Μητσοτάκης: Έκτακτο επίδομα 200 έως 300 ευρώ σε συνταξιούχους

Νέες ρυθμίσεις οφειλών και επιστροφή του ΕΦΚ για το πετρέλαιο σε αγρότες

Την παροχή εκτάκτου επιδόματος 200 έως 300 ευρώ σε συνταξιούχους ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από την Κοζάνη, όπου δίνει συνέντευξη Τύπου.

Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το επίδομα θα δοθεί σε συνταξιούχους που δεν είχαν καθόλου αύξηση στις συντάξεις τους ή είχαν πολύ μικρή, λόγω της προσωπικής διαφοράς.

Το έκτακτο επίδομα θα δοθεί εφάπαξ και το δημοσιονομικό κόστος θα ανέλθει στα 300 εκατομμύρια ευρώ, με τον πρωθυπουργό να επισημαίνει πως είναι «στα πλαίσια των δημοσιονομικών δυνατοτήτων μας».

Μητσοτάκης από Φλώρινα: Η ΝΔ έτοιμη ανά πάσα στιγμή για εκλογές

«Όταν υλοποιήσαμε τη δέσμευση για αύξηση 7,75% στις συντάξεις γνωρίζαμε ότι η πραγματική αύξηση θα έβλεπαν οι συνταξιούχοι που δεν είχαν προσωπική διαφορά, η οποία είναι ένα δημιούργημα του νόμου Κατρούγκαλου», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Eπίδομα προσωπικής διαφοράς έως 300 ευρώ σε χιλιάδες συνταξιούχους

Μητσοτάκης: Η πρώτη κάλπη θα είναι κρίσιμη - Αυτή θα στείλει το μήνυμα

Ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε πως δεν ήταν μόνο υψηλόμισθοι συνταξιούχοι που δεν πήραν αυξήσεις, αλλά πως «υπήρχαν και συνταξιούχοι με χαμηλές συντάξεις που δεν πήραν αύξηση».

Έκτακτο επίδομα για αδικημένους από την προσωπική διαφορά συνταξιούχους  

«Όταν υλοποιήσαμε τη δέσμευση για αύξηση 7,75% στις συντάξεις γνωρίζαμε ότι η πραγματική αύξηση θα έβλεπαν οι συνταξιούχοι που δεν είχαν προσωπική διαφορά», είπε ο πρωθυπουργός

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ανακοινώσεις για το έκτακτο επίδομα θα γίνουν αύριο από τους αρμόδιους υπουργούς.

Επίδομα παιδιού: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για νέες αιτήσεις

Παράλληλα, άφησε αιχμές εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, εκφράζοντας προβληματισμό για αυτούς που «διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους για την προσωπική διαφορά και υπόσχονται να την καταργήσουν με έναν νόμο και ένα άρθρο, όταν αυτοί είναι που την έφεραν». 

Ρυθμίσεις ανάσα για νέες και παλαιές οφειλές με έως 72 δόσεις

Ρυθμίσεις – ανάσα για νέες και παλαιές οφειλές προανήγγειλε ο πρωθυπουργός.

«Με δύο μηνιαίες δόσεις θα μπορούν οι συμπολίτες μας να αναβιώσουν παλιές συμμετοχές τους σε ρυθμίσεις, από τις οποίες είχαν βγει», είπε ο πρωθυπουργός, αναφορικά με όσους επιδιώκουν να αναβιώσουν τη συμμετοχή τους σε παλαιότερα σχήματα δόσεων.

Εξωδικαστικός μηχανισμός: Ποιες βελτιώσεις θα γίνουν για τις οφειλές

Παράλληλα,  σημείωσε πως «υπάρχουν και συνεπείς συμπολίτες μας που δυσκολεύονται μετά την πανδημία».

Όπως είπε, θα υπάρξουν «νέα σχήματα από 36 έως 72 δόσεις» για νέες οφειλές που δημιουργήθηκαν.

Ρυθμίσεις – ανάσα για νέες και παλαιές οφειλές προανήγγειλε ο πρωθυπουργός από την Κοζάνη

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την επιστροφή του ΕΦΚ (Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης) στο αγροτικό πετρέλαιο για όλο το 2023.

«Έχω ζητήσει από το Αγροτικής Ανάπτυξης οι αποζημιώσεις να τρέξουν ακόμα πιο γρήγορα για να μην έχουμε εκκρεμότητες από το παρελθόν», είπε ο πρωθυπουργός.

«Η Δυτική Μακεδονία θα αποτελέσει πρότυπο πράσινης μετάβασης»

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε και για τη – λεγόμενη – «πράσινη μετάβαση» και τις ανησυχίες των κατοίκων της περιοχής για την απολιγνιτοποίηση.

«Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας θα αποτελέσει πρότυπο στην πράσινη μετάβαση. Έχουμε αφιερώσει ενέργεια και διαπραγματεύσεις για να εξασφαλίσουμε πόρους», σημείωσε και πρόσθεσε: «Οι πολίτες θα πειστούν ότι υπάρχουν εξασφαλισμένοι πόροι και συνεκτική λογική. Έχουμε εξηγήσει τι έρχεται μετά τον λιγνίτη. Εδώ και 10 χρόνια ο λιγνίτης είχε μειωμένη συμμετοχή στο μείγμα παραγωγής. Καταλαβαίνω απόλυτα την καχυποψία και τον προβληματισμό σε μια περιφέρεια που είχε εξάρτηση από έναν φυσικό πόρο».

«Η μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία είναι αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα, όχι μόνο για την κυβέρνηση, αλλά για την Ευρώπη», υποστήριξε.

Φυσικό αέριο: Μηδενικές εισαγωγές από Ρωσία για πρώτη φορά εδώ 30 χρόνια

Πρόσθεσε, δε, πως κάτι «εάν μάθαμε κάτι από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι ότι οι φθηνότερες και καθαρότερες πηγές ενέργειες είναι οι πράσινες οι ανανεώσιμες. Είναι μία στρατηγική που πρέπει να προχωρήσει, όμως έχει κάποια χαρακτηριστικά και ακόμα δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τις μονάδες καύσης».

«Είμαι υπερήφανος για την ΕΜΑΚ – Έφτασε πρώτη στην Τουρκία και σώσαμε ζωές»

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε για ακόμη μια φορά την οδύνη του για τον φονικό σεισμό στην Τουρκία και τα θύματα στη γειτονική χώρα, αλλά και τη Συρία.

«Efharisto poli file»: To πρωτοσέλιδο της «Hurriyet» για την Ελλάδα

«Θέλω να εκφράσω και την υπερηφάνεια μου για την ΕΜΑΚ, που έφτασε πρώτοι και έσωσε ζωές. Κάτι που αναγνωρίστηκε από την τουρκική πλευρά και τον τουρκικό λαό», σημείωσε.

Τσαβούσογλου: Ανοίξαμε νέα σελίδα με την Ελλάδα με τον σεισμό

Συνεχίζοντας, εκτίμησε ότι ίσως μέσα από αυτό το δράμα να προκύψει κάτι καλό για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και υπογράμμισε πως ο ίδιος δε ρίχνει ποτέ λάδι στη φωτιά: «Είχα πει η Ελλάδα και η Τουρκία δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα».

«Κρατώ τις δηλώσεις του κ. Τσαβούσογλου», είπε για τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, ο οποίος δήλωσε πως «ανοίξαμε νέα σελίδα με την Ελλάδα μετά τον σεισμό».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top