Χρυσοχοΐδης: Τέσσερα νέα μέτρα της ΕΛ.ΑΣ. για την ενδοοικογενειακή βία

«Για κάθε θύμα εξασφαλίζεται ασφαλής μεταφορά και διαμονή σε ασφαλή χώρο»

Σημαντικές αλλαγές για την αντιμετώπιση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας ανακοίνωσε η ΕΛΑΣ μετά τη γυναικοκτονία της 28χρονης Κυριακής από τον 39χρονο πρώην σύντροφό της, έξω από το ΑΤ Αγίων Αναργύρων.

Ενδοοικογενειακή βία: Στη φυλακή όσοι προκαλούν σωματική βλάβη

Ειδικότερα, ο υπουργός προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επικοινώνησε μέσω τηλεδιάσκεψης με πάνω από 2.500 αστυνομικούς, και ενημέρωσε για το νέο πλαίσιο αντιμετώπισης τέτοιων περιστατικών. 

Ενδοοικογενειακή βία: Πώς γίνεται η καταγγελία - Ερωτήσεις και απαντήσεις

Τέσσερα μέτρα για την ενδοοικογενειακή βία

  • Κεντρική παρακολούθηση και εποπτεία όλων των καταγγελιών και περιστατικών σε επίπεδο Διεύθυνσης Αστυνομίας με ορισμό ανώτερου αξιωματικού ως επόπτη
  • Κάθε εβδομάδα θα στέλνεται απολογισμός για τις καταγγελίες και τη διαχείριση τους ανά Διεύθυνση Αστυνομίας στο Επιτελικό Τμήμα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακης Βίας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας ώστε να υπάρχει παρακολούθηση και λογοδοσία
  • Για κάθε περιστατικό ο Αξιωματικός Υπηρεσίας ενημερώνει τον Διοικητή του Τμήματος και τον επόπτη της Διεύθυνσης Αστυνομίας για να τον υποστηρίξουν στη διαχείριση του περιστατικού
  • Για κάθε θύμα εξασφαλίζεται ασφαλής μεταφορά και διαμονή σε ασφαλή χώρο μέχρι να εκλείψει ο κίνδυνος για τη ζωή του. 

Υπενθυμίζεται πως μέχρι τα τέλη Μαΐου θα έχουν δημιουργηθεί 45 νέα Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας σε όλη την Ελλάδα και επεκτείνεται πανελλαδικά η χρήση του Panic Button.

Στοιχεία σοκ για γυναικοκτονίες και ενδοοικογενειακή βία στην Ελλάδα

«Ο πολίτης θέλει και πρέπει να νιώσει ασφαλής όταν έρθει σε εμάς. Σε κάθε περιστατικό ενδοοικογενειακής υποχρεούμαστε να πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε να νιώσει η γυναίκα ασφαλής και να είμαστε σίγουροι πριν φύγει από εκεί, ότι θα συνεχίσει να είναι ασφαλής», είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Τέλος, πρόσθεσε πως για κάθε καταγγελία θα γίνεται χρήση του ειδικού οδηγού διαχείρισης περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας που συντάχθηκε το 2021, ο οποίος εμπλουτίστηκε και επικαιροποιήθηκε. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top