Οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου συνεδριάζουν για την ενέργεια

Στην Ισπανία για τη Σύνοδο Κορυφής EUMED-9 ο πρωθυπουργός

Κυριάκος Μητσοτάκης

Με επίκεντρο την ενέργεια συνεδριάζει σήμερα η Σύνοδος EUMED9, η οποία είχε προγραμματιστεί για το τέλος Σεπτεμβρίου και αναβλήθηκε λόγω νόσησης του πρωθυπουργού της Ισπανίας με κορωνοϊό.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ταξιδεύει για το Αλικάντε της Ισπανίας, όπου θα φιλοξενηθεί η 9η Σύνοδος Κορυφής EUMED-9 των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου. 

Ουκρανία: Παγώνουν και διψούν - Χωρίς ρεύμα και νερό

Σύμφωνα με πληροφορίες οι συνομιλίες αναμένεται να διεξαχθούν στη βάση τριών θεματικών: Η Μεσόγειος στο μέλλον της Ευρώπης, η Στρατηγική Αυτονομία της ΕΕ με έμφαση στον τομέα της Ενέργειας και το οικονομικό πλαίσιο.

Παράλληλα αναμένεται να υιοθετηθεί Διακήρυξη, η οποία θα εστιάζει στις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, στην οικονομική διακυβέρνηση, στο περιβάλλον της Μεσογείου, στη νότια γειτονία, στην ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα στη Μεσόγειο και στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης.

Ουκρανία: Παγώνουν και διψούν - Χωρίς ρεύμα και νερό

Σημειώνεται ότι στη Διακήρυξη της προηγούμενης Συνόδου EUMED, που φιλοξενήθηκε στην Αθήνα (Σεπτέμβριος 2021), τέθηκε ως στρατηγική προτεραιότητα της ΕΕ μία σταθερή, ασφαλής και ευημερούσα Μεσόγειος, με σεβασμό στην κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της ΕΕ και το διεθνές δίκαιο, της UNCLOS συμπεριλαμβανομένης.

Το θέμα της ενέργειας βρίσκεται επίσης πολύ ψηλά στην ατζέντα. Επομένως θα έχει και τον χαρακτήρα συντονισμού ενόψει της επόμενης συνόδου κορυφής του ευρωπαϊκού συμβουλίου.

Τέλος είναι η πρώτη Σύνοδος μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top