Κυριάκος Μητσοτάκης: Εκλογές σε εννέα μήνες από τώρα

Για ανάγκη εξοικονόμησης ενέργειας έκανε λόγο ο πρωθυπουργός

Για προσφυγή στις κάλπες σε 9 μήνες από τώρα έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο.

Ο πρωθυπουργός έθεσε στους υπουργούς το πολιτικό πλαίσιο ως τις κάλπες λέγοντας ότι τους επόμενους 9 μήνες μέχρι τις εκλογές εκτός από τη συζήτηση και την έγκριση των νομοσχεδίων, που αφορούν την υλοποίηση του κυβερνητικού έργου, το υπουργικό συμβούλιο πρέπει να λειτουργεί και περισσότερο πολιτικά.

Μητσοτάκης: Οι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι, τα μέτρα θα είναι μετρημένα

Ζήτησε, δηλαδή, το υπουργικό συμβούλιο να αποτελέσει ένα πολιτικό κέντρο με ανταλλαγή απόψεων για τα ζητήματα της επικαιρότητας και τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου με τον εκλογικό ορίζοντα του 2023.

Εκλογές: Πώς η απογραφή άλλαξε τον εκλογικό χάρτη – Κερδισμένοι και χαμένοι

Αυτό σημαίνει ότι ο πρωθυπουργός δείχνει να έχει καταλήξει σε εκλογές τον Μάιο του 2023. Κάτι που ενισχύεται από τη βεβαιότητα, ακόμη και των κυβερνητικών στελεχών, για διπλή εκλογική αναμέτρηση λόγω απλής αναλογικής. Άρα, νέες κάλπες τον Ιούνιο του 2023, αυτή τη φορά με τον νέο εκλογικό νόμο που προβλέπει μπόνους στο πρώτο κόμμα.

Οικονόμου: Δεν υπάρχει σχέδιο για διακοπές ρεύματος στην Ελλάδα

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη εξελέγη τον Ιούλιο του 2019, άρα η τετραετία «κλείνει» τον Ιούλιο του 2023.

Προφανώς, εκλογές μέσα στο κατακαλόκαιρο (Ιούλιο και στη συνέχεια Αύγουστο) είναι «απαγορευτικές».

Για ανάγκη εξοικονόμησης ενέργειας έκανε λόγο ο πρωθυπουργός

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην ενεργειακή κρίση και συγκεκριμένα στην ανάγκη εξοικονόμησης ενέργειας και περιορισμού της κατανάλωσης, καταρχάς στο Δημόσιο.

Παράλληλα, συζητήθηκε το θέμα του φυσικού αερίου. Όπως εκτιμήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο, όσο η Ρωσία το χρησιμοποιεί ως όπλο, τόσο η κρίση θα βαθαίνει.

Γεωργιάδης: Κάντε ό,τι μπορείτε για να μειώσετε την κατανάλωση ρεύματος

Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να κάνει ό,τι μπορεί. Όμως, αν δεν γίνει κάτι δραστικό σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κινδυνεύουν με κατάρρευση μεγάλες χώρες.

Για εκλογές σε 9 μήνες έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο, δείχνοντας ότι μάλλον έχει καταλήξει σε εκλογές τον Μάιο του 2023

Για εκλογές σε 9 μήνες έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο, δείχνοντας ότι μάλλον έχει καταλήξει σε εκλογές τον Μάιο του 2023 / Eurokinissi

«Η κρίση αυτή έχει κοινά χαρακτηριστικά με την πανδημία ως προς τις εν δυνάμει συνέπειές της για την οικονομία. Δεν θα ενδώσουμε σε πιέσεις πέραν των ανώτατων ορίων που μας δίνει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και το Υπουργείο Οικονομικών», σημείωσε.

Κυβερνητική πηγή στο Star: Μετρημένο στη ΔΕΘ οτιδήποτε πέραν της ενέργειας

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει καταθέσει προτάσεις εδώ και πολλούς μήνες για την ανάγκη πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου και αποσύνδεσης της τιμής ηλεκτρικής ενέργειας από την τιμή του φυσικού αερίου. Αυτό που συζητά σήμερα η Ευρώπη η Ελλάδα το έχει εφαρμόσει σε εθνικό επίπεδο από τον Ιούλιο με τον Μηχανισμό που ανακτά τα κέρδη από τις εταιρείες στην πηγή για να τα επιστρέψει ως στήριξη στην κοινωνία.

Ακρίβεια: Νέα μέτρα στήριξης ανακοινώνει ο Μητσοτάκης

Τέλος, στο υπουργικό συμβούλιο έγινε μία επισκόπηση: 

- της πορείας της ελληνικής οικονομίας (εξαγωγές, καταθέσεις, τουριστικές εισπράξεις) και των γραμμών άμυνας που έχει κρατήσει η κυβέρνηση (από τον Χρήστο Σταϊκούρα)

- της ευρωπαϊκής επισκόπησης της ενεργειακής κρίσης (από τον Κώστα Σκρέκα), καθώς το ενεργειακό τοπίο σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες προοιωνίζει έναν δύσκολο χειμώνα

- των επιδόσεων του Τουρισμού (από τον Βασίλη Κικίλια), όπου οι εκτιμήσεις είναι ότι τα έσοδα θα είναι αυξημένα σε σχέση με το 2019.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top