Ο Ερντογάν του «χθες» και του «σήμερα»: Τι έδειξε η «γλώσσα» του σώματος

Πώς «μεταφράζουν» οι ειδικοί τις κινήσεις του

Η σημερινή παρουσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα έκανε την επίσκεψη του 2017 να μοιάζει με κακιά ανάμνηση. Η γλώσσα του σώματος σηματοδότησε με εμφανή τρόπο την ολική μετάλλαξη στη στάση του Τούρκου Προέδρου.

Ελλάδα – Τουρκία:  Έρχονται αλλεπάλληλες συναντήσεις! 

Η κοινή εμφάνιση Μητσοτάκη - Ερντογάν ενώπιον των δημοσιογράφων δε  θύμιζε σε τίποτα το δημοσιο debate με τα αλληλοκαρφώματα και τις... άγριες ματιές, μεταξύ Τσίπρα - Ερντογάν το 2017.

Το μενού του γεύματος Μητσοτάκη - Ερντογάν και τα δώρα του Τούρκου Προέδρου

Μητσοτάκης - Ερντογάν στην Αθήνα

(AP Photo/Michael Varaklas)

Η θερμή υποδοχή που επιφύλαξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον γείτονα Ταγίπ, φάνηκε να «σπάει» από την πρώτη στιγμή τη γνωστή «παγωμένη» έκφραση του Τουρκου Προέδρου. Η «γλώσσα» του σώματός του, με το εγκάρδιο χαμόγελο και την ασυνήθιστη εγγύτητα, έκανε την εικόνα να μοιάζει με συνάντηση δυο παλιών φίλων και όχι δυο... ορκισμένων εχθρών.

Αυτή είναι η Διακήρυξη των Αθηνών που υπέγραψαν Μητσοτάκης - Ερντογάν

Όπως δήλωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star ο αναλυτής συμπεριφοράς Μάριος Βογιατζής, ο Ερντογάν ήταν σαφώς πιο φιλικός και υπήρχε ευχαρίστηση στο πρόσωπο και στις κινήσεις του, ενώ η χειραψία του ήταν έντονη. Ο Τούρκος Προεδρος έδωσε το δεξί του χέρι και στη συνέχεια έβαλε και το αριστερό του χέρι πάνω στο χέρι του Έλληνα πρωθυπουργού, ο οποίος ανταπέδωσε με τον ίδιο περίπου τρόπο. 

Θερμή χειραψία Μητσοτάκη - Ερντογάν

Μητσοτάκης και Ερντογάν αντάλλαξαν θερμές χειραψίες / Φωτογραφία από το δελτίο του Star

Ο 69χρονος σήμερα Ταγίπ Ερντογάν, με μια 20ετή εμπειρία σε υψηλές συναντήσεις και επαφές πίσω του, γνωρίζει πολύ καλά το παιχνίδι της επικοινωνίας και τη μετάφραση της παραμικρής του κίνησης, έκφρασης ή στάσης, σε σχέση με το πολιτικό μήνυμα που κάθε φορά επιχειρεί να περάσει.

«Είναι εξαιρετικά προσεκτικός στις κινήσεις του. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν μπορεί κάποιος να διακρίνει εύκολα και συχνά συσπάσεις στο πρόσωπό του, κάποια έκφραση. Και γι'αυτο όταν παρουσιάζεται κάποια έκφραση, οποιαδήποτε είναι σημαντική, δείχνει ήρεμος, αλλά υπάρχει και μια τάση κυριαρχίας», επεσήμανε ο κ. Βογιατζής.

Η επίσκεψη Ερντογάν πριν έξι χρόνια και η σχέση με το σήμερα

Σαν σήμερα  πριν από 6 χρονια ακριβώς, ο Τούρκος Πρόεδρος κάθισε στον καναπέ του Προεδρικού Μεγάρου. 

Κουβαλώντας στην πλάτη τον απόηχο της απόπειρας του πραξικοπήματος εναντίον του, έδειξε από το πρώτο λεπτό αποφασισμένος να...εκτοπίσει στη γωνία τον τότε πρόεδρο της Δημοκτρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, βομβαρδίζοντάς τον με... αμφισβητήσεις και διεκδικήσεις.

Σήμερα, πιο χαλαρός και λιγότερο βλοσυρός, κάθισε σε μια από τις δυο αντικριστές πολυθρονες. Αυτή τη φορά για να συνομιλήσει με την Προεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπουλου. 

«Πιστεύω ότι θα είναι καλύτερα για το μέλλον των δύο πλευρών να μιλήσουμε , βλέποντας το γεμάτο μέρος του ποτηριού», είπε ο Ερντογάν και αυτή η έκφρασή του απέδειξε την αισιοδοξη οπτική του για τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Όμως αυτό ακριβώς είχε ξαναπεί στο Προεδρικό Μέγαρο το 2017. Όχι με τη σημερινή υποψία γέλιου, βέβαια, αλλά με το επιθετικό ύφος του «κακού» γείτονα: «Επιθυμούμε να μην ασχοληθούμε με το άδειο μέρος του ποτηριού. Πρέπει να κοιτάξουμε στο γεμάτο μέρος του ποτηριού και να ενισχύσουμε τη μεταξύ μας σχέση», είχε δηλώσει τότε.

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top