Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας για τα Τέμπη με 159 «όχι»

«Όχι» ψήφισαν οι 158 βουλευτές της ΝΔ και ο ανεξάρτητος Κατσιβαρδάς

Απορρίφθηκε από την ολομέλεια της Βουλής η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, που υπέβαλαν το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας, για το θέμα των Τεμπών.

Μετά από ονομαστική ψηφοφορία, και επί 300 ψηφισάντων, 159 βουλευτές - οι 158 της ΝΔ και ο ανεξάρτητος Χ. Κατσιβαρδάς - καταψήφισαν την πρόταση δυσπιστίας ενώ οι 141 βουλευτές της αντιπολίτευσης τάχθηκαν «υπέρ».

Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής «Πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή μόνο αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των Βουλευτών».

Μητσοτάκης: «Δε ντρέπεστε να λέτε ότι πείραξα τους  διαλόγους;»

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Κ. Τασούλας, η τριήμερη συζήτηση επί της πρότασης διήρκησε περισσότερο από 40 ώρες ενώ μίλησαν συνολικά 163 ομιλητές.

Πρόταση δυσπιστίας: 40 ώρες διήρκεσε η συζήτηση

Συγκεκριμένα, η πρώτη συνεδρίαση άρχισε το πρωί της Τρίτης 26 Μαρτίου και ολοκληρώθηκε στις τρεισήμισι τα ξημερώματα της επομένης. Η δεύτερη άρχισε το πρωί της Τετάρτης 27 Μαρτίου και ολοκληρώθηκε στις 3:35 τα ξημερώματα της επομένης. Η τελευταία συνεδρίαση άρχισε επίσης το πρωί σήμερα Πέμπτη, και ολοκληρώθηκε με την ονομαστική ψηφοφορία, περί τις 11μμ.

Παραιτήθηκαν ο Υπουργός Παπασταύρου και ο Υφυπουργός Μπρατάκος!  

Αναλυτικά, στις τρεις ημέρες της συζήτησης, μίλησαν 118 βουλευτές εκ του καταλόγου, εννιά κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, 26 υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί, ένας πρώην πρωθυπουργός, οκτώ πρόεδροι κοινοβουλευτικών ομάδων, και ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τασούλας παρατήρησε επίσης, ότι πρόκειται για την πρόταση δυσπιστίας που διήρκησε χρονικά περισσότερο από κάθε άλλη.

Μητσοτάκης: Ουδέποτε δόθηκε εντολή για συγκάλυψη 

«Θέλησαν να κάνουν κομματικό τους λάβαρο την πάνδημη οδύνη, να μετατρέψουν τον πόνο της κοινωνίας σε εργαλείο για να χτυπήσουν την κυβέρνηση, εμένα προσωπικά. Αναρωτιέμαι, θυμάμαι στην επέτειο, στον πρώτο χρόνο, όταν ντύσατε μαύρη την Κουμουνδούρου. Θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει το ίδιο και εμείς το 2019 αλλά δεν το κάναμε. Αυτή είναι η μεγάλη μας διαφορά αυτής της παράταξης με τη δική σας. Είμαι πάντα εδώ. Τοποθετήθηκα πολλές φορές. Απουσίασα μόνο σε μία συνεδρίαση όπως πάντα έκανα σε αντίστοιχες διαδικασίες, αλλά και γιατί το λόγο για την υπόθεση δεν μπορούν να τον έχουν τα κόμματα παρά μόνο η ανεξάρτητη δικαιοσύνη», τόνισε.

Πρόταση μομφής: Επικοί καβγάδες με Ζ. Κωνσταντοπούλου και «παρατράγουδα» 

Φάμελλος: Αποκρύπτετε τεχνηέντως όλα τα στοιχεία για την τραγωδία των Τεμπών

«Κύριε Πρωθυπουργέ δεν δυσπιστούμε μόνο εμείς, δυσπιστεί η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας. Σε αυτή τη συντριπτική πλειοψηφία εμείς ανταποκριθήκαμε με αυτή την κοινή υποβολή (της πρότασης δυσπιστίας) και να ξεκαθαρίσω κάτι: Δεν θα πάρουμε την άδειά σας κ. Μητσοτάκη για να ασκήσουμε τα δημοκρατικά μας καθήκοντα, γιατί σήμερα ακούσαμε και από επίσημα χείλη απειλές. Όχι δεν απολογούμαστε σε κανένα, εμείς λογαριασμό δίνουμε στην κοινωνία, σ’ αυτήν απολογούμαστε, από αυτή παίρνουμε εντολές».

«Αποκρύπτετε τεχνηέντως όλα τα στοιχεία, κ. Μητσοτάκη» είπε ο κ. Φάμελλος.

«Θέλω να σας κάνω μία πρόταση κύριε Μητσοτάκη. Να θέσετε τον κύριο Φλωρίδη ενώπιον των οικογενειών των θυμάτων και των τραυματιών, να τους κοιτάξει στα μάτια και να τους πει ότι δεν πρέπει να ασχολούνται με τα μπάζα».

Ανδρουλάκης: Ο λαός μας διψά για αλήθεια και δικαιοσύνη

«Από την πρώτη στιγμή προσπαθούμε να σπάσουμε την σιωπή που πήγε να επιβληθεί από τη Νέα Δημοκρατία και φιλικά της ΜΜΕ, προσπαθήσαμε να γίνουν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες ώστε να αποκαλυφθεί η αλήθεια και να υπάρξει δικαιοσύνη».

«Στο Μαξίμου κ. Μητσοτάκη είστε ένας απλός ενοικιαστής – ο λαός θα σας βγάλει γρηγορότερα από όσο νομίζατε και σχεδιάζατε», πρόσθεσε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

«Ο λαός μας διψά για αλήθεια και δικαιοσύνη, θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για να αποκαλυφθεί η αλήθεια στο έγκλημα των Τεμπών».

Βελόπουλος: Κρύβετε την αλήθεια για τα Τέμπη

«Όλοι κρύβετε την αλήθεια. 1η Μαρτίου 2023 το πρωί 3 στελέχη του ΟΣΕ βρέθηκαν στην οδό Καρόλου, στο γραφείο της Δ/νσης Κυκλοφορίας, εκεί όπου υπάρχει το καταγραφικό των συνομιλιών. Δεν επέτρεψαν σε κανένα άλλο στέλεχος του ΟΣΕ να εισέλθει στο γραφείο. Στις 11 το πρωί αναχώρησαν με ένα μαύρο τζιπ. Ο ένας από αυτούς ήταν ο Κώστας Χρυσάγης! Ο άνθρωπος που -συμπτωματικά- έχασε τη ζωή του στην Βουλιαγμένη λίγες ημέρες μετά σε περίεργο τροχαίο. Ο άλλος ήταν ο άνθρωπος που διορίσατε μεταβατικό πρόεδρο του ΟΣΕ και σκανδαλωδώς παραμένει στην θέση του! Πρόκειται για τον Παναγιώτη Τερεζάκη! Βρήκαμε τους δύο. Ψάχνουμε τον τρίτο».

Χαρίτσης: Δεσμευτείτε για σύσταση Προανακριτικής - Ο Φλωρίδης οφείλει να παραιτηθεί

«Η κυβέρνηση αυτή, η κυβέρνηση της Δεξιάς, η κυβέρνηση της ΝΔ, πρέπει να φύγει. Να πέσει. Να τελειώνουμε με το καθεστώς της ανομίας και της προσβολής προς τη Δημοκρατία μας», τόνισε ο Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στη συζήτηση στην Ολομέλεια επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς κάλεσε τον πρωθυπουργό να δεσμευτεί ότι θα ζητήσει εκείνος σύσταση προανακριτικής επιτροπής για να αναλάβει πλέον η Δικαιοσύνη να αποφανθεί για την ύπαρξη ή μη ποινικών ευθυνών του κ. Καραμανλή. Παράλληλα έβαλε κατά του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη λέγοντας ότι οφείλει να παραιτηθεί άμεσα μετά από τις χθεσινές αναφορές του.

Στίγκας: Υπάρχουν νεκροί που πρέπει να δικαιωθούν

Έντονη κριτική σε ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία άσκησε ο πρόεδρος των "Σπαρτιατών", Βασίλης Στίγκας, στην ομιλία του στην Βουλή κατά τη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας, ενώ τόνισε ότι «επειδή υπάρχουν νεκροί, που πρέπει να δικαιωθούν, συντασσόμαστε με την πρόταση μομφής και ψηφίζουμε "ναι"».

«Όλοι όσοι κυβέρνησαν τη χώρα πήραν στο λαιμό τους 57 ψυχές», υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ο κ.Στίγκας, ενώ προσέθεσε: «ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία είναι τα τρία κόμματα που έσυραν την Ελλάδα στη δίνη των μνημονίων, του υπέρογκου χρέους και της απόλυτης καταστροφής. Η συμφορά των Τεμπών ήρθε, λοιπόν, να χαράξει μια βαθιά τομή στον εμπαιγμό του ελληνικού λαού. Η επί χρόνια κοροϊδία τους έπιασε ταβάνι. Τα παραμύθια των κακών λύκων έφθασαν να είναι τόσο κραυγαλέα που πλέον δεν πείθουν κανέναν».

Νατσιός: Η κοινωνία υπέστη εξαθλίωση - Βλέπουμε τις συνέπειες μέρα με τη μέρα

Έντονη κριτική στην κυβέρνηση στην οποία καταλόγισε ανεπάρκεια άσκησε κατά την αποψινή του παρέμβαση στην στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας, ο πρόεδρος της Νίκης Δημήτρης Νατσιός, ενώ κατηγόρησε τον Κώστα Καραμανλή για συγκάλυψη των ευθυνών για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών.

«Κάποτε λέγαμε το κράτος δεν υπάρχει, το κράτος είναι ανοργάνωτο, το κράτος προσπαθεί και δεν μπορεί. Κάποτε η κοινωνία λύγιζε με τις υποτιθέμενες ταπεινές συγγνώμες, τις κενές υποσχέσεις, τα κροκοδείλια δάκρυα και την φαινομενική εξάντληση της κυβέρνησης.

Η δολοφονία 57 ψυχών στα Τέμπη είναι τραγικό δυστύχημα λόγω ανθρωπίνου λάθους, όχι έγκλημα. Χυδαιότητα είναι η συγκάλυψη του αυτού δολοφονικού εγκλήματος από τον κύριο Καραμανλή, όχι η ομολογία της αλήθειας από την αρχηγό πολιτικού κόμματος που "έσπασε τα νεύρα" του προέδρου της Βουλής. Ο Πρόεδρος ενοχλήθηκε από την κυρία Κωνσταντοπούλου και όχι από την απεγνωσμένη και απολύτως απρόσφορη προσπάθεια της κυβέρνησης να μας πείσει ότι όντως αποφάσισε η δικαιοσύνη και όχι η κυβερνητική πλειοψηφία. Οι πλημμύρες στη Θεσσαλία, οι φωτιές σε όλη την Ελλάδα είναι απρόβλεπτη κλιματική αλλαγή όχι έλλειψη πάσης φύσεως υποδομής. Ο αγώνας για την ανθρώπινη ζωή περιορίζεται στο γάμο των ομοφυλοφίλων και στην επικράτηση της τεκνοθεσίας έναντι της υιοθεσίας. Ούτε λόγος για την πείνα, την αρρώστια και την οικονομική εξαθλίωση, που εσείς οι ίδιοι φέρνετε στους συμπολίτες μας» είπε ο κ. Νατσιός.

Κωνσταντοπούλου: Διαφημίζατε την ασφάλεια

«Μεγάλο απόντα» χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, κατά την παρέμβασή της στη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας, κάνοντας λόγο για «πράξεις συγκάλυψης της κυβέρνησης» και διαμηνύοντας στους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, ότι η σημερινή ψήφος τους θα τους στιγματίσει για πάντα.

Στηλιτεύοντας την χθεσινή «έξαλλη επιβράβευση του υπολόγου και ποινικά υπεύθυνου», του υπουργού Κώστα Αχ. Καραμανλή, σχολίασε λέγοντας πως οι βουλευτές της ΝΔ ανέλαβαν την «ευθύνη της συγκάλυψης». Σημείωσε πως τρεις - τέσσερις ημέρες πριν το «έγκλημα των Τεμπών», ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωνε για την ανάταξη των σιδηροδρόμων και αλληλοσυγχαίρονταν με τον Αγοραστό.

«Διαφημίζατε το έργο σας στο σιδηρόδρομο, διαφημίζατε την ασφάλεια, ενώ γνωρίζατε αυτά που οι απλοί πολίτες, οι φοιτητές δεν γνώριζαν» είπε χαρακτηριστικά, κάνοντας αναφορά και στη δήλωση του υπουργού Εργασίας, Άδωνη Γεωργιάδη ότι «αν λέγαμε ότι υπήρχε πρόβλημα, δεν θα έμπαινε κανείς στα στα τρένα». Για την κυβέρνηση ήταν «υπέρτερο αγαθό το εισιτήριο από την ανθρώπινη ζωή» σχολίασε.

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top