Μητσοτάκης: Κράτει σε αυτούς που προεξοφλούν υπουργική θέση

Τι είπε για αύξηση συντάξεων - μισθών και τη μείωση φόρων   

K. Μητσοτάκης: Το μήνυμα που έστειλε σε όσους προεξοφλούν θέση υπουργού στη νέα κυβέρνηση (Video Mega)  

 Να κάνουν «κράτει» ζήτησε από όσους προεξοφλούν υπουργική θέση στη νέα κυβέρνηση ζήτησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην εκπομπή Live News του Mega, με αφορμή τα ρεπορτάζ των ΜΜΕ για το νέο υπουργικό συμβούλιο     

Αποκλειστικό Star: Όλοι οι υπουργοί της νέας κυβέρνησης Μητσοτάκη 

«Aλλά για εμένα, το έχω πει πολλές φορές, κράτει αυτή τη στιγμή από αυτούς ή αυτές που προεξοφλούν υπουργική θέση. Αυτή τη στιγμή αυτό το οποίο προέχει είναι ο σεβασμός στη λαϊκή ετυμηγορία».

Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης: Οι αλλαγές Μητσοτάκη και οι νέοι υπουργοί

 

Η αύξηση των μισθών  

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η αύξηση των μισθών αποτελεί τον κεντρικό πολιτικό στόχο «και θα έλεγα και το προσωπικό μέτρο με το οποίο θέλω να κρίνω την επιτυχία μια δεύτερης θητείας, εφόσον μας εμπιστευτούν οι Έλληνες πολίτες». Όπως πρόσθεσε,  «προφανώς και αναγνωρίζω, πρώτος, ότι οι μισθοί στη χώρα μας είναι ακόμα χαμηλοί. Ειδικά για τα νέα παιδιά που μπαίνουν στην αγορά εργασίας, δεν είναι εύκολο να τα βγάλει κανείς πέρα, ειδικά αν δεν έχει δικό του σπίτι. Επομένως, γιατί λέμε εμείς ότι μπορεί ο μέσος μισθός να φτάσει στα 1.500 ευρώ και πώς θα το πετύχουμε αυτό, διότι προφανώς αυτό δεν καθορίζεται με υπουργική απόφαση ή με κανένα νόμο .Αυτό μπορεί να γίνει μέσα από πολλές ιδιωτικές επενδύσεις, μέσα από τη μείωση της ανεργίας, μέσα από την αύξηση της διαπραγματευτικής δύναμης του ίδιου του εργαζόμενου».

Ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε ότι ακούει συχνά επιχειρηματίες που παραπονιούνται, «δεν βρίσκουμε εργαζόμενους». Και τους λέω, «συμπάσχω μαζί σας, αλλά πληρώστε παραπάνω και θα βρείτε». Και αυτό γίνεται ήδη στην αγορά. Σε πολλούς κλάδους γίνεται ήδη, γι’ αυτό και ο μέσος μισθός έχει αυξηθεί -και αυτά είναι στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ- από τα 1.040 στα 1.200 ευρώ».   

Σχετικά με τις επιχειρήσεις ανέφερε ότι «έχουν βοηθηθεί πολύ από την κυβέρνηση, με μείωση της φορολογίας εισοδήματος, με μείωση της φορολογίας στα μερίσματα, με πολλά καινούργια χρηματοδοτικά εργαλεία, με την επιστρεπτέα προκαταβολή κατά την διάρκεια της πανδημίας. Ήμουν σήμερα σε μια περιοδεία -τελευταία περιοδεία, όπως σας είπα- στο Φάληρο. Η αγορά σε καλή διάθεση, θα έλεγα. Όλα αυτά τα μαγαζιά επέζησαν και μπορούν σήμερα να κάνουν τζίρους ακριβώς επειδή στηρίχθηκαν από την κυβέρνηση. Άρα, θεωρώ ότι ο συνδυασμός των επενδύσεων, της μείωσης της ανεργίας, αλλά θα έλεγα και της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων με καινούργιους όρους, μπορεί να εξασφαλίσει καλύτερους μισθούς για τους εργαζόμενους».

Για τον κατώτατο μισθό  ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι μπορεί να φτάσει στα 950 ευρώ σε ορίζοντα τετραετίας.

Η αύξηση των συντάξεων  

Για τις συντάξεις ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι αυξήθηκαν για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια, σχεδόν 8% και διαβεβαίωσε:  «Οι συντάξεις θα συνεχίσουν να αυξάνονται. Πόσο; Θα αυξάνονται ανάλογα με την ανάπτυξη της οικονομίας. Γιατί η ανάπτυξη έχει σημασία για τον συνταξιούχο; Όσο μεγαλύτερη ανάπτυξη τόσο μεγαλύτερη και η αύξηση που θα πάρει». 

Ταχύτερα η έκδοση συντάξεων δημοσίων υπαλλήλων  

Για το αν εντός του 2024 ήδη θα δουν οι συνταξιούχοι αύξηση δήλωσε: 

«Βεβαίως θα δουν. Όχι μόνο θα δουν νέα αύξηση, αλλά θα εξακολουθούμε να στηρίζουμε και εκείνους τους συνταξιούχους, ειδικά τους χαμηλοσυνταξιούχους, οι οποίοι έχουν πέσει θύμα της προσωπικής διαφοράς. Όπως το κάναμε ήδη μια φορά, έκτακτα, με 200 έως 300 ευρώ».

Σχετικά με την προσωπική διαφορά ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε: Θα «σβήσει» μόνη της. Θα «σβήσει» η προσωπική διαφορά όσο αυξάνονται οι συντάξεις. Αλλά εγώ έχω δεσμευτεί ότι θα εξακολουθούμε να είμαστε κοντά ειδικά στους χαμηλοσυνταξιούχους οι οποίοι δεν είδαν αύξηση λόγω της προσωπικής διαφοράς. Και επειδή εκτιμώ, κ. Ευαγγελάτο, ότι η οικονομία θα πάει καλά και φέτος και επειδή έχουμε αποδείξει ότι τελικά προτιμούμε να ξεπερνάμε τους στόχους μας και όχι να υπολειπόμαστε αυτών, εκτιμώ ότι στο τέλος του χρόνου θα έχουμε πάλι μία δυνατότητα, για δεύτερη φορά μέσα στο έτος, να βοηθήσουμε τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας, συμπεριλαμβανομένων προφανώς των συνταξιούχων».

Μόνο μείωση φόρων – Καμία αύξηση 

Ο πρόεδρος της ΝΔ διαβεβαίωσε επίσης ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία αύξηση φόρων. «Περαιτέρω μειώσεις φόρων θα περιμένουν οι πολίτες. Έχω δεσμευτεί για τη σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, καθώς θα βελτιώνεται και η φορολογική συμμόρφωση. Το ζήτημα της φοροδιαφυγής είναι σημαντικό και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε στη ρίζα του».

Όπως συμπλήρωσε, «έχουμε δεσμευτεί για την αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε επιπλέον παιδί. Οι αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους, μιας και με ρωτήσατε, θα ξεκινήσουν από την αύξηση του οικογενειακού επιδόματος για τους δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι έχουν παιδί. Δηλαδή, ένας δημόσιος υπάλληλος με δύο παιδιά θα δει αμέσως από 1/1/24, ανεξαρτήτως του τι άλλο θα κάνουμε στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, αύξηση 50 ευρώ.

Άρα καμία αύξηση φόρων, περαιτέρω μειώσεις φόρων θα περιμένουν οι πολίτες. Και, ναι, στόχος μου είναι προς το τέλος της τετραετίας, στο δεύτερο μισό, να μπορούμε να εξετάσουμε πια μόνιμες μειώσεις στο Φόρο Προστιθέμενης Αξίας. Διότι αυτό το οποίο εισηγείται σήμερα η αντιπολίτευση, την προσωρινή μείωση του ΦΠΑ, δεν την προκρίνω».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top