Κ. Μητσοτάκης: Toν Μάιο οι εκλογές - Όσα είπε για την τραγωδία των Τεμπών

«Η δική μου προσωπική ευθύνη γι' αυτό το οποίο έγινε είναι ακόμα πιο βαριά»

Την πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη μετά την τραγωδία των Τεμπών παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Σταύρο Θεοδωράκη και την εκπομπή «Πρωταγωνιστές» του Alpha.

O πρωθυπουργός χαρακτήρισε «αδιανόητη» την τραγωδία, σημειώνοντας πως η χώρα ήρθε αντιμέτωπη με «διαχρονικές αμαρτίες». Εκτίμησε ακόμη ότι «οι περισσότεροι πολίτες ακόμη και μέσα στην οργή τους έχουν αντιληφθεί ότι στο ατύχημα αυτό συμπυκνώνονται παθογένειες πολλών δεκαετιών».

Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στον Σταύρο Θεοδωράκη και την εκπομπή «Πρωταγωνιστές» του Alpha

Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Σταύρο Θεοδωράκη και την εκπομπή «Πρωταγωνιστές» του Alpha

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας επισήμανε ότι το δυστύχημα των Τεμπών δεν έπρεπε ποτέ να συμβεί και πως επειδή είναι τέσσερα χρόνια πρωθυπουργός αυξάνει τη δική του ευθύνη. «Η δική μου προσωπική ευθύνη για αυτό το οποίο έγινε είναι ακόμα πιο βαριά» είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός κλήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις επιβαινόντων στο μοιραίο τρένων σχετικά με την τραγωδία στα Τέμπη. Σε ερώτημα μιας κοπέλας για το τι θα έλεγε αν ήταν η κόρη του στο τρένο, είπε πως έχει κάθε λόγο να είναι θυμωμένη, αλλά πρέπει να παλέψει για να αλλάξουν τα κακώς κείμενα.

Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στον Σταύρο Θεοδωράκη και την εκπομπή «Πρωταγωνιστές» του Alpha

Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στον Σταύρο Θεοδωράκη και την εκπομπή «Πρωταγωνιστές» του Alpha

Ερωτηθείς για το τι μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία είπε πως δεν έχει καμία σχέση με την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε ή με εύφλεκτα υλικά. «Επειδή ευδοκιμούν θεωρίες συνωμοσίας, θέλω να διαβεβαιώσω κατηγορηματικά ότι δε μετέφερε τίποτε ύποπτο» είπε χαρακτηριστικά.

«Θα πάρει καιρό για να αισθανθούμε ασφαλείς μπαίνοντας ξανά στο τρένο. Θα μπορούσε να συμβεί σε όλους μας, ο καθένας μπορούσε να δει τον εαυτό του μέσα στους επιβάτες» είπε. Δεν αρνήθηκε ότι οι πολιτικοί δεν μπαίνουν συχνά στο τρένο, σημειώνοντας ότι δυστυχώς το τρένο έμεινε πίσω και ήταν παραγκωνισμένο.

Ερωτηθείς για τους διορισμούς στον ΟΣΕ είπε ότι δεν του αρέσουν οι κομματικοί διορισμοί, σημειώνοντας πως κατεβλήθη μεγάλη προσπάθεια γι' αυτό.

Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στον Σταύρο Θεοδωράκη και την εκπομπή «Πρωταγωνιστές» του Alpha

Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στον Σταύρο Θεοδωράκη και την εκπομπή «Πρωταγωνιστές» του Alpha

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι θα ρίξει έναν μεγάλο προβολέα για να φωτίσει τις αιτίες της τραγωδίας.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα επαναδιαπραγματευτούμε τη σύμβασης με τη Hellenic Train

Σε ερώτηση για προσπάθεια επαναδιαπραγμάτευσης της σύμβασης με τη Hellenic Train για τον σιδηρόδρομο ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε θετικά. «Η απάντηση είναι πως θα καθίσουμε κάτω με τη Hellenic Train και θα καθίσουμε κάτω και με την ιταλική κυβέρνηση και θα πετύχουμε μία καλύτερη συμφωνία για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να επενδύσουμε στον Ελληνικό σιδηρόδρομο και οι δύο», ανέφερε.

«Εμένα δεν με ενδιαφέρει κατά ανάγκη να πάρω -ως κράτος- μερίδιο στη Hellenic Train, αλλά αυτό το οποίο με ενδιαφέρει είναι να εξασφαλίσω ότι η Hellenic Train θα μας φέρνει τα καλύτερα τρένα της και όχι -να το πω- τα «σαπάκια» ενδεχομένως τα οποία αποσύρει από την Ιταλία. Οτι το προσωπικό της θα το εκπαιδεύει σωστά και ότι θα επενδύσει επιτέλους αυτά που αξίζουν στον ελληνικό σιδηρόδρομο», είπε ο ίδιος και στη συνέχεια πρόσθεσε:

«Και εμείς ταυτόχρονα, θα αναλάβουμε τη δέσμευση να επενδύσουμε χρήματα στην τακτική συντήρηση του δικτύου και να επεκτείνουμε λελογισμένα το δίκτυο μας, μέχρι την Αλεξανδρούπολη. Και ο εκσυγχρονισμός της γραμμής από την Αλεξανδρούπολη μέχρι τα σύνορα. Είναι έργα τα οποία για τα οποία υπάρχουν πόροι. Είναι έργα τα οποία θα πάρουν πολύ χρόνο να υλοποιηθούν και προφανώς -γιατί θα με ρωτήσετε σίγουρα και για αυτό- η ολοκλήρωση της περιβόητης σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης της βασικής κεντρικής γραμμής όπως και τα έργα που θα φέρουν τα τρένα μέχρι την Πάτρα. Η χώρα χρειάζεται μία κεντρική γραμμή, η οποία θα είναι απολύτως ευρωπαϊκών προδιαγραφών από την Πάτρα, στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στα σύνορα με σύνδεση σε όλα μας τα λιμάνια».

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σκέφτηκε να παραιτηθεί μετά την τραγωδία των Τεμπών;

Σε ερώτηση για το αν του πέρασε από το μυαλό να παραιτηθεί μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη και τον άδικο χαμό τόσων ανθρώπων, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι δεν έχει μάθει να τα παρατάει στα δύσκολα.

Η απάντηση του πρωθυπουργού για το αν σκέφτηκε να παραιτηθεί μετά την τραγωδία των Τεμπών- εκπομπή «Πρωταγωνιστές» του Alpha

Η απάντηση του πρωθυπουργού για το αν σκέφτηκε να παραιτηθεί μετά την τραγωδία των Τεμπών- εκπομπή «Πρωταγωνιστές» του Alpha

«Ενημερώθηκα για το ατύχημα σχεδόν αμέσως. Έμεινα όρθιος όλο το βράδυ, προσπαθώντας να αποκτήσω καλύτερη εικόνα. Ήταν σαφές από την αρχή ότι μιλούσαμε για κάτι το οποίο ήταν καταστροφικό. Όταν μιλήσαμε με τους πρώτες διασώστες, οι οποίοι πήγαν και μας περιέγραψαν μία εικόνα αποκαλυπτική. Και όταν πήγα την επόμενη μέρα, ήταν ίσως το πιο δύσκολο πράγμα το οποίο έχω κάνει. Ήταν μία αποκαλυπτική εικόνα και ήταν όλα -οι μυρωδιές, τα πρόσωπα των ανθρώπων οι οποίοι μπήκαν μέσα στα συντρίμμια- ήταν πολύ, πολύ δύσκολη στιγμή για ‘μένα.

Αν σκέφτηκα να παραιτηθώ; Όχι. Δεν έχω μάθει να τα παρατάω στις δυσκολίες και γιατί οι πολιτικοί τελικά κρίνονται από τον λαό και σίγουρα όταν έρχεται η ώρα της κρίσης υπάρχει ένα συνολικό ισοζύγιο. Και οι πολίτες θα μας χρεώσουν το γεγονός ότι δε μπορέσαμε να εξασφαλίσουμε ότι τα τρένα μας είναι ασφαλή στο βαθμό που εκείνοι θα κρίνουν».

Kυριάκος Μητσοτάκης για Καραμανλή: Πρέπει να παραιτηθεί από τα ψηφοδέλτια;

Σε ερώτηση για το αν ο Κώστας Καραμανλής, μέχρι πρότινος υπουργός Μεταφορών, πρέπει να παραιτηθεί από τα ψηφοδέλτια ή να τον κρίνει ο λαός, ο πρωθυπουργός απάντησε: 

«Ο κ. Καραμανλής έθεσε στη διάθεσή μου -όχι απλά έθεσε στη διάθεσή μου την παραίτησή του με το τυπικό ξέρετε τρόπο- παραιτήθηκε. […] Και βέβαια ο κ. Καραμανλής πήγε χθες στη Βουλή, μίλησε, παρουσίασε την άποψή του θεσμικά ως όφειλε. Θα κριθεί κι αυτό. Τώρα το ζήτημα των ψηφοδελτίων επιτρέψτε μου να το συζητήσω μαζί του, όταν έρθει η ώρα».

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τον Μάιο οι εκλογές- Η πρώτη κάλπη θα δείξει το «ποιος» και η δεύτερη το «πώς»

Ερωτηθείς για το πότε θα διεξαχθούν οι εκλογές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι: «Μα εγώ σας έχω πει εξαρχής ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, αλλά κανείς δε με πίστευε».

«Μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητος ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Μάιο. Δε θα γίνουν τον Ιούλιο. Και δεν θα γίνουν -θα ήταν και αδιανόητο να λέγαμε ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Ιούλιο- διότι μπορεί να χρειαστεί δεύτερη κάλπη. Πολύ πιθανό. Και δε θα πάμε να κάνουμε εκλογές τον Αύγουστο. Και φυσικά έχουμε και την περίοδο των Πανελληνίων, την οποία πρέπει να προστατεύσουμε ως κόρη οφθαλμού» τόνισε.

H απάντηση του Πρωθυπουργού για το πότε θα διεξαχθούν οι εκλογές

H απάντηση του Πρωθυπουργού για το πότε θα διεξαχθούν οι εκλογές

Σε ερώτηση για το αν είναι έτοιμος για κυβερνήσεις συνεργασίας, απάντησε: «Εγώ προσωπικά δεν το πιστεύω και θα εξακολουθώ να υπερασπίζομαι την ανάγκη στη δεύτερη κάλπη. Γιατί η δεύτερη κάλπη είναι αυτή η οποία μπορεί να δώσει αυτοδυναμία, ότι αυτή είναι η σωστή λύση για τη χώρα»

Κατέληξε λέγοντας ότι «πρέπει να έχουμε αποφασιστικές Κυβερνήσεις με συμπαγή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Έχω αποδείξει και αρκεί να δείτε τη σύνθεση της Κυβέρνησής μου σήμερα, ότι έχω ενσωματώσει στο κυβερνητικό σχήμα πολλούς ανθρώπους οι οποίοι δεν προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία. Προσπάθησα πραγματικά να κάνω την καλύτερη δυνατή κυβέρνηση. Δυσαρεστώντας πολύ συχνά την παράταξή μου και στελέχη τα οποία περίμεναν να γίνουν υπουργοί»

«Η πρώτη κάλπη πρέπει να μας πει ποιος πρέπει να κυβερνήσει τη χώρα. Η δεύτερη, εφόσον χρειαστεί, -που το θεωρώ πάρα πολύ πιθανό να χρειαστεί- θα μας υποδείξει και «πώς» θα κυβερνηθεί η χώρα. Από ποια κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Κι εκεί πέρα προφανώς και θα σεβαστώ και θα σεβαστούμε την ετυμηγορία του Ελληνικού λαού».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top