Στοιχεία σοκ για γυναικοκτονίες και ενδοοικογενειακή βία στην Ελλάδα

Τριπλάσια ποσοστά το 2022 σε σχέση με το 2019

Σοκάρουν τα στοιχεία για τα εγκλήματα βίας κατά των γυναικών, θέμα που προκάλεσε συζήτηση στη Βουλή. Πιο συγκεκριμένα, το 2019 είχαμε 8 γυναικοκτονίες ενώ το 2022 τριπλασιάστηκαν. 24 γυναίκες έχασαν τη ζωή τους από το χέρι του συντρόφου τους. 

Θεσσαλονίκη: «Δεν ξέρω τίποτα, είχα πάρει υπνωτικό χάπι και κοιμόμουν»

Όλο και περισσότερες γυναίκες πέφτουν θύματα κακοποίησης. 4.171 γυναίκες το 2019 κατήγγειλαν βίαιη συμπεριφορά. Ο αριθμός αυξήθηκε κατακόρυφα το 2022,  καθώς υπήρξαν 10.131 καταγγελίες γυναικών για ενδοοικογενειακή βία. 

Θεσσαλονίκη: «Μ’ έδιωξε και τη σκότωσε» - Το σημείο που πέταξαν το πτώμα

Το 2023 σημειώθηκαν 143 κλήσεις στο «panic button» και 9000 στη γραμμή  SOS. 5000 γυναίκες απευθύνθηκαν σε συμβουλευτικά κέντρα, 10.000 στην αστυνομία και 213 φιλοξενήθηκαν σε ειδικά κέντρα. 

Τα εγκλήματα βίας κατά των γυναικών αποτέλεσαν θέμα συζήτησης στη Βουλή. 

Σε σχέση με την πρόληψη, η Υφυπουργός  Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Μαρία Αλεξάνδρα Κεφαλά, αναφέρθηκε στην προσπάθεια ενδυνάμωσης των γυναικών, ψυχολογικής, οικονομικής, κοινωνικής υποστήριξης αλλά και στα εργαστήρια δεξιοτήτων στα σχολεία. «Θέλουμε να εκπαιδεύσουμε τις επόμενες γενιές να διαμορφώσουν χαρακτήρες μηδενικής ανοχής στη βία και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αγάπη και βία δεν πάνε μαζί», είπε η κυρία Κεφαλά και προσέθεσε: «Υπάρχουν τα εργαλεία, η Πολιτεία δίνει τα εργαλεία, θα πρέπει όμως να ευαισθητοποιήσουμε και να κινητοποιήσουμε τις γυναίκες να αναζητήσουν βοήθεια, με οποιονδήποτε τρόπο εκείνες πιστεύουν, είτε με τη γραμμή είτε σε ένα αστυνομικό τμήμα, ή σε οποιαδήποτε άλλη δομή μπορεί να πάει η γυναίκα. Οι δομές υπάρχουν φτάνει να κινητοποιηθούμε όλοι για να δημιουργήσουμε, επαναλαμβάνω, αυτή την κουλτούρα πραγματικά μηδενικής ανοχής».

Η βουλευτής της Νέας Αριστεράς, Θεανώ Φωτίου, ανέφερε πως τα εγκλήματα με θύματα γυναίκες αυξήθηκαν επί διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Που μπορούν οι γυναίκες να καταγγείλουν την ενδοοικογενειακή βία.

Σε σχέση με τα μέτρα στήριξης των θυμάτων, η κυρία Κεφαλά ανέφερε ότι:

- έχει τεθεί σε λειτουργία η 24ωρη γραμμή 15900, όπου ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί μπορούν να συμβουλεύσουν, να δώσουν οδηγίες σε οποιονδήποτε καλέσει, για υποθέσεις βίας.
- λειτουργούν 44 συμβουλευτικά κέντρα σε όλη τη χώρα,
- λειτουργούν 20 ξενώνες φιλοξενίας που μπορούν να φιλοξενηθούν γυναίκες που πρέπει να εγκαταλείψουν ένα κακοποιητικό περιβάλλον και δεν έχουν που να πάνε
- λειτουργούν 18 γραφεία ενδοοικογενειακής βίας σε όλη τη χώρα, της ΕΛΑΣ.
- λειτουργεί το panic button, όπου οι γυναίκες μπορούν, με το πάτημα ενός κουμπιού να καλέσουν βοήθεια.
 

Δείτε το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top