Αυγενάκης: Έλεγχος σε όσους έρχονται επαφή με παιδιά σε αθλητικούς χώρους

Όλα όσα δρομολογούνται για την παιδική σεξουαλική κακοποίηση

Λευτέρης Αυγενάκης

Για τα μέτρα αρμοδιότητας του υφυπουργείου Αθλητισμού, ενημέρωσε τις επιτροπές της Βουλής, ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, κατά τη συζήτηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης κατά της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης. 

Θεοδωρικάκος: Πάνω από 1.000 καταγεγραμμένες υποθέσεις κακοποίησης παιδιών

Όπως ειδικότερα είπε ο υφυπουργός, υλοποιούνται ή έχουν ήδη δρομολογηθεί:

-Έλεγχος του προσωπικού των φορέων παροχής υπηρεσιών αθλητισμού, πολιτισμού και ψυχαγωγίας, που έρχονται σε καθημερινή επαφή με παιδιά, με την καθιέρωση υποχρέωσης προσκόμισης ποινικού μητρώου. Ο έλεγχος αφορά επαγγελματίες και εθελοντές.

-Θεσπίστηκε το μητρώο αθλητικών φορέων που περιλαμβάνει πλήρη ψηφιακή καταγραφή του συνόλου των αθλητικών φορέων και των δραστηριοτήτων τους αλλά και των εργαζομένων και συνεργαζομένων σε αυτά.

-Θεσπίστηκε το μητρώο προπονητών που περιλαμβάνει πλήρη ψηφιακή καταγραφή του συνόλου των προπονητών, όλων των αθλημάτων στη χώρα.

-Θεσπίστηκε πλαίσιο ελέγχου εργαζομένων και εθελοντών, στα αθλητικά σωματεία, με έλεγχο στο ειδικό ποινικό μητρώο για αδικήματα σεξουαλικής βίας κατά ανηλίκων.

-Προληπτικός έλεγχος όλου του ανθρώπινου δυναμικού στον αθλητισμό, που έρχονται σε επαφή με παιδιά και σε όλους τους φορείς του υφυπουργείου Αθλητισμού.

-Πιστοποιημένο κλειστό επιμορφωτικό πρόγραμμα, ειδικώς για την παραβίαση των δικαιωμάτων του παιδιού και το πλαίσιο παιδκής προστασίας. Το υφυπουργείο Αθλητισμού, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης υλοποιεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την επιμόρφωση ατόμων που έχουν ως αντικείμενο την εκπαίδευση ανηλίκων.

Το πρόγραμμα απευθύνεται στους υπαλλήλους και τα στελέχη των αθλητικών ομοσπονδιών, των εθνικών αθλητικών κέντρων και της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.

-Θεσπίστηκε ο αθλητικός συνήγορος, για τη διαμεσολάβηση μεταξύ της αθλητικής οικογένειας και του υφυπουργείου Αθλητισμού, για την καθοδήγηση και παροχή συμβουλών, για θέματα που αφορούν σε όλους τους τομείς του αθλητισμού, όπως η παρενόχληση και κακοποίηση των αθλητών.

-Επικαιροποίηση κώδικα ακεραιότητας στο χώρο του αθλητισμού, για την τήρηση των αρχών δεοντολογίας και προτύπων για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των αθλητών και των λοιπών φορέων του αθλητισμού.

-Αποστολή υποστηρικτικού και ενημερωτικού υλικού του προγράμματος start to talk.

-Καμπάνια, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για την πρόληψη της βίας, της κακοποίησης, της διαφοράς και του ντόπινγκ στον αθλητισμό.

-Υλοποιείται, σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το Ψηφιακό Κέντρο Υποστήριξης Αθλητισμού, για την άμεση εξυπηρέτηση, καθοδήγηση και επίλυση προβλημάτων του πολίτη.

-Υποχρεωτική απασχόληση ψυχολόγου σε όλες τις εθνικές αθλητικές ομοσπονδίες.

Έρχεται ειδικό ποινικό μητρώο για αδικήματα κατά ανηλίκων

-Σε συνεργασία με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, θα εκπονηθεί στρατηγικό σχέδιο ενίσχυσης της ακεραιότητας και καταπολέμησης της διαφθοράς, στον τομέα του αθλητισμού. Ανάμεσα στις δράσεις του προγράμματος θα είναι η καταπολέμηση της βίας και της παρενόχλησης.

-Γίνεται πράξη το Ινστιτούτο Εκπαίδευσης αθλητικών στελεχών, με έδρα την Αρχαία Ολυμπία.

-Μνημόνιο Συνεργασίας του υφυπουργείου Αθλητισμού με υποστηρικτικούς φορείς, όπως το Χαμόγελο του Παιδιού, τη Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και τον Ερυθρό Σταυρό.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top