Δένδιας: Ιδού οι χάρτες με τις ανυπόστατες διεκδικήσεις της Τουρκίας 

«Δε θα σταματήσουμε να απαντάμε σε κάθε πρόκληση»      

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας καταθέτει στη Βουλή τους χάρτες με τις παράλογες διεκδικήσεις της Τουρκίας (video - photo: Κανάλι Βουλής)  

Τους χάρτες με το ιστορικό διεκδικήσεων της Τουρκίας από το 1974 και ύστερα, που αποδεικνύουν τη «διεύρυνση του τουρκικού αναθεωρητισμού», όπως ανέφερε, κατέθεσε στα πρακτικά ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά την ομιλία του στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό του 2023.    

Δένδιας: Νέα συνάντηση με Σούκρι – Ικανοποίηση για διάταγμα Αιγύπτου   

«Δε θα σταματήσουμε να απαντάμε σε κάθε ανυπόστατη συμφωνία, συντονισμένα με εταίρους, φίλους και συμμάχους», τόνισε στην ομιλία του ο Υπουργός Εξωτερικών.   Η Τουρκία κατασκευάζει εχθρούς  Από το Αιγαίο μέχρι την άλλη όχθη του Ατλαντικού. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσει και αιτιολογεί τον επεκτατισμό, τον αναθεωρητισμό. Τη διαρκή και επίμονη όξυνση Τη σωρεία καθημερινών παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου» τόνισε    

O χάρτης με τις διεκδικήσεις της Τουρκικής Εταιρείας Πετρελαίου (TPAO)

O χάρτης με τις διεκδικήσεις της Τουρκικής Εταιρείας Πετρελαίου (TPAO) (Πηγή Υπουργείο Εξωτερικών) 

Ο κ. Δένδιας εξέφρασε τη μεγάλη ικανοποίηση της Ελλάδας για το διάταγμα Σίσι που αφορά την οριοθέτηση θαλασσίων συνόρων Αιγύπτου – Λιβύης και σημείωσε ότι η στρατηγική σχέση με την Αίγυπτο λειτουργεί προς όφελος ασφάλειας στην περιοχή.

O χάρτης της Τουρκίας με αμφισβήτηση κυριαρχίας και αποστρατωτικοποιημένα νησιά

O χάρτης της Τουρκίας με αμφισβήτηση κυριαρχίας και αποστρατωτικοποιημένα νησιά

«Υπάρχουν χώρες που επιβεβαιώνουν την κυριαρχία της Ελλάδας και απορρίπτουν τις τουρκικές φαντασιώσεις που θα συνεχίσουμε να αποδομούμε ψύχραιμα και νηφάλια. Δεν θα διολισθήσουμε σε παραλογισμό και επιθετικότητα, τα δόγματα του 19ου αιώνα έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί», υποστήριξε και συμπλήρωσε πως «η Ελλάδα αναζητά σχέση καλής γειτονίας και σταθερότητας με όλους στην ευρύτερη περιοχή».

O χάρτης με τις συνολικές διεκδικήσεις της Τουρκίας

O χάρτης με τις συνολικές διεκδικήσεις της Τουρκίας (πηγή Υπουργείο Εξωτερικών)

Ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στο πλεονέκτημα της ΝΔ στο πεδίο της ηθικής, υπονοώντας τι συνέβη επί κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή αλλά και Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.  «Η Νέα Δημοκρατία είναι ένα βαθύτατα ηθικό και λαϊκό κόμμα. Συγκρουστήκαμε με οικονομικές ελίτ στην ιστορία της παράταξης και πολλές φορές, ηττηθήκαμε. Αυτές οι ήττες είναι ηθική παρακαταθήκη της παράταξής μας. Είμαι περήφανος για αυτές» τόνισε. 

Νίκος Δένδιας: Πρώτη φορά διαρκής κρίση 3,5 ετών με την Τουρκία   

Δένδιας: Δεν ισχύει ότι  υπάρχει συμφωνία με τις ΗΠΑ για αναβάθμιση των τουρκικών F-16 

Σχετικά με τον εκσυγχρονισμό των τουρκικών F–16, για τον οποίο η Τουρκία φέρεται να έχει πάρει το «πράσινο φως» από τις ΗΠΑ  o Υπουργός Εξωτερικών διευκρίνισε ότι οι πληροφορίες περί συμφωνίας σε δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού αλλά και του έντυπου Τύπου δεν είναι ακριβείς, υπονοώντας ότι η συμφωνία έχει γίνει σε «τεχνικό» και όχι πολιτικό επίπεδο και δεν έχει περάσει από το Κογκρέσο. Προσέθεσε πάντως ότι «δεν είναι ορθό και δεν υπηρετεί το εθνικό συμφέρον, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας να προκαθορίζει τη στάση νομοθετικών σωμάτων της υπερδύναμης».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top