Πλεύρης: Ποιοι είναι οι λόγοι για τις ελλείψεις των φαρμάκων στην Ελλάδα

Το πρόβλημα της επάρκειας εντοπίζεται σε φάρμακα χαμηλής αξίας

Στις ελλείψεις φαρμάκων και στους παράγοντες που τις δημιουργούν αναφέρθηκε σήμερα στη Βουλή ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Πλεύρης για ελλείψεις φαρμάκων: Θα έχει λυθεί το θέμα έως τη Δευτέρα

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας το πρόβλημα της επάρκειας των φαρμάκων εντοπίζεται πρωτίστως σε φάρμακα χαμηλής αξίας και όχι υψηλού κόστους.

Όπως είπε ο κος Πλέυρης «Το πρόβλημα της επάρκειας φαρμάκων εντοπίζεται αφενός και στο σκέλος το οποίο αναφέρατε τυχόν παράλληλων εξαγωγών οι οποίες γίνονται και αυτή τη στιγμή κατά τη διάρκεια της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης, έχουμε επίταση με τους εξής παράγοντες.

Είναι η απουσία πρώτων υλών σε μεγάλο βαθμό, καθώς επίσης και η απροθυμία παραγωγικής διαδικασίας, ειδικά σε φάρμακα που είναι χαμηλού κόστους και δεν αναφέρομαι στην Ελλάδα. 

Αναφέρομαι σε παγκόσμια επίπεδα και για αυτό η ιδιαιτερότητα είναι ότι αυτή τη φορά το πρόβλημα επάρκειας εντοπίζεται πρωτίστως σε φάρμακα χαμηλής αξίας και δεν εντοπίζεται πρωτίστως στα φάρμακα υψηλού κόστους που άλλες φορές συνέβαινε και αφορούσε κυρίως τις παράλληλες εξαγωγές όπως τις περιγράψατε.

Στο παγκόσμιο λοιπόν αυτό επίπεδο προφανώς μέσω ΙΦΕΤ προσπαθούμε όπου είναι δυνατόν, γιατί υπάρχει αντίστοιχα απαγόρευση εξαγωγών σε άλλες χώρες. 

Από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν μπορούμε να εισάγουμε φάρμακα σε αυτήν την κατεύθυνση στην οποία αναφερθήκατε και αυτό το πρόβλημα προσπαθούμε να το επιλύσουμε κατά βάση με εισαγωγές οι οποίες γίνονται από τον ΙΦΕΤ.

Και αυτό το οποίο περιγράφεται ήδη σε πρώτη φάση έγινε και αναφέρομαι στην απόφαση η οποία βγήκε το Σεπτέμβριο του 2022, που τροποποιεί απόφαση του Μαρτίου του 2022 που θέτει 79 φάρμακα σε απαγόρευση μέχρι νεωτέρας.

Όλο τον τελευταίο χρόνο συνεχώς με βάση την επάρκεια η οποία υπάρχει στα φαρμακεία και με ενημερώσεις τις οποίες λαμβάνουμε από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο ο ΕΟΦ προβαίνει σε απαγορεύσεις κυκλοφορίας, εξαγωγής των προϊόντων, τα οποία αναφέρονται στη λίστα.

Η τελευταία αναφέρεται σε 79 προϊόντα, μάλιστα κατά τη διάρκεια που ισχύει η απαγόρευση δεν επιτρέπεται στις φαρμακαποθήκες ούτε να δημιουργήσουν απόθεμα.

 

Πλεύρης: Οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί δεν πρέπει να μείνουν στο ΕΣΥ

Υπ΄ αυτήν την κατεύθυνση λοιπόν, το σκέλος των παράλληλων εξαγωγών το αντιμετωπίζουμε με συνεχείς απαγορεύσεις και συνεχείς επικαιροποιήσεις της λίστας. Γιατί και στην τελευταία περίπτωση υπήρξαν φάρμακα όπου ήρθη η απαγόρευση γιατί είχε ομαλοποιηθεί η πρόσβαση υτών των φαρμάκων στην ελληνική αγορά.

Όπου λοιπόν παρατηρείται και μέσα σε αυτή την εβδομάδα ο Πρόεδρος του ΕΟΦ ο κ. Φιλίππου έχει σύσκεψη πάλι με τους φαρμακευτικούς συλλόγους, ώστε να δώσουν νέα σειρά από φάρμακα στα οποία παρουσιάζεται έλλειψη, ώστε να επικαιροποιηθεί η πολύ πρόσφατη απόφαση του Σεπτεμβρίου», συμπλήρωσε ο υπουργός Υγείας. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top