Την επέκταση του φράχτη στον Έβρο αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ 

Σε ετοιμότητα για κάθε ενδεχόμενο υβριδικής απειλής η Ελλάδα 

Την επέκταση του φράχτη του Έβρου σταδιακά κατά μήκος ολόκληρου του ποταμού και των συνόρων με την Τουρκία αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ, που συνεδρίασε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με την παρουσία των υπουργών Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, όπως και άλλων κορυφαίων υπουργών και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου.    

Μήνυμα Μητσοτάκη για την Κριμαία: Θέμα αρχής το απαραβίαστο των συνόρων  

Το έργο της επέκτασης του φράχτη θα ολοκληρωθεί πιθανότατα με εθνικούς πόρους, καθώς πλην απροόπτου δε θα υπάρξει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, αν και έχει υποβληθεί αίτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την Ελλάδα.

Αυξάνουν την πίεση στον Έβρο οι Τούρκοι

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στη συνεδρίαση έγινε μια συνολική επισκόπηση της κατάστασης σε θάλασσα (όπου υπάρχει τριπλασιασμός των περιστατικών) και στη στεριά. - Έγινε  επίσης συζήτηση για το επεισόδιο του Έβρου, για το οποίο επισημάνθηκε  ότι οι χάρτες έχουν συνταχθεί το 1926 και η γεωμορφολογία είναι ευμετάβλητη, αλλά κατέστη σαφές ότι το επεισόδιο του Δεκαπενταύγουστου με τη νησίδα ήταν κατευθυνόμενο από την Τουρκία.

Επισημάνθηκε επίσης η ανάγκη να υπάρχει ετοιμότητα από πλευράς Ελλάδας για το ίδιο ζήτημα, ενώ έγινε εκτίμηση για  όλα τα πιθανά σενάρια.

Προκλητικός Ερντογάν: Σώσαμε 41.000 πρόσφυγες που η Ελλάδα άφησε να πεθάνουν   

Η ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου

Η ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου αναφέρει συγκεκριμένα για τη συνεδρίαση: 

«Συνεδρίασε σήμερα υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ). 
Στη συνεδρίαση, μεταξύ άλλων θεμάτων συζητήθηκε το πρόβλημα της αυξανόμενης πίεσης για παράνομη είσοδο στην χώρα μας τόσο από τα χερσαία όσο και από τα θαλάσσια σύνορά μας. 

Αποφασίστηκε η σταδιακή επέκταση του φράχτη σε όλο το μήκος του Έβρου, κατά προτεραιότητα σε επίμαχα σημεία όπως αυτά προσδιορίζονται από τα συναρμόδια Υπουργεία και το ΓΕΕΘΑ. Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί είναι ο διαγωνισμός για συμφωνία- πλαίσιο.

Αποφασίστηκε επίσης η αναβάθμιση και η ενίσχυση των μέσων επιτήρησης.

Στη σημερινή τακτική συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ έλαβαν μέρος ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης (ο οποίος με απόφαση του Πρωθυπουργού θα συμμετέχει στις συνεδριάσεις του ΚΥΣΕΑ), ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο Διοικητής της ΕΥΠ Θεμιστοκλής Δεμίρης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Πρέσβης Άννα Μαρία Μπούρα και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Θάνος Ντόκος».
  

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top