Tους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων υποδέχεται τη Δευτέρα ο Μητσοτάκης

Στην Αθήνα και ο Κροάτης πρωθυπουργός

Κυριάκος Μητσοτάκης: Yποδέχεται τους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων τη Δευτέρα στο Μαξίμου  - Στην Αθήνα και ο Κροάτης πρωθυπουργός / Βίντεο από μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων Star

Τους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων και κρατών-μελών της Ε.Ε. της περιοχής θα υποδεχτεί το βράδυ της ερχόμενης Δευτέρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου. Το «παρών» θα δώσουν η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και ο Σαρλ Μισέλ, ενώ στην Αθήνα έχει προσκληθεί και ο Κροάτης πρωθυπουργός.

«Βόμβα» Μητσοτάκη για το ελληνικό ποδόσφαιρο: «Κλείνουν οι λέσχες οπαδών»

Τον ηγετικό ρόλο που παίζει η Ελλάδα ως πυλώνας σταθερότητας, ειρήνης και ενεργειακής ασφάλειας στα Βαλκάνια και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη δυναμική επιστροφή της στα Βαλκάνια από το 2019 και μετά σηματοδοτεί, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να προσκαλέσει το βράδυ της Δευτέρας στο Μέγαρο Μαξίμου τους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων και κρατών-μελών της Ε.Ε της περιοχής σε ένα δείπνο-άτυπη συζήτηση για τη διεύρυνση και το ευρωπαϊκό μέλλον της περιοχής.

Στα Χανιά η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν – Τη φιλοξενεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Μητσοτάκης: Δείπνο στους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων στο Μέγαρο Μαξίμου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα υποδεχθεί σε δείπνο στο Μέγαρο Μαξίμου τους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων και ομολόγους του από κράτη-μέλη της ΕΕ της περιοχής / Eurokinissi

Η πρόσκληση του πρωθυπουργού, στην οποία έχουν επίσης ανταποκριθεί θετικά η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ είναι τόσο ουσιαστική όσο και συμβολική, προσθέτουν οι ίδιες πηγές. Συμβολική, επειδή στις 21 Ιουνίου συμπληρώθηκαν 20 χρόνια από τη «Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης» της Συνόδου Ε.Ε.-Δυτικών Βαλκανίων που έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε και η οποία άνοιξε τον δρόμο για την ένταξη αρκετών χωρών της περιοχής στην Ε.Ε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συμπληρώνουν, έχει επανειλημμένα επαναβεβαιώσει τη σταθερή στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής, η οποία καθίσταται ακόμη πιο σημαντική στο νέο περιβάλλον προκλήσεων που διαμορφώνει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Μητσοτάκης: Είμαστε πρωταγωνιστές σε όλα όσα γίνονται στα Βαλκάνια

Η συμπλήρωση 20 χρόνων από τη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης και η πρόσκληση του πρωθυπουργού στους ηγέτες της περιοχής είναι μια ευκαιρία να υπογραμμιστεί ότι η Ελλάδα, η οποία έχει ενισχύσει τα τελευταία τέσσερα χρόνια το γεωπολιτικό και ενεργειακό αποτύπωμά της στην περιοχή, στέκεται στο πλευρό των Δυτικών Βαλκανίων ως μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, αλλά και ως η μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής και επιθυμεί την ευρωπαϊκή τους ενσωμάτωση, για την οποία υπάρχουν προϋποθέσεις.

Στην Αθήνα θα βρεθούν για να μετάσχουν στο άτυπο δείπνο-συζήτηση για τη διεύρυνση ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, του Μαυροβουνίου Γιάκοβ Μιλάτοβιτς, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι, του Κοσόβου Άλμπιν Κούρτι, η πρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης Μποργιάνα Κρίστο. Η Αλβανία, η οποία προσκλήθηκε σε επίπεδο Προέδρου, δε θα εκπροσωπηθεί. Εξάλλου, δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί θετικά ο ηγέτης της Σλοβενίας.

Νέα Φιλαδέλφεια: Ετοιμάζονται νέα εντάλματα σύλληψης για Κροάτες χούλιγκαν

Στην Αθήνα και ο Κροάτης πρωθυπουργός

Στο δείπνο που θα παραθέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε Βαλκάνιους ηγέτες και σε ομολόγους του από κράτη-μέλη της ΕΕ προσκλήθηκε και ο Κροάτης πρωθυπουργός, Αντρέι Πλένκοβιτς, ο οποίος -σε αντίθεση με τον Πρόεδρο της Κροατίας που έκανε... συστάσεις στη χώρα μας για τους προφυλακισθέντες συμπατριώτες του-, ήταν εξαρχής προσεκτικός στις δηλώσεις του.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες της Δέσποινας Μανδελενάκη στο μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star, δεν αποκλείεται και μια διμερής συνάντηση Μητσοτάκη-Πλένκοβιτς.

Σημειώνεται ότι στη συνάντηση θα μετάσχουν ακόμη ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Νικολάι Ντενκόφ και της Ρουμανίας Ιον-Μαρσέλ Τσιολάκου.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top