‘Ερευνες: με διάβημα απάντησε το ΥΠΕΞ στη ρηματική διακοίνωση Λιβύης

Για τις ανυπόστατες αιτιάσεις περί «παράνομων ενεργειών» του ερευνητικού σκ

To ερευνητικό πλοίο που διεξάγει έρευνες για λογαριασμό της Ελλάδας νότια της Πελοποννήσου και της Κρήτης (Video Star)  

Το Υπουργείο Εξωτερικών, επέδωσε σύμφωνα με διπλωματικές πηγές σήμερα (10.01.2023)  στην Πρεσβεία της Λιβύης στην Αθήνα, Ρηματική Διακοίνωση με την οποία αντικρούει τις ανυπόστατες αιτιάσεις περί «παράνομων» ενεργειών του ερευνητικού σκάφους SANCO SWIFT
 

Το Star στο πλοίο που κάνει έρευνες για κοιτάσματα φυσικού αερίου

Συγκεκριμένα, το ελληνικό ΥΠΕΞ, αναφέρει ότι οι σεισμικές έρευνες που διεξάγονται από το ερευνητικό σκάφος, νότια της Πελοποννήσου και νότιο-δυτικά της Κρήτης, λαμβάνουν χώρα σε περιοχές ελληνικής δικαιοδοσίας, σύμφωνα με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

Έρευνες υδρογονανθράκων: Διάβημα από τη Λιβύη και σκληρή απάντηση ΥΠΕΞ     

Οι συντεταγμένες των περιοχών στις οποίες πραγματοποιούνται οι έρευνες είναι προσβάσιμες σε όλους τους ενδιαφερόμενους μέσω της έκδοσης σχετικών NAVTEX. 

Η ελληνική πλευρά χαιρετίζει την αναφορά, από τη λιβυκή πλευρά, στη Σύμβαση   των  Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS). 

Ελλάδα προς Λιβύη: Παράνομα και ανυπόστατα τα τουρκολιβυκά μνημόνια   

Εντούτοις, υπενθυμίζει στη λιβυκή πλευρά ότι τα δύο παράνομα και ανυπόστατα μνημόνια κατανοήσεως που αυτή έχει υπογράψει με την Τουρκία (Νοέμβριος 2019 και Οκτώβριος 2022) παραβιάζουν κατάφωρα θεμελιώδεις διατάξεις της UNCLOS, οι  οποίες αντανακλούν και κανόνες του διεθνούς εθιμικού δικαίου.

Επιπλέον, το ελληνικό ΥΠΕΞ τονίζει ότι τα εν λόγω παράνομα μνημόνια αγνοούν και παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας επί της υφαλοκρηπίδας της, καθώς και τα κυριαρχικά της δικαιώματα και τη δικαιοδοσία της επί της Αποκλειστικής της Οικονομικής Ζώνης. 

Μέσω της Ρηματικής Διακοίνωσης, το ελληνικό ΥΠΕΞ απορρίπτει εκ νέου τα εν λόγω μνημόνια, κάτι το οποίο έχει κάνει και στο παρελθόν με σχετικές Ρηματικές Διακοινώσεις. 

Ελληνικές κινήσεις - ματ στο ενεργειακό «σκάκι» στη Μεσόγειο  

Στο πλαίσιο των  ιστορικών δεσμών φιλίας των δυο χωρών και των λαών τους, το ΥΠΕΞ της Ελλάδας επαναλαμβάνει την επιθυμία της για την επανέναρξη της διμερούς συνεργασίας  σε πνεύμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης. 

Τέλος, με την εν λόγω Ρηματική Διακοίνωση, η Ελλάδα εκφράζει για μια ακόμη  φορά την ετοιμότητά της να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τη λιβυκή κυβέρνηση που θα αναδειχθεί  μετά τη διενέργεια εκλογών,  για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, με βάση τη Σύμβαση των Η.Ε για το Δίκαιο της Θάλασσας.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top