Ακρίβεια: Νέα μέτρα στήριξης ανακοινώνει ο Μητσοτάκης

Οικονόμου: Όσο διαρκεί η κρίση, θα στηρίζουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις

«Η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει την προετοιμασία εδώ και καιρό για παν ενδεχόμενο», ξεκαθάρισε ο Γιάννης Οικονόμου, αναφερόμενος στην ενεργειακή κρίση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, εξήγησε ότι έχει  διπλασιαστεί η χωρητικότητα της Ρεβυθούσας με νέα πλωτή δεξαμενή, που της δίνει τη δυνατότητα να υποδέχεται ταυτόχρονα δύο πλοία.

Τα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση για τα νέα μέτρα στήριξης

«Έχει διπλασιαστεί η παραγωγή από λιγνίτη και υπάρχει δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί πετρέλαιο σε πέντε εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής που σήμερα λειτουργούν με φυσικό αέριο. Παράλληλα, η κυβέρνηση συνεχίζει τη στήριξη νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καλύπτοντας το μέγιστο μέρος των αυξήσεων στο ρεύμα», σημείωσε.

Ο κ. Οικονόμου είπε πως οι ροές του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη έχουν μειωθεί κατά 75% φέτος και οι τιμές έχουν ξεπεράσει τα 320 ευρώ ανά μεγαβατώρα, κάνοντας αναγκαία τη λήψη έκτακτων μέτρων στις ευρωπαϊκές χώρες.

Σκρέκας: «Είμαστε προετοιμασμένοι για ένα δύσκολο χειμώνα»

«Όσο διαρκεί η κρίση θα συνεχίσει να στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις», υπογράμμισε, λέγοντας πως εάν δεν υπήρχε η στήριξη, νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα οδηγούνταν σε χρεοκοπία.

Παράλληλα, υπενθύμισε πως σύμφωνα με το Ινστιτούτο Bruegel, η Ελλάδα έχει διαθέσει τα περισσότερα χρήματα (περίπου 6,8 δισ. ευρώ) μεταξύ όλων των κρατών μελών της ΕΕ, ως ποσοστό του ΑΕΠ της, για τη στήριξη στην ενεργειακή ακρίβεια.

Ακρίβεια: Έρχεται στήριξη και για τα νοικοκυριά με φυσικό αέριο

«Η κυβέρνηση αναγνωρίζει τη σημασία της δημοσιονομικής αξιοπιστίας και παραμένει βασικός μας στόχος η ανάπτυξη της επενδυτικής μας βαθμίδας ως το 2023. Σε καμία περίπτωση δεν είμαστε και δε θα βρεθούμε ξανά σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό», είπε και πρόσθεσε: «Δέσμευσή μας ήταν και παραμένει να εξαντληθεί και το τελευταίο ευρώ για την στήριξη της ελληνικής κοινωνίας και κυρίως των πιο αδύναμων συμπολιτών μας και της μεσαίας τάξης, χωρίς όμως να τίθεται σε κίνδυνο η δημοσιονομική ισορροπία της χώρας».

Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου, οι ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα στήριξης το επόμενο διάστημα θα γίνουν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ.

Τα μέτρα στήριξης που εξετάζει η κυβέρνηση για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Από τα μέτρα μόνιμου χαρακτήρα που θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2023, δεδομένη είναι η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους βάση της συγκεκριμένης δέσμευσης της κυβέρνησης. Τα υπόλοιπα μέτρα που υπάρχουν στο τραπέζι εξετάζονται, μεν, αλλά δεν έχουν «κλειδώσει».

Τα βασικά σενάρια που εξετάζονται είναι τα ακόλουθα:

•    Αύξηση του κατώτατου μισθού: Ο πρωθυπουργός εκτιμάται ότι θα δώσει την κατεύθυνση για αύξηση του κατώτατου μισθού, χωρίς βέβαια να την προσδιορίσει, αφού υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες, τις οποίες σε καμία περίπτωση δε θα ήθελε να τις υπερκεράσει.

Πληροφορίες θέλουν τον κατώτατο μισθό να διαμορφώνεται σε επίπεδα προ μνημονίων, δηλαδή στα 751 ευρώ, από 713 ευρώ που είναι σήμερα.

 

Κατώτατος μισθός: Επιστρέφει και πάλι στα 751 ευρώ μετά από 10 χρόνια

•    Αύξηση συντάξεων: Από την 1η Ιανουαρίου του 2023 εκτιμάται ότι θα υπάρξουν αυξήσεις στις συντάξεις, οι οποίες σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη θα αφορούν όλους τους συνταξιούχους.

Αυξάνεται και η εθνική σύνταξη στα 411 ευρώ

•    Εισφορά αλληλεγγύης: Στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, που θα κατατεθεί στη Βουλή την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, θα περιλαμβάνονται μεταξύ των άλλων η κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους.

Συναγερμός σε Ευρώπη: Σπάει κάθε ρεκόρ η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας

•    Επιταγή ακρίβειας: Για το 2022 εξετάζεται η χορήγηση νέας επιταγής ακρίβειας, προκειμένου να στηριχθούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι, άνεργοι και εκείνοι που ανήκουν στην κατηγορία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Ακρίβεια: «Κλείδωσε» νέα και αυξημένη επιταγή ακρίβειας – Ποιους θα αφορά

•    Μείωση του Τέλους Επιτηδεύματος: Υπάρχουν σενάρια για μείωση κατά 50% του τέλους επιτηδεύματος με κόστος 200 εκατ. ευρώ για τα κρατικά ταμεία, αλλά είναι από τα μέτρα θα κριθούν στο παρά πέντε και ανάλογα με την πορεία των δημοσίων οικονομικών.

•    Fuel Pass 3: Στην περίπτωση που οι τιμές των καυσίμων διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα θα υπάρξει και νέος γύρος ενίσχυσης.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top