«Πόλεμος» Τσίπρα – Μενδώνη για τα Γλυπτά του Παρθενώνα 

Τσίπρας: Ανησυχία για δανεισμό - Μενδώνη: 4,5 χρόνια δεν κάνατε τίποτα

Η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα στη συνάντηση με αρχαιολόγους και υπαλλήλους του Υπουργείου Πολιτισμού (Video Star) 

Την ανησυχία του εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας για τυχόν «δανεισμό» των Γλυπτών του Παρθενώνα, που θα είναι απόκλιση από την ελληνική θέση, στη συνάντηση του με το Προεδρείο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), και με αντιπροσωπεία του Ενιαίου Συλλόγου Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού Αττικής, Στερεάς και Νήσων.

Στη Βραζιλία ο Αλέξης Τσίπρας - Το σχόλιο του Μοράλες που προκάλεσε γέλια

«Το βασικό σημείο της ανησυχίας μας δεν είναι τόσο η ανησυχία που αφορά την ένταξη μιας εθνικής και παγκόσμιας πολιτιστικής σημασίας υπόθεσης στα ευτελή όρια μιας προεκλογικής επικοινωνίας. Η ανησυχία πηγάζει από δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών στον βρετανικό Τύπο που μιλούν για δανεισμό ή για ανταλλαγή» δήλωσε ο κ.Τσίπρας, συζητώντας για το ζήτημα της διεκδίκησης και επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων. 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ υπογράμμισε ότι «αυτό είναι έξω από κάθε πλαίσιο και ηθικής αλλά και νομικής διάστασης». Διότι, τόνισε, «η θέση της ελληνικής δημοκρατίας είναι σαφώς και ρητά διατυπωμένη σε όλα τα διεθνή φόρα και κυρίως στην UNESCO απ' όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις τις τελευταίες δεκαετίες. Η θέση αυτή είναι ότι δεν αναγνωρίζουμε σε κανένα κράτος ή καμία νομική οντότητα, όπως το Βρετανικό Μουσείο, κανένα δικαίωμα, πόσο δε περισσότερο δικαίωμα ιδιοκτησίας, στα παρανόμως αποσπασθέντα, στα κλεμμένα γλυπτά του Παρθενώνα».

Γλυπτά Παρθενώνα: «Κοντά σε συμφωνία Ελλάδα και Βρετανία»

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ότι «αυτή τη θέση δεν μπορεί κανένας να την παραγράψει», τονίζοντας ότι «δεν μπορεί να δανείσεις ή να ανταλλάξεις κάτι που δεν σου ανήκει». Είπε ότι αυτό που πρέπει να γίνει δεν είναι να ξεκινήσει μια άγονη αντιπαράθεση επί ενός ζητήματος που οφείλει να μας ενώνει και όχι να μας χωρίς, αλλά να υπάρξει επίσημη ενημέρωση και στις πολιτικές δυνάμεις και στα θεσμικά όργανα της κοινότητας των Ελλήνων αρχαιολόγων που για χρόνια δίνουν αυτόν τον αγώνα. Επιπλέον σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει «άμεση αποσαφήνιση ότι κανείς δεν μπορεί να κινηθεί έξω από αυτό το πλαίσιο που τα τελευταία 40 χρόνια, από την αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη, έχει χαραχτεί και όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις το ακολουθούν».

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι δεν πρέπει εξαιτίας μιας αγωνίας να ενταχθεί η εθνική υπόθεση της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα στον προεκλογικό χρόνο, να γίνουν ανεπανόρθωτες ζημιές και ένα πισωγύρισμα που θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο την προσπάθεια τα επόμενα χρόνια. Επανέλαβε ότι «η ανησυχία προέρχεται από τα δημοσιεύματα που μιλούν ρητώς για δανεισμό και για ανταλλαγή και μάλλον με πολύ συγκεκριμένα ανταλλάγματα».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «ένα αίτημα που είναι από το 1830 και μια διεκδίκηση που έχει πάρει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο εδώ και τέσσερις δεκαετίες δεν μπορείς να το εντάσσεις στα πλαίσια ενός προεκλογικού χρόνου, πρέπει να το βλέπεις στην ιστορική του διάσταση». Πρόσθεσε ότι πρόκειται για διεκδίκηση που αφορά όλον τον Ελληνισμό και την παγκόσμια πολιτιστική κοινότητα, είναι ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς. Επισήμανε ότι τα μνημεία χαρακτηρίζονται από την αυθεντικότητα τους και την ακεραιότητα του και πως «το θέμα της ακεραιότητας εδώ έχει να κάνει με τα αποσπασμένα κομμάτια του μνημείου που βρίσκονται σε ένα μουσείο πολύ μακριά από τον φυσικό χώρο του μουσείου». «'Αρα η επανένωση δεν είναι μόνο εθνική υπόθεση, είναι και ζήτημα που αφορά την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά», υπογράμμισε.  

H απάντηση της Μενδώνη στον Τσίπρα:  Επί πρωθυπουργός 4,5 χρόνια δεν έκανε τίποτα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενών    
 

Απάντώντας στον κ. Τσίπρα η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη τον επέκρινε ότι «επί τεσσεράμισι χρόνια ως πρωθυπουργός, δεν έκανε απολύτως τίποτα για την προώθηση του εθνικού μας αιτήματος, της επιστροφής των Γλυπών στην Αθήνα» και «σήμερα εμφανίζεται να ανησυχεί». 

Υπουργείο Πολιτισμού:  Προϊόν κλοπής τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Η κυρία Μενδώνη δήλωσε συγκεκριμένα:    

«Η κυβέρνηση, από την αρχή της θητείας της κινήθηκε με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα, προκειμένου να υλοποιηθεί ο εθνικός στόχος της οριστικής επιστροφής και της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα, στο Μουσείο της Ακρόπολης. Οι ενέργειές της είχαν ως αποτέλεσμα την απόφαση της ΟΥΝΕΣΚΟ, τον Σεπτέμβριο 2021 που αναγνωρίζει το θέμα ως διακρατικό, την οριστική επανένωση του θραύσματος Fagan, την ενίσχυση του διεθνούς κλίματος και την πλήρη μεταστροφή της κοινής γνώμης στη Βρετανία υπέρ του ελληνικού αιτήματος.

Ο κ. Τσίπρας, που επί τεσσεράμισι χρόνια ως πρωθυπουργός, δεν έκανε απολύτως τίποτα για την προώθηση του εθνικού μας αιτήματος, της επιστροφής των Γλυπών στην Αθήνα, σήμερα εμφανίζεται να ανησυχεί. Οφείλει να γνωρίζει ότι η κυβέρνηση αυτή, όπως έχει πολλές φορές αποδείξει, ξέρει να διαπραγματεύεται και να κατακτά τους στόχους της. Αυτό κάνει και στην περίπτωση της οριστικής επιστροφής των Γλυπτών στην Αθήνα, με βάση την πάγια θέση της χώρας μας, ότι δηλαδή δεν αναγνωρίζει στο Βρετανικό Μουσείο νομή, κατοχή και κυριότητα των Γλυπτών.  

Σε ένα τόσο μεγάλο και εθνικό ζήτημα θα αναμέναμε τη συστράτευση όλων. Κάποιοι επιλέγουν και στο θέμα αυτό, να πορεύονται με βάση το μόνο που ξέρουν να κάνουν καλά, τους μικροκομματικούς τους υπολογισμούς».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top