Στρασβούργο: Ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρώπης

Εξελέγη με τη στήριξη και των πέντε κομμάτων της Συνέλευσης

Πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρώπης εξελέγη ομόφωνα ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος, μετά τη σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης στο Στρασβούργο. 

Ο κ. Ρουσόπουλος στηρίχθηκε και από τα πέντε μεγάλα κόμματα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, ενώ δεν υπήρξε καμία άλλη υποψηφιότητα. 

Ρουσόπουλος: Υποψήφιος Πρόεδρος στο Κοινοβούλιο του Συμβουλίου της Ευρώπης

Η ανάληψη αυτών των σημαντικών καθηκόντων από έναν Έλληνα πολιτικό και μάλιστα για πρώτη φορά, αποτελεί άλλη μια επιβεβαίωση της ενίσχυσης της εικόνας της χώρας μας στο εξωτερικό και δηλώνει την εμπιστοσύνη των ευρωπαίων εταίρων μας στην πολιτική της χώρας μας, την αναγνώριση της αξιοπιστίας της, των σημαντικών μεταρρυθμίσεων που υλοποιούνται και των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνονται σε επίπεδο κράτους δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Τα συγχαρητήριά του στον Θεόδωρο Ρουσόπουλο εξέφρασε μέσω Twitter o πρωθυπουργός. 

 

 

«O Θεόδωρος Ρουσόπουλος είναι ο πρώτος Έλληνας πολιτικός που εκλέγεται Προέδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, και μάλιστα ομόφωνα. Η εκλογή του αποτελεί μεγάλη τιμή για την πατρίδα μας. Του εύχομαι κάθε επιτυχία στα νέα του καθήκοντα!», έγραψε.

Συγχαρητήρια απέστειλε και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

 

 

Το κοινοβούλιο του Συμβουλίου της Ευρώπης έχει 612 βουλευτές, οι οποίοι είναι εκπρόσωποι των δικών τους κοινοβουλίων. Κάθε χώρα στέλνει δηλαδή στο κοινοβούλιο του Συμβουλίου μια ομάδα Βουλευτών που έχουν εκλεγεί στο εθνικό της κοινοβούλιο, συνήθως πολιτικές προσωπικότητες που έχουν διαδραματίσει ευρύτερο ρόλο στη χώρα τους.

Ρουσόπουλος για Κασσελάκη: «Δε θα αντιπαρατεθώ, δεν βλέπω πολιτικές θέσεις»

Από την Ελλάδα μετέχουν στο Συμβούλιο δύο πρώην πρωθυπουργοί, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γιώργος Παπανδρέου, πρώην υπουργοί όπως η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, η Λιάνα Κανέλλη από το ΚΚΕ και άλλοι. Οι συνεδριάσεις αυτού του κοινοβουλίου γίνονται στο Στρασβούργο, ενώ οι επιτροπές του συνέρχονται στο Παρίσι και σε άλλες χώρες μέλη του Συμβουλίου.

Θεόδωρος Ρουσόπουλος: Με τη Μάρα Ζαχαρέα είμαστε 34 χρόνια μαζί    

Το Κοινοβούλιο είναι αυτό που εκλέγει τους δικαστές του δικαστηρίου του Στρασβούργου που είναι το δικαστήριο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επίσης, οργανώνει ομάδες βουλευτών παρατηρητών σε εκλογές που γίνονται στις χώρες μέλη, ομάδες βουλευτών που καταγράφουν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κλπ.

Ρουσόπουλος: Οι πολίτες είναι δεκτικοί στο να ακούσουν αλήθειες

Αν μια χώρα εκδιωχθεί από το Συμβούλιο, όπως έγινε με την Ρωσία αμέσως μετά την εισβολή στην Ουκρανία, ή με την Ελλάδα στην διάρκεια της δικτατορίας, αυτό σημαίνει και κυρώσεις από άλλες χώρες μέλη.

Δείτε το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top