Εκλογές 2023: Το ενδεχόμενο των τρίτων εκλογών τον Αύγουστο

Γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το δίλημμα για πρώτη φορά

Μητσοτάκης: Ζητάμε ισχυρή αυτοδυναμία  – Καπρίτσιο του κ. Τσίπρα η απλή αναλογική / Βίντεο: ΕΡΤ

Για ενδεχόμενο τρίτων εκλογών τον Αύγουστο έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης για πρώτη φορά σε αυτές τις προεκλογικές περιόδους.

«Επειδή έχω αποκλείσει κατηγορηματικά οποιαδήποτε σύμπραξη με κόμματα και κομματίδια στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, ένα τέτοιο σενάριο, νομοτελειακά, θα μας οδηγούσε σε εκλογές τον Αύγουστο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

Μητσοτάκης: Η χώρα να συνεχίσει με αξιόπιστη και στιβαρή εξωτερική πολιτική

Αν γίνει κάτι τέτοιο, θα μιλάμε για «ιστορική» κάλπη, καθώς δεν έχουν γίνει ποτέ εκλογές τον Αύγουστο στη μεταπολίτευση λόγω των… «μπάνιων του λαού».

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο έχει αντικειμενικές δυσκολίες, καθώς θα συμβεί μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού, με την πλειοψηφία των ψηφοφόρων να έχει κλείσει τις διακοπές του. Ωστόσο, από τη Νέα Δημοκρατία διαμηνύουν ότι όχι απλά δεν πρόκειται για εκβιαστικό δίλημμα, αλλά για μοιραία εξέλιξη εάν δεν έρθει η αυτοδυναμία στις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Μητσοτάκης: Νομοτελειακά τρίτες εκλογές τον Αύγουστο χωρίς αυτοδυναμία

Με αυτή τη αναφορά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιδιώκει:

-    να αποτρέψει ένα «κομμάτι» από τους ψηφοφόρους της ΝΔ στις 21 Μαΐου να σκεφτεί πως η μάχη έχει κριθεί και είτε να μην ψηφίσει είτε να ψηφίσει άλλο κόμμα

Μητσοτάκης: «Αυτοδυναμία ή εκλογές τον Αύγουστο»

-    να απευθύνει κάλεσμα σε ψηφοφόρους άλλων κομμάτων, που επιζητούν σταθερότητα και συνέχιση της πορείας της χώρας στην ανάκαμψη

«Επειδή έχω αποκλείσει κατηγορηματικά οποιαδήποτε σύμπραξη με κόμματα και κομματίδια στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, ένα τέτοιο σενάριο, νομοτελειακά, θα μας οδηγούσε σε εκλογές τον Αύγουστο», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

«Επειδή έχω αποκλείσει κατηγορηματικά οποιαδήποτε σύμπραξη με κόμματα και κομματίδια στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, ένα τέτοιο σενάριο, νομοτελειακά, θα μας οδηγούσε σε εκλογές τον Αύγουστο», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ευθέως ρίξει την ευθύνη για τις απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις αφενός στον Αλέξη Τσίπρα και την επιλογή της απλής αναλογικής, που έκανε ενώ ήταν κυβέρνηση, και αφετέρου στον Νίκο Ανδρουλάκη και την άρνησή του να εξετάσει σενάρια συγκυβέρνησης.

Εκλογές 2023: Συμφωνία για νέο debate των πέντε πολιτικών αρχηγών

Άλλωστε, ο πρόεδρος της ΝΔ επεσήμανε με νόημα πως «δεν κλείσαμε εμείς την πόρτα στο ΠΑΣΟΚ, αλλά το ΠΑΣΟΚ κλείνει την πόρτα, αποποιούμενο της ευθύνης να συμμετέχει στη διακυβέρνηση της χώρας». Παράλληλα, σημείωσε πως στο ενδεχόμενο που οδηγηθούμε σε τρίτες εκλογές τον Αύγουστο, την ευθύνη θα την έχει αυτός που «κλείνει την πόρτα, αποποιούμενο της ευθύνης να συμμετέχει στη διακυβέρνηση της χώρας. Το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει αυτή τη στιγμή να είναι στην αντιπολίτευση».

Επαναληπτικές εκλογές 2023: Πώς θα οριστούν οι δικαστικοί αντιπρόσωποι 

Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης «κατηγόρησε», μάλιστα, το ΠΑΣΟΚ πως επιδιώκει να μπει σε κυβέρνηση συνεργασίας μαζί με τη ΝΔ και την Ελληνική Λύση, ώστε να αποφύγει τους όποιους κραδασμούς από τη συμμετοχή σε κυβερνητικό σχήμα και να μην πάρει κάποια ευθύνη που θα ανακόψει την ανερχόμενη πορεία του στον χώρο της κεντροαριστεράς.

Βορίδης: Το ΠΑΣΟΚ θέλει συγκυβέρνηση με Νέα Δημοκρατία και Ελληνική Λύση

Το μήνυμα Μητσοτάκη στους ψηφοφόρους στα δεξιά της ΝΔ

Με τη Νίκη να παρουσιάζει δυναμική που τη βάζει τη Βουλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει καλύτερα από όλους ότι στο ενδεχόμενο μια Βουλής επτά κομμάτων (δηλαδή να μπει και η Πλεύση Ελευθερίας, η Νέα Δημοκρατία θα χρειαστεί ποσοστό άνω του 40% για μια ισχυρή αυτοδυναμία.

Εκλογές 25 Ιουνίου 2023: Προβάδισμα 20 μονάδων και αυτοδυναμία ΝΔ

Έτσι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε άνοιγμα στους ψηφοφόρους δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, παρουσιάζοντας το πατριωτικό πρόσωπο της παράταξης: «Η Ελλάδα θωράκισε τα σύνορά της στη θάλασσα, στην ξηρά, ενίσχυσε τις Ένοπλες Δυνάμεις της και η φωνή της, η φωνή της πατρίδας μας ακούγεται πια δυνατή, από τις Βρυξέλλες μέχρι το Αμερικανικό Κογκρέσο. Η Ελλάδα, σήμερα, έχει κάθε δικαίωμα να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία».

Επαναληπτικές εκλογές 2023: Πώς θα οριστούν οι δικαστικοί αντιπρόσωποι 

Γι΄ αυτό και δε θεωρείται τυχαία η αναφορά του στην Ορθοδοξία και την Εκκλησία, την οποία προτάσσει η Νίκη, με τον συγκεκριμένο χώρο να είναι η βασική δεξαμενή των ψηφοφόρων της.

«Τους απαντάμε ότι η Ορθοδοξία και η πίστη μας είναι πολύ μεγαλύτερη και ήταν πάντα δύναμη ενότητας και όχι διχασμού του ελληνικού λαού. Και ας αφήσουμε την Εκκλησία μακριά από τα της πολιτικής», είπε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top