Ακρίβεια: Κλειδώνουν τα νέα μέτρα στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Τι εξετάζεται για ρεύμα, φυσικό αέριο και μετακινήσεις

Για αυξημένο επίδομα θέρμανσης και φθηνότερες μεταφορές έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου  

Σε γρίφο… για δυνατούς λύτες αναδεικνύονται τα μέτρα στήριξης στην ενέργεια, με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για την ανακοίνωσή τους στη ΔΕΘ (Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης) από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Για το ηλεκτρικό ρεύμα η απόφαση είναι ειλημμένη για οριζόντιες επιδοτήσεις. Ωστόσο, είναι προφανές ότι όσο δε λαμβάνονται αποφάσεις από την Ε.Ε. για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου και αποσύνδεση του από την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, το κόστος για τον προϋπολογισμό θα ανεβαίνει και τα περιθώρια θα στενεύουν.

Λογαριασμοί ρεύματος: Τι αλλάζει και ποιοι κερδίζουν - Δείτε παραδείγματα

Σημειώνεται ότι η έκτακτη Σύνοδος των υπουργών Ενέργειας γίνεται 24 ώρες πριν από τη ΔΕΘ.

Εβδομάδα αποφάσεων για ενέργεια και ακρίβεια

«Δύσκολες» είναι και οι αποφάσεις για το κόστος της θέρμανσης. Η απόφαση για αύξηση της επιδότησης για τη θέρμανση και διεύρυνσης του κύκλου των δικαιούχων είναι οριστική, ωστόσο το κόστος τείνει να γίνει απαγορευτικό:

Ακρίβεια: Κλειδώνουν τα νέα μέτρα στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Η απόφαση για αύξηση της επιδότησης και διεύρυνσης του κύκλου των δικαιούχων για το επίδομα θέρμανσης είναι οριστική / Pexels

 

Στα 200 ευρώ η νέα επιταγή ακρίβειας: Αυξάνονται οι δικαιούχοι

1) το πετρέλαιο θέρμανσης με τα σημερινά δεδομένα εκτιμάται στα 1,70 ευρώ (πέρυσι είχε ξεκινήσει περίπου στο 1,10 ευρώ)

2) το φυσικό αέριο πέρσι ήταν γύρω στα 80-90 ευρώ μέχρι την εισβολή στην Ουκρανία, με εξαίρεση τον Δεκέμβριο που είχε φτάσει στα 175 ευρώ. Είναι προφανές είναι ότι η περσινή οριζόντια μηνιαία επιδότηση των 20 συν 20 ευρώ δεν αρκεί.

Νέα μέτρα στήριξης: Οι άγνωστοι παράγοντες που κρίνουν το πακέτο της ΔΕΘ  

Στο τέλος Σεπτεμβρίου αναμένεται να «κλείσει» και η απόφαση για την επιδότηση των καυσίμων. Με τα σημερινά δεδομένα δεν είναι προτεραιότητα ένα Fuel Pass 3. Την ίδια ώρα, το γερμανικό μοντέλο της μείωσης των εισιτηρίων για ΜΜΜ (Μέσα Μαζικής Μεταφοράς) σκοντάφτει στην ελληνική πραγματικότητα, που δείχνει ότι οι μετακινήσεις γίνονται κατά κύριο λόγο με ΙΧ. Στα 2,04 ευρώ «κολλημένη» η μέση τιμή της αμόλυβδης και στα 1,96 ευρώ του πετρελαίου κίνησης.

«Κλειδώνει» μέχρι τη Δευτέρα το πακέτο της ΔΕΘ - Τι να περιμένουμε

Τέλος, οι αποφάσεις για τη νέα επιταγή ακρίβειας θα ληφθούν πλησιάζοντας προς τον Δεκέμβριο, για να συνεκτιμηθούν όλα τα δεδομένα ως τότε.

Ενέργεια: Ώρα αποφάσεων για Ευρώπη

Οι Ευρωπαίοι παραμένουν σε σύγχυση για το θέμα της ενέργειας. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ανέφερε ως λύση την αποσύνδεση φυσικού αερίου - ηλεκτρικού ρεύματος.

Βέλη Σαρλ Μισέλ για ενέργεια: Η Κομισιόν έχει χάσει πολύ χρόνο

Από την άλλη, στα κείμενα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που διέρρευσαν την προηγούμενη εβδομάδα, φαίνεται ότι τα σενάρια εργασίας δεν «αγγίζουν» το φυσικό αέριο ούτε τη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Χρηματιστηρίου Ενέργειας. 

Ενεργειακή κρίση: Τα μέτρα που παίρνουν οι χώρες της Ευρώπης

Η αγορά περιμένει σήμερα νέο ράλι του φυσικού αερίου μετά τα «κόλπα» της Gazprom, την ώρα που βρισκόμαστε εν αναμονή των αποφάσεων του ΟΠΕΚ για το αν θα μειώσει την παραγωγή, για να φανεί πώς θα κινηθεί η τιμή του πετρελαίου. 

Φυσικό αέριο: Πλαφόν ή αποσύνδεση από το ρεύμα εξετάζει η ΕΕ

Ακρίβεια: Υποχωρούν οι τιμές

Τα καλά νέα είναι ότι για 5ο συνεχόμενο μήνα καταγράφηκε πτώση του παγκόσμιου δείκτη τροφίμων, αν και παραμένει 7,9% υψηλότερος από πέρσι.

Η γενική εικόνα είναι ότι αν και οι τιμές υποχωρούν, παραμένουν σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από πέρσι. Ειδικότερα:

-    Σιτάρι: 10,6%
-    Γαλακτοκομικά: 23,5%
-    Κρέας: 8,2%

Εξαίρεση αποτελούν τα σπορέλαια, που έχουν υποχωρήσει κάτω από τα περσινά επίπεδα 

Το επόμενο διάστημα, πάντως, αναμένεται να περάσουν στα ράφια οι ανατιμήσεις που είχαν περιληφθεί στους νέους τιμοκαταλόγους. Πρόκειται κυρίως για συσκευασμένα τρόφιμα και προϊόντα προσωπικής φροντίδας και υγιεινής.

Όσον αφορά στα οπωροκηπευτικά, από τις τιμές χονδρικής προκύπτει ότι σε σχέση με πέρσι υπάρχουν μικρές διαφορές είτε προς τα πάνω (π.χ. πατάτες 0,68 αντί 0,35 ευρώ) είτε προς τα κάτω (π.χ. ροδάκινα 0,80 αντί 1,30 ευρώ). Πρέπει, όμως, να συνυπολογιστούν και οι επιπτώσεις στην παραγωγή από τη σφοδρή κακοκαιρία των τελευταίων ημερών. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top