Οι ανθρωποκτονίες ανά έτος και πόσες από αυτές εξιχνιάστηκαν

Τι ειπώθηκε σε συζήτηση στη Βουλή για την αύξηση της εγκληματικότητας

Προηγούμενη συζήτηση στη Βουλή για την παιδική σεξουαλική εκμετάλλευση 

Με την εγκληματικότητα να αυξάνεται ολοένα ο βουλευτής Θεσσαλονίκης, Χάρης Καστανίδης έθεσε ερώτηση στη Βουλή που πυροδότησε σχετική συζήτηση.

Ο κ. Καστανίδης εξέφρασε την ανησυχία του για την αύξηση της εγκληματικότητας και τη μείωση των επιδόσεων της Ελληνικής Αστυνομίας στην αντιμετώπιση του εγκλήματος, κατά τη διάρκεια του βίου της παρούσας Κυβέρνησης.

Απέδωσε ευθύνες στην Κυβέρνηση για την έλλειψη σοβαρής αντιεγκληματικής πολιτικής και την έλλειψη στήριξης της ΕΛ.ΑΣ. με μέσα και ανθρώπινο δυναμικό.

Είναι χαρακτηριστικά τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Καστανίδης σχετικά με την εξιχνίαση σοβαρών εγκλημάτων, στοιχεία που προέρχονται από την Στατιστική Επετηρίδα της Ελληνικής Αστυνομίας.

Μητσοτάκης: Εθνικό Σχέδιο για τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών

Ανθρωποκτονίες (ολοκληρωμένες και σε απόπειρα)

  • 2016: 213 → εξιχνιάστηκαν 183 → ποσοστό 85,91%   
  • 2017: 228 → εξιχνιάστηκαν 188 → ποσοστό 82,45%
  • 2018: 219 → εξιχνιάστηκαν 172 → ποσοστό 78,53%
  • 2019: 193 → εξιχνιάστηκαν 176 → ποσοστό 91,19%
  • 2020: 238 → εξιχνιάστηκαν 106 → ποσοστό 44,53%
  • 2021: 254 → εξιχνιάστηκαν 120 → ποσοστό 47,24%

Κακουργήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας (ολοκληρωμένα και σε απόπειρα)

  • 2015: 482 → εξιχνιάστηκαν 418 → ποσοστό 86,72%   
  • 2018: 402 → εξιχνιάστηκαν 306 → ποσοστό 76,11%
  • 2021: 545 → εξιχνιάστηκαν 252 → ποσοστό 46,23%

Ο κ. Καστανίδης παρουσίασε, ακόμη, στοιχεία από έρευνα που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, με τη συμμετοχή 960 στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας. 

Σύμφωνα με την έρευνα αυτή: 

• το 82% περίπου των ερωτηθέντων απαντά ότι ο εξοπλισμός που έχουν δεν είναι προσαρμοσμένος στο σύγχρονο έγκλημα, 
• το 97% απαντά ότι έχει κληθεί να αγοράσει υλικοτεχνικό εξοπλισμό με δικά του έξοδα και 
• το 80% απαντά ότι το όχημα με το οποίο εκτελεί την υπηρεσία του βρίσκεται σε κακή ή μέτρια κατάσταση.

Είναι προφανές, κατέληξε ο κ. Καστανίδης, ότι απαιτείται αναδιοργάνωση και υποστήριξη της Ελληνικής Αστυνομίας, με δαπάνες που δεν πηγαίνουν σε αχρείαστα σώματα όπως οι ΟΠΠΙ, οι οποίες για να κάνουν τη δουλειά τους στα Πανεπιστήμια προστατεύονται από άλλες αστυνομικές δυνάμεις.

Χρειάζεται μια συγκροτημένη και εντελώς διαφορετική αντεγκληματική πολιτική, που θα ενισχύει την πρόληψη του εγκλήματος και την αστυνόμευση της εγγύτητας, όπως παραδείγματος χάρη είναι οι πεζές περιπολίες στις γειτονιές των αστικών κέντρων. 

Τάκης Θεοδωρικάκος: Έχει αυξηθεί η νεανική εγκληματικότητα – Χρειάζονται δράσεις

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος έδωσε τα στοιχεία της εγκληματικότητας, από το βήμα της Βουλής, επισημαίνοντας ότι έχουν αυξηθεί τα περιστατικά βίας από τους νέους ανθρώπους. 

«Είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει να ευαισθητοποιήσει το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων, αλλά και το σύνολο της κοινωνίας, γιατί διαφορετικά δεν υπάρχει καμία περίπτωση να αντιμετωπιστεί ουσιαστικά και αποτελεσματικά. Σπεύδω να προχωρήσω στην άποψη ότι τα φαινόμενα εγκληματικής βίας εκ μέρους των νέων βαίνει αυξανόμενη. Η τάση που υπάρχει στην Ελλάδα και στην Ευρώπη είναι προς αύξηση. Πρέπει λοιπόν να πάρουμε μία απόφαση να μην συμβιβαστούμε με την κουλτούρα της βίας που απειλεί τους ανθρώπους και την κοινωνία μας. Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, προκειμένου αντιμετωπίσουμε το  κρίσιμο θέμα. Η αντιμετώπιση προβλήματος δεν είναι θέμα κυρίως της αστυνομίας, θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία της οικογένειας, της γειτονιάς, του σχολείου, της αυτοδιοίκησης και της αστυνομίας. Θα πρέπει να υπάρχει ένας συνδυασμός δράσεων, για την προστασία των παιδιών μας είναι το πλέον αυτονόητο καθήκον για όλους μας και για την κοινωνία.»

Αυγενάκης: Έλεγχος σε όσους έρχονται επαφή με παιδιά σε αθλητικούς χώρους

«Μεγάλο βάρος πέφτει στο θέμα του διαδικτύου γιατί το διαδίκτυο είναι το πεδίο προετοιμασίας τέτοιων δράσεων. Υπάρχει το θέμα της πρόληψης που γίνεται από αστυνομικούς σε αυτό το επίπεδο και το δεύτερο επίπεδο είναι το επίπεδο της παρέμβασης της αστυνομίας.»

Ο κ. Θεοδωρικάκος ανέφερε επίσης πως έχει μειωθεί η μεσαία και η χαμηλή εγκληματικότητα.

«Να μου επιτρέψετε να καταθέσω στη Βουλή τα επίσημα στοιχεία της αστυνομίας για το πως πηγαίνει η εγκληματικότητα, μεσαία και χαμηλή, που αφορά  την μέσα ελληνική οικογένεια και   που δείχνουν μείωση της εγκληματικότητας κατά 25 τοις 100.»

«Έχει εκτοξευτεί το πρόβλημα στα σύνορα, μέχρι σήμερα έχουμε σταματήσει 220.000 μετανάστες να μπουν παράνομα στη χώρα. Επίσης ενημερώνω το σώμα ότι μια πηγή εγκληματικότητας προέρχεται από τους μετανάστες. Έχουμε συλλάβει φέτος 35.000 παράνομους μετανάστες.»

Θεοδωρικάκος: Πάνω από 1.000 καταγεγραμμένες υποθέσεις κακοποίησης παιδιών

«Δεν είμαι ικανοποιημένος γιατί πάντοτε η αστυνομία έχει ανάγκες. Παράγεται όμως ένα πολύ σημαντικό έργο, με τη στήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων αστυνομικών και πιστεύω ότι το επόμενο διάστημα μπορούμε να έχουμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα μολονότι η χρονική περίοδος που διανύουμε είναι μία περίοδο μεγάλης κρίσης και μεγάλης ροπής σε ακραίες και επιθετικές συμπεριφορές όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλη την Ευρώπη και σε όλη την ανθρωπότητα, με σύγχρονα φαινόμενα όπως είναι αυτό της νεανικής παραβατικότητας ή τα φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας.»

Ο υπουργός τόνισε τη σημασία του σχεδίου που παρουσίασε η κυβέρνηση για την προστασία των νέων.

«Θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό που η κυβέρνηση παρουσίασε το εθνικό σχέδιο νεανικής κακοποίησης. Πολύ σωστά είπε ο πρωθυπουργός ότι το θέμα δεν ήρθε στην επικαιρότητα με το τραγικό και απάνθρωπο περιστατικό με αυτό το 12χρονό κορίτσι, είχε προετοιμαστεί νωρίτερα. Αυτό το σχέδιο πρέπει να το υλοποιήσουμε. Και πρέπει να επεκταθούμε. Νεανική παραβατικότητα, Συμμορίες.» υπογράμμισε ο υπουργός.

Κεραμέως: Δίχτυ προστασίας για τη σεξουαλική κακοποίηση σε κάθε παιδί

«Πιστεύω ότι η αστυνομία κάνει πολύ σοβαρή δουλειά. Είναι πολύ σημαντικό θέμα να έχεις κάνει συζήτηση με 150.000 παιδιά και ρίχνω και πολύ μεγάλο βάρος σου δουλειά που γίνεται στην δίωξη  ηλεκτρονικού εγκλήματος. Είναι πολύ σημαντικό το θέμα το τελευταίο του συγγραφέα αποκάλυψη έγινε από ένα πάρα πολύ σύγχρονο λογισμικό το οποίο έχει υπηρεσία δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος» πρόσθεσε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top