Αντιδράσεις για δηλώσεις υπ. βουλευτή ΝΔ Πνευματικού για καρκινοπαθείς

«Βαρβαρότητα» σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ τη δήλωση σχετικά με το κόστος των φαρμάκων

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η δήλωση του καθηγητή Ιατρικής, υποψήφιου βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας στην Εύβοια και βουλευτή της στην προηγούμενη Βουλή, Σπύρου Πνευματικού, για το κόστος των φαρμάκων των καρκινοπαθών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν πρέπει να τους χρηματοδοτούνται όταν δεν υπάρχει καλή πρόγνωση για την εξέλιξη της υγείας τους!  Ο κ. Πνευματικός πρότεινε την πρακτική του «triage», δηλαδή της διαλογής καρκινοπαθών, στη βάση της αναλογίας «κόστους-οφέλους» (cost benefit ratio).

Συγκεκριμένα δήλωσε ο κ. Πνευματικός, σε μία μέρα μάλιστα που ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης επισκεπτόταν το αντικαρκινικό νοσοκομείο Άγιος Σάββας:  

Νέα κόντρα Μητσοτάκη – Τσίπρα για το ΕΣΥ και τα ασθενοφόρα 

«Πρέπει να δούμε την αξιολόγηση των πράξεων. Πόσες απ’ αυτές τις πράξεις που κάνουμε κάθε μέρα χρειάζονται; Δηλαδή ένα κόστος τεραστίων διαστάσεων μπορεί να γίνει αν περιορίσουμε μερικά πράγματα απ’ αυτά που δεν χρειάζονται να γίνουν. Δεν σημαίνει ότι δεν αγαπάμε τον άρρωστο αν πάμε και του πούμε ότι “δεν έχει νόημα να κάνουμε αυτό για σας”. Ένας καρκινοπαθής τελικού σταδίου δεν είναι υποχρεωτικό… Δεν θα τα καταφέρει, δεν έχει καλή πρόγνωση, πρέπει κάποια στιγμή να τραβήξουμε μια γραμμή. Γιατί; Γιατί είναι πάρα πολύ δύσκολο να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στα έξοδα που χρειάζονται για την αντιμετώπιση των συνανθρώπων. Υπάρχει ένα σημείο που δεν έχεις λόγο να κάνεις κάτι παραπάνω. Θα μου πει κάποιος ότι ο καλός Θεός έχει αποφασίσει διαφορετικά. Μα πράγματι, αλήθεια είναι αυτό το πράγμα, στο τέλος της ημέρας όμως τι θα γίνει;

Αυτά τα πράγματα τα έχουν δει… Η Αμερική είναι ένα τρομακτικό παράδειγμα: Ψάχνουν τα πάντα, ψάχνουν το κόστος των πράξεων, το cost benefit ratio σε μία πράξη κτλ. Όταν είχαμε πάει στις αρχές της δεκαετίας του ’90 με τη γυναίκα μου στην Αμερική, η πρώτη συζήτηση που είχαμε ακούσει ήταν πραγματικά πόσο ακριβό είναι το αμερικάνικο σύστημα. Γιατί ήταν τόσο πολύ ακριβό; Γιατί όλοι φτάνανε στο νοσοκομείο, σε όποια κατάσταση κι αν ήταν και γινόντουσαν τα πάντα για όλους. Και με αυτό τον τρόπο ανακαλύψανε ότι μετά από λίγο καιρό δεν θα μπορούσαν να παρέχουν υπηρεσίες σε κανέναν. Άρα θα πρέπει να κάνουν μια σχετική επιλογή το πόσο μπορούν να ξοδέψουν… Ακούγεται λίγο κυνικό – Δεν είναι κυνικό, είναι ανθρώπινο».

Ροδόπη: Καταγγελίες και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για παρέμβαση του προξενείου

Έντονη αντίδραση από ΣΥΡΙΖΑ: «Τα στελέχη της ΝΔ περιγράφουν χωρίς ντροπή τι σημαίνει βαρβαρότητα» ανέφερε ο Ηλιόπουλος 

Την έντονηγ αντίδρασή του στη δήλωση του υποψηφίου βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας εξέφρασε σε ανάρτησή του ο Νάσος Ηλιόπουλος από τον, ΣΥΡΙΖΑ,  ο οποίος σε ανάρτησή του στο Twitter τόνισε: «Τα στελέχη της ΝΔ περιγράφουν χωρίς ντροπή τι σημαίνει βαρβαρότητα. Δεν μας αξίζει μια κοινωνία που θα βουλιάζει στον κανιβαλισμό, που θα βλέπει ακόμα και την ανθρώπινη ζωή με συναρτήσεις κόστους και στεγνά οικονομικά μεγέθη. Στο χέρι μας είναι να ανατρέψουμε αυτή την εικόνα».

Θάνατοι γυναικών σε Κω και Νέα Μάκρη: Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση 

Λινού για Πνευματικό: «Η δήλωσή του αποκαλύπτει το σχέδιο της ΝΔ για την Υγεία» 

«Τρομακτική» χαρακτήρισε από την πλευρά της  η Αθηνά Λινού,  μέλος της εκλογικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ,  δήλωση του Σπύρου Πνευματικού, περί διαλογής καρκινοπαθών, στη λογική της αναλογίας «κόστους-οφέλους» (cost benefit ratio).  

Όπως αναφέρει η κ . Λινού, η «δήλωση του κ. Πνευματικού αποκαλύπτει το σχέδιο της ΝΔ για την Υγεία» την οποία κατηγόρησε ότι δεν προτίθεται να επενδύσει ούτε στους λειτουργούς υγείας ούτε στις υποδομές.

Πνευματικός: Ζητώ συγγνώμη – παρερμηνεύθηκαν όσα δήλωσε 

Ο ίδιος ο κ. Πνευματικός πάντως σε ανάρτησή του στα facebook υποστήριξε ότι τα λεγόμενά του παρερμηνεύθηκαν, αλλά ζήτησε συγγνώμη:  

«Σήμερα το πρωί, είχα μία συζήτηση επιστημονικού καθαρά περιεχομένου στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ πάνω στα θέματα της υγείας. Δυστυχώς, κάποια από τα λεγόμενά μου, δεδομένου και του περιορισμένου χρόνου που είχα να αναλύσω ένα τόσο δύσκολο θέμα,  παρερμηνεύθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν μεμονωμένες φράσεις από κάποιους που σκόπιμα θέλησαν να τα διαστρεβλώσουν.  

Ως δημόσιος λειτουργός της υγείας, όλα τα χρόνια της σταδιοδρομίας μου, έχω αποδείξει εμπράκτως την αγάπη μου προς τον ασθενή και την ξεκάθαρη και βαθιά πεποίθησή μου ότι η ανθρώπινη ζωή είναι ιερή και αποτελεί απόλυτη αξία.  Με αυτό τον γνώμονα κινήθηκα πάντα κι αυτό αποτελεί απαράβατη αρχή για μένα και στην επιστημονική μου προσφορά, αλλά και στην πολιτική μου δραστηριότητα. 

Ζητώ ειλικρινά συγγνώμη από κάθε πολίτη και ασθενή χωριστά, αν κάποια από τα λεγόμενά μου άφησαν οποιοδήποτε περιθώριο παρερμηνείας».

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top