Κυριάκος Μητσοτάκης: «Τα παιδιά στην Κιβωτό του Κόσμου είναι ασφαλή»

Ο πρωθυπουργός έδωσε συνέντευξη στη Ναταλία Γερμνανού

Μια διαφορετική συνέντευξη έδωσε το μεσημέρι του Σαββάτου ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Ναταλία Γερμανού και την εκπομπή του ALPHA, «Καλύτερα δε γίνεται». 

Η συζήτηση ξεκίνησε για τα αδέσποτα ζώα με τον πρωθυπουργό να αναφέρει πως «εκπαιδεύουμε την ελληνική οικογένεια να είναι φιλόζωη. Η κυβέρνηση έχει κάνει πολλά για το θέμα των αδέσποτων».

Ο πρωθυπουργός στη συνέχεια μίλησε για το πρόβλημα υγείας της αδελφής του, Κατερίνας, η οποία διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού σε πρώιμο στάδιο, και εξήγησε ότι «είναι πάντα δύσκολο για οποιονδήποτε να ακούει ότι ένα δικό του πρόσωπο αντιμετωπίζει έναν καρκίνο. Ο λόγος για τον οποίο επέλεξα – σε συνεννόηση με την αδερφή μου- να δημοσιοποιήσω τη δική της ιστορία, είναι ακριβώς για να αναδείξω τη σημασία της έγκαιρης πρόληψης και τον εξετάσεων που μας επιτρέπουν να διαγνώσουμε τον καρκίνο του μαστού σε έγκαιρο στάδιο ώστε να έχουμε μεγαλύτερες πιθανότητες να τον κάνουμε καλά».

Μητσοτάκης: Η αδελφή του, Κατερίνα, διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού

«Αν είναι να βρεiς κάτι, καλύτερα να το βρεις νωρίς» σημείωσε ο πρωθυπουργός με αφορμή το πρόγραμμα που έχει ξεκινήσει στο όνομα της Φώφης Γεννηματά, της πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ που έφυγε από τη ζωή νικημένη από τον καρκίνο.

Μητσοτάκης: «Το "κουμπί πανικού" θα βρίσκεται στα κινητά των γυναικών»

Το πρώτο θέμα που έθιξε η Ναταλία Γερμανού ήταν η κακοποίηση των γυναικών και η ενδοοικογειακή βία. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη γυναικεία κακοποίηση και τους τρόπους αντιμετώπισης. Μίλησε για τις νέες υπηρεσίες σε ΑΤ για καταγγελίες κακοποίησης γυναικών, αλλά και για τη γραμμή SOS 1590, αλλά και για τη νέα εφαρμογή που έρχεται το panic button.

«Είναι ένα σύνολο πρωτοβουλιών για να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα που πάντα υπήρχε. Οι γυναίκες έχουν το θάρρος πλέον να τα δημοσιοποιούν. Αυτό που έχει αλλάξει είναι ότι οι γυναίκες έχουν το θάρρος και τη δύναμη να τα καταγγείλουν. Έχουμε στελεχώσει σειρά από κέντρα ενδοοικογενειακής βίας στα αστυνομικά τμήματα, στελεχωμένα σχεδόν αποκλειστικά από γυναίκες αστυνομικούς. Υπάρχει η γραμμή 15900 24ωρες το 24ωρο και θα έχουμε και την εφαρμογή panic button – κρυπτογραφημένη εφαρμογή στο κινητό ως γραμμή άμυνας αν γυναίκα πέσει θύμα κακοποιητικής συμπεριφοράς», είπε και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για καμία κακοποιητική συμπεριφορά. Και αυτό δεν είναι μόνο για τη σωματική βία, αλλά και τη λεκτική και την ψυχολογική βία».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε το πόση σημασία δίνει στην εκπαίδευση των παιδιών ώστε να αποφεύγονται περιστατικά βίας κατά των γυναικών και ότι αυτό «δεν είναι μαγκιά». Παράλληλα, χαρακτήρισε «απαράδεκτη» τη γλώσσα που χρησιμοποιείται σε ένα είδος μουσικής, την οποία δεν κατονόμασε αλλά «φωτογράφισε», η οποία, όπως είπε, «αντιμετωπίζει ως αντικείμενα τις γυναίκες». «Ενοχλούμαι από τη γλώσσα που χρησιμοποιεί αυτή η μουσική» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την Κιβωτό του Κόσμου: «Τα παιδιά που παραμένουν στη δομή είναι ασφαλή»

Όσον αφορά το θέμα της Κιβωτού του Κόσμου διαβεβαίωσε ότι τα παιδιά που παραμένουν στη δομή «είναι ασφαλή». «Μας ενδιαφέρει να δούμε τι έγινε με τα οικονομικά καθώς έγιναν σημαντικές δωρεές και στη συνέχεια στόχος μας είναι να υπάρχουν λιγότερα παιδιά στις δομές. Το καλύτερο για τα παιδιά είναι να φεύγουν από αυτές τις δομές είτε με αναδοχή είτε με υιοθεσία».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε, επίσης, ότι έχουμε να κάνουμε πολλή δουλειά στο θέμα της υγείας αλλά και στη δικαιοσύνη ιδίως σε θέματα ταχύτητας απονομής της. «Θεωρώ ότι και εκεί έχουμε σημαντικά βήματα να κάνουμε και θεωρώ οτι πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας με το ζήτημα της προστασίας του περιβάλλοντος» επισημαίνοντας την αναπτυξιακή της διάσταση.

Κυριάκος Μητσοτάκης: H σχέση του με τα social media

Για την ενασχόλησή του με τα social media με αφορμή την παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη στην ίδια εκπομπή για τον οποίο σημείωσε ότι «ναι ότι αυτό είναι προφανές (σ.σ. η ενασχόλησή του με τα social media)».

Αφού επισήμανε ότι υπάρχει στα social media μια σκοτεινή πλευρά που περιλαμβάνει τοξικότητα, είπε ότι «δε βλέπω τις περισσότερες φορές τα σχόλια» αν και παραδέχθηκε ότι αρκετές φορές σε αυτά υπάρχουν και σοβαρές προτάσεις.

Υγεία και Δικαιοσύνη: «Στον τομέα της Υγείας πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά»

«Έχουμε να κάνουμε πολύ δουλειά στην Υγεία. Το σύστημα δοκιμάστηκε με την πανδημία και μετά υπήρξε μία κούραση. Πρέπει να ξεκινήσουμε από το τι σημαίνει καλή υγεία, άσκηση, πολιτικές κατά του καπνίσματος, την πρόληψη, τον προσωπικό γιατρό και μετά την πρωτοβάθμια Υγεία.

Ένας 2ος τομέας είναι η Δικαιοσύνη. Έχουν γίνει βήματα, αλλά υπάρχουν καθυστερήσεις. Εκεί έχουμε σημαντικά βήματα να κάνουμε γιατί είναι το καταφύγιο των αδυνάτων.

Ένα τρίτο ζήτημα είναι η περιβαλλοντική ατζέντα, η οποία είναι και μεταρρυθμιστική ατζέντα.

Τέταρτο είναι τα θέματα τις ισότητας. Θα ήθελα να έχουμε περισσότερες γυναίκες σε θέσεις ισχύος. Για το υπουργικό συμβούλιο έχω εγώ την ευθύνη, αλλά στη Βουλή δεν εκλέγονται τόσες. Μήπως οι γυναίκες δεν ψηφίζουν γυναίκες; Θέλουμε περισσότερες γυναίκες στη Βουλή.

Μητσοτάκης: Πώς αποφορτίζεται μετά από μία δύσκολη μέρα

Ο πρωθυπουργός εξομολογήθηκε ότι η αποφόρτιση από μια δύσκολη ημέρα έρχεται «με μια χαλαρή συζήτηση με τη σύζυγό του, μια ταινία στο Netflix, με το να φύγουμε από το κινητό». Όπως είπε, «έχω δει και "Σασμό" που είναι ενδιαφέρουσα σειρά και χαίρομαι που η ελληνική τηλεόραση παράγει, βλέπω και ποδόσφαιρο. Μουσική ακούω στο αυτοκίνητο ή στο αεροπλάνο».

Όσο για τους λόγους που τσακώνεται με τα παιδιά του, είπε: «Α πρέπει να ρωτήσετε τα ίδια. Αλλά για τους ίδιους λόγους που τσακώνονται οι γονείς με τα παιδιά τους. Η Μαρέβα παραπονιέται όταν δεν βρίσκει τα παιδιά ή δεν την παίρνουν τηλέφωνο».

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η έκπληξη από τον γιο του στην εκπομπή της Ναταλίας και τα δώρα που πήρε από την εκπομπή

Οι συντελεστές της εκπομπής επεφύλασσαν στον πρωθυπουργό μία έκπληξη! Ο γιος του ζήτησε από τον μουσικό επιμελητή της εκπομπής να βάλει ένα τραγούδι στον αέρα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εξηγεί ότι αυτή είναι η μουσική υπόκρουση που έχει ως ringtone στο κινητό του και προέρχεται από μια σκηνή από το πρώτο Star Wars που συνήθισε να βλέπει με τα παιδιά του όταν ήταν μικρά!

Το σχόλιό του σχετικά με την απάντηση που έγραψε κάτω από τηνανάρτηση του Luben: «Η απάντησή μου στο luben ήταν μία αντίδραση της στιγμής και επειδή δεν υπάρχει πιτσιρίκι 15χρονων που να μην μιλάει για ντολμαδάκια νομίζω πως είχε απήχηση η απάντησή μου».

Η Ναταλία Γερμανού του έδωσε στο τέλος της εκπομπής τρία δώρα: ένα βιβλίο του Ευγένιου Τριβιζά με τίτλο «Τα 88 ντολμαδάκια» και αφορμή το σχόλιο που έκανε ο πρωθυπουργός σε ανάρτηση του Luben, ένα φλυτζάνι για να τον καφέ με τη μια πλευρά να έχει το hashtag #καλύτερα και την άλλη το «Mr President» από ταινία του Κλιντ Ίστγουντ και ένα δώρο για τον Πίνατ, τον σκύλο στο Μέγαρο Μαξίμου, που ήταν μια λούτρινη φωτογραφική μηχανή με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σχολιάζει «θα σου πω ποσες ημέρες θα αντέξει».


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top