ΑΣΕΠ: Καταγγελίες για καθυστερήσεις - Τι απαντά ο πρόεδρος Θ. Παπαϊωάννου

«Δεν μπορεί να μείνει στη μέση μια προσπάθεια 77.000 ανθρώπων»

Τι απαντά ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ για τις καταγγελίες - Βίντεο από ΕΡΤ

Εξηγήσεις για το θόρυβο που προκλήθηκε στον πρόσφατο πρώτο πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ με αφορμή την «επίμαχη» ερώτηση και τις διαμαρτυρίες αρκετών υποψηφίων έδωσε ο πρόεδρος του Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού, Θάνος Παπαϊωάννου.

Πολιτική κόντρα με «φόντο» τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ

Ο κ. Παπαϊωάννου παραδέχτηκε στην ΕΡΤ ότι ο «διαγωνισμός παρουσίασε ένα πρόβλημα» αλλά όπως είπε έπρεπε να δοθεί λύση γατί δεν μπορούσε να μείνει στη μέση μια προσπάθεια 77.000 ανθρώπων. «Ο διαγωνισμός παρουσίασε ένα πρόβλημα. Καταλήξαμε στη λύση της ίσης μεταχείρισης των υποψηφίων για να μη βρεθεί κανείς, χωρίς να φταίει, κάτω από τη βάση» τόνισε χαρακτηριστικά. 

Σταθμάρχες ΟΣΕ: To μπάχαλο σε προσλήψεις - εκπαίδευση και τα Τέμπη

«Δήλωσαν υποψηφιότητα 108.000 άνθρωποι, προσήλθαν 77.000 και διεξήχθη σε 527 εξεταστικά κέντρα σε πολλές πόλεις της Ελλάδας. Είχε τεράστιες οργανωτικές δυσκολίες και προκλήσεις. Δεν μιλάμε απλώς για ένα εγχείρημα μεγέθους Πανελληνίων, αλλά για ένα εγχείρημα μεγέθους Πανελληνίων που απευθύνεται σε ανθρώπους 30 – 40 καμιά φορά και 50 ετών» πρόσθεσε σχετικά με τον γραπτό διαγωνισμό. 

Πρόβλημα με την ευκρίνεια ερωτήσεων κι οι δύο λύσεις

«Ο διαγωνισμός παρουσίασε ένα πρόβλημα ότι κάποια θέματα του μαθηματικού συλλογισμού που είχαν σχήματα δεν κατάφεραν να αναπαραχθούν σωστά στα φωτοτυπικά μηχανήματα κάποιων εξεταστικών κέντρων», σημείωσε ο κ. Παπαϊωάννου αναφορικά με το πρόβλημα που ενέκυψε για την ευκρίνεια ερωτήσεων στις φωτοτυπίες.

Πανελλήνιος διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Πώς θα γίνουν οι εξετάσεις στις 4 Μαρτίου

«Δεν αποτυπώθηκε η σκίαση πάνω σε 17 επί συνόλου 100 ασκήσεων. Αυτό το συνειδητοποίησαν και τα ίδια τα εξεταστικά κέντρα, που είχαν το πρόβλημα, αρκετά μετά την έναρξη του διαγωνισμού. Μας ενημέρωσαν και δώσαμε οδηγίες να σκουρύνουν το φωτοτυπικό μηχάνημα για να βγει πιο καλά η φωτοτυπία. Σε αρκετά από τα σχολεία αποκαταστάθηκε το πρόβλημα, αλλά σε κάποια άλλα δεν αποκαταστάθηκε», εξήγησε σε άλλο σημείο.

Πάνω από 8.400 θέσεις εργασίας για Αστυνομία, Πυροσβεστική, Στρατό

Πάντως, πρόκειται για ένα ζήτημα που δεν είχε διαφύγει της προσοχής του ΑΣΕΠ, αλλά είχαν γίνει δοκιμές σε ανάλογα σχήματα και υπήρχε η διαβεβαίωση από το υπουργείο Παιδείας ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα, όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού. Παρόλα αυτά, την ημέρα των εξετάσεων η κατάσταση ήταν διαφορετική. «Όταν μιλάς για 527 εξεταστικά κέντρα, με το καθένα να έχει 3 – 4 φωτοτυπικά μηχανήματα, τελικώς προέκυψε το πρόβλημα σε κάποια φωτοτυπικά μηχανήματα. (...) εντοπίστηκε στο 10% των εξεταστικών κέντρων. (...) Η αρχή της ίσης μεταχείρισης επιβάλλει να μη σταθεί κανείς στους αριθμούς, αλλά να δώσεις λύση για όλους», υπογράμμισε.

ΑΣΕΠ: Οι 5.124 προσλήψεις μόνιμων στο Δημόσιο - Η λίστα με τα υπουργεία

Στην απόφαση που κλήθηκε να λάβει ο ΑΣΕΠ μεταξύ δύο λύσεων αναφέρθηκε, επίσης, ο κ.Παπαϊωάννου. «Η να αφαιρέσουμε αυτές τις 17 ερωτήσεις από τις 100, οπότε θα αδικούσαμε αυτούς που έγραψαν καλά σε αυτές γιατί θα υπήρχε κίνδυνος αυτοί που έγραψαν καλά να πέσουν κάτω από τη βάση στις υπόλοιπες ερωτήσεις ή να θεωρήσουμε, για όλους, ορθές τις απαντήσεις, ούτως ώστε να βοηθηθούν κι αυτοί οι λίγοι, οι οποίοι τελικώς δεν πήραν σωστά την γραμμοσκίαση στις ασκήσεις. Καταλήξαμε στη δεύτερη λύση, δηλαδή στη λύση της ίσης μεταχείρισης των υποψηφίων. Να δώσουμε την πιο ευνοϊκή λύση για να μη βρεθεί κανείς χωρίς να φταίει κάτω από τη βάση».

«Δεν μπορεί να μείνει στη μέση μια προσπάθεια 77.000 ανθρώπων»

Πάντως, ο κ. Παπαϊωάννου αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο η διαδικασία κι οι προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ να τεθούν σε κίνδυνο λόγω των ενστάσεων ορισμένων υποψηφίων. «Θα πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία και πιστεύω ότι θα προχωρήσει. Δεν μπορεί να μείνει στη μέση μια προσπάθεια 77.000 ανθρώπων», ξεκαθάρισε.

«Μετά από αυτά τα οποία συνέβησαν, διδασκόμαστε, κρατάμε τα κέρδη για τη λέξη κέρδη, κρατάμε το όφελος από αυτή τη διαδικασία και προχωράμε με βάση τα μαθήματα που πήραμε από την εμπειρία αυτή», πρόσθεσε.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top