Μητσοτάκης: 'Ερχονται μέτρα για φθηνότερο αέριο - πετρέλαιο θέρμανσης

Τι ανέφερε στη συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας 

Το θέμα της ενεργειακής κρίσης βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης που είχαν κατά τη σημερινή συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης,  ο οποίος προανήγγειλε νέα μέτρα στήριξης των πολιτών για τις αυξήσεις  στην ενέργεια, τα οποία θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα.

Στην κηδεία της Ελισάβετ, εκπροσωπώντας την Ελλάδα, η Σακελλαροπούλου

«Καλό φθινόπωρο, διάλεξα πιο καλοκαιρινή ενδυμασία ακόμα αλλά δεν τα βάζει κανείς με το ημερολόγιο», είπε στις πρώτες του κουβέντες ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάλογο που είχε με την ΠτΔ μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες.

Εξοικονόμηση ενέργειας: Ο οδηγός για να γλιτώσετε κιλοβατώρες και ευρώ! 

 «Σε εθνικό επίπεδο όπως γνωρίζετε έχουμε ήδη ξεδιπλώσει ένα σχέδιο στήριξης των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος το οποίο στην πράξη εξουδετερώνει τη ρήτρα αναπροσαρμογής και θέσαμε πρώτοι στην Ευρώπη σε λειτουργία ένα μηχανισμό ανακύκλωσης των υπερκερδών των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας τα οποία τα διοχετεύουμε στο ταμείο ενεργειακής μετάβασης και με τη στήριξη του προϋπολογισμού μας δίνει τη δυνατότητα να μπορούμε να στηρίξουμε τιμές ηλεκτρικής ενέργειας σε επίπεδα τα οποία θα είναι λογικά. Υψηλότερες από ότι ήταν στο παρελθόν, πολύ χαμηλότερες όμως από αυτές που είδαν αρκετοί καταναλωτές πέρσι το χειμώνα» τόνισε ο πρωθυπουργός.  

Ο κ.  Μητσοτάκης πρόσθεσε: «Όμως δεν μπορούμε προφανώς να σταματήσουμε εκεί. Πρέπει να κάνουμε παρεμβάσεις και στα υπόλοιπα καύσιμα, και στο φυσικό αέριο θα γίνουν συγκεκριμένες εξαγγελίες την επόμενη εβδομάδα για την επιδότηση την οποία δρομολογούμε για εκείνους τους καταναλωτές οι οποίοι είναι εξαρτημένοι από το φυσικό αέριο και δεν μπορούν και θα είναι και οι περισσότεροι, και δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν πετρέλαιο θέρμανσης. Αλλά και για παρεμβάσεις οι οποίες θα γίνουν στο πετρέλαιο θέρμανσης με μια επιδότηση στην αντλία η οποία θα χρηματοδοτηθεί από τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων όπως πια μας επιβάλει και η ΕΕ να κάνουμε με βάση τις πρόσφατες αποφάσεις της. Και σε αυτό πρέπει να προσθέσουμε βέβαια το εξαιρετικά διευρυμένο επίδομα θέρμανσης το οποίο λαμβάνουν όλοι με κριτήρια όπως ξέρετε γεωγραφικά και εισοδηματικά. Αυτό μας δίνει ένα πλαίσιο προστασίας για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις δύσκολες συνέπειες του χειμώνα τον οποίο έχουμε μπροστά μας». 

Κυβέρνηση για προτάσεις Φον Ντερ Λάιεν: Αρκούν τα μέτρα που έχουν ληφθεί 

Σακελλαροπούλου: Να ωφεληθούν από τα μέτρα οι περισσότεροι ευάλωτοι 

«Κύριε Πρόεδρε πράγματι η Ευρώπη, ο κόσμος αλλά η Ευρώπη είναι το σπίτι μας καταρχήν, αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη ενεργειακή κρίση των τελευταίων δεκαετιών που επιβαρύνει όπως είναι εύλογο και τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις» είπε από την πλευρά της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας. «Αλλά ο δύσκολος χειμώνας που έρχεται είναι αναμενόμενο ότι θα πλήξει κυρίως του ευάλωτους, τους ασθενέστερους και χαίρομαι πραγματικά γιατί η Ευρώπη, όπως είδα και από την ομιλία της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης, φαίνεται ότι συνειδητοποιεί τα προβλήματα και προσπαθεί σε συνεργασία να βρει τις λύσεις» σημείωσε η κα Σακελλαροπούλου και συμπλήρωσε: «Ο μακροπρόθεσμος στόχος είναι η απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα αλλά υπάρχουν και οι ενδιάμεσοι στόχοι και κυρίως για το άμεσο πρόβλημα στο οποίο και εσείς αναφερθήκατε. Αφενός είναι η μείωση στη συνολική ενεργειακή κατανάλωση σε κάθε κράτος μέλος, κυρίως όμως και αυτό θα βοηθήσει πολύ, είναι αυτά τα υπερκέρδη που όπως φαίνεται προκύπτουν για τις εταιρείες που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια από πηγές διάφορες και όχι μόνο το φυσικό αέριο, αυτά τα κέρδη μπορούν να διανεμηθούν στους ασθενέστερους, να ωφεληθούν έτσι αυτοί που πλήττονται από αυτή την ιστορία, οι ευάλωτοι».

Η εξοικονόμηση ενέργειας  

Παίρνοντας ξανά το λόγο ο πρωθυπουργός υπογράμμισε: «Μία παρατήρηση μόνο γιατί έχετε απόλυτο δίκιο που στέκεστε στην ανάγκη για εξοικονόμηση ενέργειας. Αυτή πια είναι μία εθνική προσπάθεια η οποία πρέπει να γίνει σε όλα τα επίπεδα. Ξεκινώντας από το δημόσιο αλλά κάθε νοικοκυριό έχει το ίδιο συμφέρον να εξορθολογήσει τη χρήση ενέργειας ώστε να μειώσει την επιβάρυνση και το κόστος που αυτό σημαίνει για το κάθε ελληνικό σπίτι. Γι' αυτό και το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθούμε από εδώ και στο εξής θα δίνει κίνητρα στους πολίτες με πρόσθετη ουσιαστικά μειωμένη τιμή σε περίπτωση που πετύχουν πολύ συγκεκριμένους στόχους εξοικονόμησης. Και γι' αυτό και επιμένουμε τόσο πολύ να στηρίζουμε προγράμματα τα οποία έχουν να κάνουν με τον ενεργειακό εξοπλισμό των σπιτιών ή το πρόγραμμα το οποίο είναι εξαιρετικά επιτυχημένο της αντικατάστασης των συσκευών».

Φον ντερ Λάιεν: Πρότεινε πλαφόν στα υπερκέρδη παραγωγών ενέργειας

«Όπως έχουμε ξαναπεί και από την οικονομική κρίση, και αυτή την περίοδο και τώρα με τη νεότερη πια κρίση, οι νέοι είναι αυτοί που πλήττονται περισσότερο και είναι πολύ σωστό να ενισχυθούν με κάθε τρόπο, να δοθούν κίνητρα και το θέμα της στέγασης είναι πάρα πολύ σημαντικό», σχολίασε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top