Κυβερνητικές πηγές για τα F-35: «Θα πάρουμε αυτά που έχουν συμφωνηθεί»

Το παρασκήνιο της συνάντησης Μητσοτάκη - Μπλίνκεν

Σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ  Άντονι Μπλίνκεν  στο σπίτι του Έλληνα πρωθυπουργού στο Ακρωτήρι Χανίων.

Μπλίνκεν σε Μητσοτάκη: Πιο ισχυρές από ποτέ οι σχέσεις μας με την Ελλάδα

Μεταδίδοντας πληροφορίες για το παρασκήνιο της συνάντησης των δύο ανδρών, ο πολιτικός αναλυτής του Star Γιώργος Ευγενίδης σημείωσε πως, σχετικά με την απόκτηση F-35 που ενδιαφέρει την Ελλάδα, φαίνεται ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις στην αμυντική συνεργασία Ελλάδα-ΗΠΑ.

Ειδικότερα, κυβερνητικές πηγές σημείωναν χαρακτηριστικά πως «η Ελλάδα, ως συνεπής και αξιόπιστος εταίρος και σύμμαχος, θα λάβει αυτά που έχουν συμφωνηθεί». Συνεπώς, φαίνεται ότι έχει γίνει ουσιαστική πρόοδος για το αίτημα της Ελλάδας.

Υπενθυμίζεται πως η χώρα μας ζητά από τις ΗΠΑ να μη συνδέεται η πώληση των μαχητικών F-35 στην Ελλάδα με την αναβάθμιση και πώληση F-16 στην Τουρκία, η οποία παζαρεύει συνδυαστικά με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Ζητά, δηλαδή, η Ελλάδα, αυτά να αντιμετωπιστούν ως δύο διαφορετικά ζητήματα.

Όπως διαφαίνεται λοιπόν, κρίνοντας από τα μηνύματα των κυβερνητικών πηγών, στα Χανιά έγινε ουσιαστική πρόοδος στην κουβέντα για τα F-35.

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες του στρατιωτικού συντάκτη του Star, Κώστα Συμεωνίδη, πριν από λίγες μέρες έφθασε στην Αθήνα η επιστολή αποδοχής (letter of acceptance) για το ελληνικό ενδιαφέρον για 35 ελικόπτερα Black Hawk, ανάβοντας το σχετικό «πράσινο φως».

Τουρκία: Τετ-α-τετ Μπλίνκεν με Ερντογάν μετά τη δίωρη συνάντηση με Φιντάν

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός και ο κ. Μπλίνκεν αντάλλαξαν απόψεις για διεθνή και περιφερειακά ζητήματα με επίκεντρο τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τα ελληνοτουρκικά.

Σημειώνεται ότι μετά την κατ' ιδίαν συνάντηση των δύο ανδρών, ακολούθησε συνάντηση εργασίας σε διευρυμένη σύνθεση. Στη συνάντηση συμμετείχαν από την ελληνική πλευρά ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, η Υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβης Άννα Μαρία Μπούρα και η Ειδική Σύμβουλος Διεθνούς Πολιτικής και Δημόσιας Διπλωματίας του Πρωθυπουργού Αριστοτελία Πελώνη.

Τσούνης: «Εξαιρετικά πολύτιμος σύμμαχος η Ελλάδα για τις ΗΠΑ»

Η Γωγώ Αποστολάκη μετέδωσε εξάλλου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star τις δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη Τζορτζ Τσούνη, αμέσως μετά το πέρας της συνάντησης.

«Το επίπεδο της συνεργασίας και σεβασμού είναι στο υψηλότερο επίπεδο και θα διασφαλίσουμε ότι αυτό θα διαρκέσει. Είναι προς το ισχυρό συμφέρον των ΗΠΑ αυτή η σχέση να συνεχίσει να παρέχει σταθερότητα στην περιοχή. Η Ελλάδα είναι ένας εξαιρετικά πολύτιμος σύμμαχος για τις ΗΠΑ» σημείωσε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του ο κ.Τσούνης.

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων Σαββατοκύριακου του Star

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top