της Μονής της Χώρας δεν δίνει καλό μήνυμα

Από την πλευρά της, η ΠτΔ, Κατερίνα Σακελλαροπούλου ευχήθηκε «Χρόνια Πολλά» και επεσήμανε ότι «έχουμε έναν δρόμο ενδιαφέροντα, ίσως και δύσκολο μπροστά μας, αλλά έχουμε συνηθίσει σ' αυτά. Οι ευρωπαϊκές εκλογές πράγματι είναι μια σημαντική πρόκληση, ειδικά στη συγκυρία που διανύουμε, γιατί η Ευρώπη έχει πετύχει πάρα πολλά σε πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό επίπεδο, ταυτόχρονα όμως έχει να αντιμετωπίσει και μια σειρά από προκλήσεις. Την κλιματική κρίση, την ενεργειακή κρίση, τη συνεχιζόμενη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία».  

Επί ποδός το Πεντάγωνο για «Θαλασσόλυκο» και «Έφες»

«Πράγματι, οι καλές σχέσεις με τους γείτονες και η διατήρηση του διαλόγου είναι εκ των ουκ άνευ, είναι αναγκαίο πάντοτε, γιατί έτσι όχι μόνο μπορεί να έχει την ειρήνη και τις συνθήκες καλής γειτονίας αλλά να μπορεί να περνά και τα μηνύματα άμα χρειάζεται. Δυστυχώς δεν έρχονται πάντα όλα ομαλά» επiσήμανε η κ. Σακελλαροπούλου η οποία πρόσθεσε όσον αφορά τη λειτουργία ως τεμένους της Μονής της Χώρας  ότι «δεν δίνει καλό μήνυμα, γιατί ακριβώς πρόκειται για ένα οικουμενικό μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς». 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top