Ελλάδα - Τουρκία: Η νέα διπλωματία των σεισμών

Παρά τις διαφορές η χώρα μας έσπευσε να προσφέρει χείρα βοήθειας  

Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που έτειναν χείρα βοήθειας στην Tουρκία, για τους καταστροφικούς  σεισμούς που έπληξαν τη γειτονική χώρα, παραμερίζοντας τις διαφορές μαζί της .

Σεισμός Τουρκία: Δραματική αύξηση των νεκρών - «Μάχη» των διασωστών

Με εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, εξειδικευμένο προσωπικό της Πυροσβεστικής, αλλά και γιατροί, θα βρίσκονται στο πλευρό των ανθρώπων που «χτυπήθηκαν» από τον φονικό σεισμό, ενώ ο κρατικός μηχανισμός είναι σε ετοιμότητα για την αποστολή εξοπλισμού, όπως σκηνές ή ιατροφαρμακευτικό υλικό.

 Σεισμός Τουρκία: H Ελλάδα στέλνει ΕΜΑΚ, γιατρούς, διασώστες και τον Λέκκα

Η Ελλάδα στέλνει τους πρώτους διασώστες στην Τουρκία 

21 Έλληνες πυροσβέστες της 1ης ΕΜΑΚ, σε λίγες ώρες θα ριχτούν στη μάχη του απεγκλωβισμού παγιδευμένων στα ερείπια.  

Οι 21 πυροσβέστες της ΕΜΑΚ που σπεύδουν για βοήθεια στην Τουρκία   Οι 21 πυροσβέστες της ΕΜΑΚ που σπεύδουν για βοήθεια στην Τουρκία   

Μητσοτάκης για φονικό σεισμό Τουρκίας: «H Eλλάδα θα στείλει άμεσα βοήθεια»

«H Ελλάδα προσφέρθηκε πρώτη να υποστηρίξει την Τουρκία» τόνισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να θέσουμε όλες τις δυνάμεις μας στη διάθεση της Τουρκίας ανάλογα με το τί άλλο μπορεί να μας ζητήσουν», ενώ αναφέρθηκε στη βοήθεια   σε εξοπλισμό, ιατροφαρμακευτικό υλικό, κουβέρτες και  σκηνές, 

Σεισμός Τουρκία: Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Ερντογάν 

Η Ελλάδα στέλνει τους πρώτους διασώστες στην Tουρκία  

Το C-130 με την ελληνική βοήθεια αναχώρησε από την Ελευσίνα με προορισμό την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ.

Μαζί τους οι 21 πυροσβέστες έχουν δύο ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά και ένα διασωστικό όχημα.

Την ομάδα συνοδεύει ένας Μηχανικός του Πυροσβεστικού Σώματος με εξειδίκευση στην υποστύλωση σε ερείπια κτηρίων που έχουν καταρρεύσει, πέντε γιατροί και διασώστες από το ΕΚΑΒ και ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας.

 

Η... νέα διπλωματία των σεισμών

Με το που έγινε γνωστός στην Αθήνα ο φονικός σεισμός, τα τηλέφωνα πήραν φωτιά, φέρνοντας μνήμες της «διπλωματίας των σεισμών» του 1999. 

Η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αννα Μαρία Μπούρα επικοινώνησε με τον στενό συνεργάτη του Ερντογάν Ιμπραχίμ Καλίν, ενώ ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας διαβεβαίωσε τον Τούρκο ομόλογό του Τσαβούσογλου, πως η χώρα μας θα βρίσκεται στο πλευρό τους 

Σεισμός: Επικοινωνία Δένδια με Τσαβούσογλου για ελληνική βοήθεια

«Εξέφρασα την ετοιμότητα της Ελλάδας να παράσχει βοήθεια άμεσα στις προσπάθειες διάσωσης και αντιμετώπισης της καταστροφής» ανέφερε στην ανάρτησή του ο κ. Δένδιας,  

Στα ελληνικά ευχαρίστησε την Ελλάδα η τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα.  

Παγκόσμια επιχείρηση βοήθειας στην Τουρκία 

Άμεση ήταν και η κινητοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Βοήθεια προσφέρθηκε από  Βουλγαρία, Κροατία, Τσεχία, Γαλλία, Ολλανδία, Πολωνία, Ρουμανία,  Ιταλία και Ουγγαρία, που στέλνουν ομάδες διάσωσης στην περιοχή. 

Μηνύματα συμπαράστασης στην Τουρκία έστειλαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αλλά και οι αρχηγοί όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top