Τι ισχύει με το «χαράτσι» 150 ευρώ για τα ζώα συντροφιάς

Έντονες αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ - Η απάντηση της Ειδικής Γραμματείας

Γάτα και σκύλος

Σφοδρή αντιπαράθεση ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και την Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ζώων Συντροφιάς προκάλεσε η υπουργική απόφαση που λίγο πριν τις εκλογές ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, αναφορικά με τη στείρωση των ζώων συντροφιάς.

Ο νόμος 4830/2023 ανοίγει ο δρόμος για να αποφύγουν οι ιδιοκτήτες την υποχρεωτική στείρωση σκυλιών και γατιών, η οποία ισχύει από το 2021, εφόσον πληρώσουν παράβολο 150 ευρώ για την αποστολή γενετικού υλικού τους στην ειδική βάση.

Ο νόμος του 2021 ορίζει πως ο ιδιοκτήτες οφείλει να στειρώσει τον σκύλο ή τη γάτα του εντός 6 μηνών, εάν είναι άνω των ενός έτους, και στους πρώτους έξι μήνες από τη συμπλήρωση του πρώτου έτους, εάν είναι μικρότερο του έτους.

Εκλογές 2023: Ποιοι δικαιούνται ειδική εκλογική αποζημίωση

Εάν, όμως, ο ιδιοκτήτης του ζώου επιλέξει να μην το στειρώσει, τότε θα πρέπει υποχρεωτικά να αποστείλει δείγμα γενετικού υλικού (DNA) στο Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς (ΕΦΑΓΥΖΣ).

Εκλογές: Οι έξι δημοσιογράφοι που θα συμμετέχουν στο debate

Για τη λήψη, καταχώριση και διατήρηση του γενετικού υλικού υποβάλλεται εφάπαξ από τον ιδιοκτήτη του ζώου συντροφιάς ηλεκτρονικό παράβολο ύψους 150 ευρώ για κάθε ζώο συντροφιάς, ενώ ο ιδιοκτήτης είναι υποχρεωμένος να καταβάλει στον κτηνίατρο, επιπλέον, και τα έξοδα αποστολής του δείγματος γενετικού υλικού, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υπερβαίνουν τα 10 ευρώ. 

Η νομοθεσία προβλέπει τη διατήρηση του γενετικού υλικού κάθε ζώου στη βάση δεδομένων για διάστημα 12 ετών. 

ΕΝΦΙΑ: Πώς θα εκτυπώσετε τα εκκαθαριστικά για τον φόρο ακινήτων

Με αυτό τον τρόπο όταν θα βρίσκονται εγκαταλελειμμένα ή κακοποιημένα κουτάβια και γατάκια να μπορούν να αντιστοιχιστούν με τους τετράποδους γονείς τους και η Πολιτεία να οδηγηθεί στον ιδιοκτήτη που τα εγκατέλειψε ή τα κακοποίησε.

Υπενθυμίζεται ότι τα πρόστιμα φτάνουν μέχρι 50.000 ευρώ.

ΣΥΡΙΖΑ: Σκανδαλώδες και εκδικητικό χαράτσωμα

Ο ΣΥΡΙΖΑ, με κοινή ανακοίνωση των τομέων Αγροτικής Ανάπτυξης, Εσωτερικών, Περιβάλλοντος & Ενέργειας κάνει λόγο για «χαράτσι» 150 ευρώ σε χιλιάδες ανθρώπους.

Όπως αναφέρει, ο Κυριάκος Μητσοτάκης το 2018 δήλωνε κάθετα αντίθετος σε οποιαδήποτε επιβολή τέλους σε ιδιοκτήτες ζώων που δεν έχουν προχωρήσει στη στείρωση του ζώου τους.

H απάντηση Μητσοτάκη σε ερώτηση νεαρού στο TikTok

«Σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ επιβάλλει προεκλογικό χαράτσι 150 ευρώ σε χιλιάδες ανθρώπους», σημειώνει η ανακοίνωση.

«Φτάσαμε να μιλάει για χαράτσι ο ΣΥΡΙΖΑ που είχε φέρει τον νόμο Τσιρώνη, έναν νόμο έκτρωμα που ποινικοποιούσε την φιλοζωία και προχωρούσε σε κυνήγι εθελοντών, μειώνοντας τα πρόστιμα για τις κακοποιήσεις στο μισό, βάζοντας ταξικά κριτήρια για την κατοχή ζώων και θεσπίζοντας κανονικό χαράτσι που μάλλον τώρα ξέχασε. Κάπως έτσι κρίνει, μάλλον εξ ιδίων τα αλλότρια», ήταν η απάντηση της Ειδικής Γραμματείας για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς.

Όπως επισημαίνει, η αλήθεια είναι πως οι ιδιοκτήτες δεσποζόμενων ζώων οφείλουν να επιλέξουν αν θα στειρώσουν τον σκύλο ή την γάτα τους ή αν θα αποστείλουν δείγμα γενετικού υλικού καταβάλλοντας το παράβολο των 150 ευρώ, που πάνω από το 55% προορίζεται για δράσεις αποκλειστικά για την φροντίδα των αδέσποτων ζώων.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top