Βιασμοί ανηλίκων: Στη Βουλή το ειδικό ποινικό μητρώο με βαριές ποινές

Τσιάρας: Η σημερινή κυβέρνηση αυστηροποίησε τις ποινές   

Ο Κ. Τσιάρας στη Βουλή για την αυστηροποίηση των ποινών για βιασμούς και άλλα αδικήματα κατά ανηλίκων (Video Κανάλι Βουλής)   

Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για το ειδικό ποινικό μητρώο, για βιασμούς και άλλα αδικήματα σε βάρος ανηλίκων, κατατέθηκε στη Βουλή. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, στο επίμαχο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται πρόβλεψη για ειδικό σκέλος του Ποινικού Μητρώου για τα εγκλήματα που προβλέπονται στα άρθρα:

Αγρίνιο: Ιερέας συνελήφθη για βιασμό ανηλίκου και παιδική πορνογραφία

- 299 (ανθρωποκτονία με πρόθεση),

-306 (έκθεση σε κίνδυνο),

-312 (σωματική βλάβη σε βάρος αδύναμου ατόμου),

-323Α (εμπορία ανθρώπων),

-324 (αρπαγή ανηλίκων),

-στο 19ο Κεφάλαιο του Ειδικού Μέρους του Ποινικού Κώδικα [ν. 4619/2019] που αφορά εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και εγκλήματα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής

-στο ν. 3500/2006 για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, όταν τα εγκλήματα αυτά στρέφονται σε βάρος ανηλίκου.

Κολωνός: Στη φυλακή και ο ηλεκτρολόγος για τον βιασμό της 12χρονης

Οι ρυθμίσεις αυτές αποσκοπούν σύμφωνα με την ανακοίνωση, στην περαιτέρω προστασία της ανηλικότητας, όταν προσβάλλονται τα έννομα αγαθά της γενετήσιας ελευθερίας, της προσωπικής ελευθερίας, της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας. Έτσι, δημιουργείτα μία βάση δεδομένων, η οποία παρέχει περαιτέρω εγγυήσεις προστασίας της ανηλικότητας, σε δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς που το αντικείμενό τους άπτεται της προστασίας, φροντίδας, περίθαλψης και εκπαίδευσης των ανηλίκων.

Ακόμη, οι διατάξεις αυτές αποτελούν εναρμόνιση με το άρθρο 5 της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία των παιδιών κατά της γενετήσιας εκμετάλλευσης και κακοποίησης (σύμβαση Lanzarote) η οποία έχει κυρωθεί από την Ελλάδα με τον ν. 3727/2008. Παράλληλα, με το νομοσχέδιο ενσωματώνεται στην εθνική νομοθεσία η οδηγία (ΕΕ) 2019/884 ως προς την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με υπηκόους τρίτων χωρών και το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών Ποινικού Μητρώου.

Τσιάρας: Η σημερινή κυβέρνηση αυστηροποίησε τα αδικήματα εις βάρος ανήλικων παιδιών και καθιέρωσε ποινές για το revenge porn    

Αναφερόμενος στην αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου για αδικήματα σε βάρος ανηλίκων, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, αναρωτήθηκε μιλώντας στη Βουλή:  

Υποκλοπές: Κατά προτεραιότητα εξέταση ζήτησε από τον Άρειο Πάγο ο Τσιάρας

«Ποια κυβέρνηση  εχει αυστηροποιήσει τα αδικήματα  για τα ανήλικα παιδιά;. Δεν είναι η κυβέρνηση που έβαλε την μεγαλύτερη ποινή για βιασμό ανήλικου που είναι τα ισόβια;». 

Ο κ. Τσιάρας, απηύθυνε επίσης το ερώτημα στην αντιπολίτευση, αναφερόμενος και στο revenge porn, για το οποίο δεν υπήρχε πρόβλεψη στον Ποινικό Κώδικα:

Θύμα revenge porn: «Μου ζήτησε 150.000 ευρώ για να "κατεβάσει" τα βίντεο»  

«Για ένα αδίκημα που δεν περιγραφόταν, όπως της εκδικητικής πορνογραφίας, που είχε πλήξει την αξιοπρέπεια των γυναικών δεν έπρεπε να το εντάξουμε στο Δίκαιο;». 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top