Τουρκία: Τετ-α-τετ Μπλίνκεν με Ερντογάν μετά τη δίωρη συνάντηση με Φιντάν

Στο «μενού» Μεσανατολικό, Σουηδία και F-16

Οι πληροφορίες της Αντιόπης Σωτηρίου για τις συναντήσεις Μπλίνκεν με Ερντογάν και Φιντάν / Βίντεο από κεντρικό δελτίο ειδήσεων Star

Με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε σήμερα στην Κωνσταντινούπολη ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, 'Αντονι Μπλίνκεν. Προηγήθηκε συνάντησή του περίπου δύο ωρών με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν.

Άντονι Μπλίνκεν: Έφθασε στην Άγκυρα - Θα συνομιλήσει με τον Φιντάν

Κατά τη συνάντησή του με τον 'Αντονι Μπλίνκεν, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η Τουρκία αναμένει την ολοκλήρωση της διαδικασίας αγοράς των F-16 από τις ΗΠΑ και ότι η τελική απόφαση σχετικά με τη διαδικασία ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ εναπόκειται στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. 

Ο Χακάν Φιντάν επισήμανε επίσης ότι η αυξανόμενη επιθετικότητα του Ισραήλ αποτελεί απειλή για ολόκληρη την περιοχή και τόνισε ότι πρέπει να κηρυχθεί άμεση κατάπαυση του πυρός για να παρασχεθεί απρόσκοπτα ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και ζήτησε την άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων για λύση δύο κρατών.

Απίστευτη πρόκληση από Ερντογάν: «Σύμβολο του τουρκικού αιώνα η Αγιά Σοφιά»

Ο Τούρκος υπουργός φέρεται να τόνισε επίσης ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί να υπάρξουν εντάσεις στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και ότι η Τουρκία προσπαθεί να διασφαλίσει την ασφαλή μεταφορά των τροφίμων που παράγονται στη Ρωσία και την Ουκρανία στις παγκόσμιες αγορές. 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν επίσης οι σχέσεις μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας και άλλα περιφερειακά ζητήματα, όπως η κατάσταση στη Συρία και το Ιράκ.

Στη συνάντηση του 'Αντονι Μπλίνκεν με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρόντες ήταν επίσης ο αρχηγός της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙΤ, Ιμπραχίμ Καλίν και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία, Τζέρι Φλέικ.

Υπενθυμίζεται ότι μετά τις επαφές του στην Κωνσταντινούπολη, ο Αμερικανός υπουργός αναχώρησε για την Κρήτη, όπου έγινε δεκτός από τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top