ΗΠΑ: Μπλόκο από τη Βουλή των Αντιπροσώπων στην πώληση F-16 στην Τουρκία

Πέρασε η τροπολογία του Ελληνοαμερικανού Κρις Πάππας

Η τροπολογία νωρίτερα είχε περάσει από την αρμόδια επιτροπή του Κογκρέσου - Βίντεο από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Star

Πέρασε από την ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ η τροπολογία που είχε φέρει ο Κρις Πάπας και η οποία απαγορεύει την πώληση νέων F-16, κιτ εκσυχρονισμού ή αναβαθμισμένης τεχνολογίας στην Τουρκία.

Το Κογκρέσο «μπλοκάρει» τα τουρκικά F-16

Με την εξέλιξη αυτή έγινε το πρώτο βήμα για το οριστικό μπλόκο της πώλησης του εξοπλισμού στην Τουρκία. 

F-16

Νέο χαστούκι έφαγε η Άγκυρα από τις ΗΠΑ με το μπλόκο της Βουλής των Αντιπροσώπων στην πώληση F-16

Καιρίδης: «Κλειδί» η ενεργοποίηση του ελληνικού λόμπι στις ΗΠΑ

Ωστόσο ο πρόεδρος Μπάινεν μπορεί να πιστοποιήσει στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσο ότι υπάρχουν λόγοι εθνικής ασφαλείας και να δώσει αναλυτική περιγραφή των μέτρων που λαμβάνονται για να διασφαλιστεί ότι τα F-16 δε χρησιμοποιούνται για υπερπτήσεις πάνω από την Ελλάδα.

Κρίσιμες επαφές του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στις ΗΠΑ για τα F – 35

Πάντως, σύμφωνα με αναλυτές πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη που αυξάνει τις πιθανότητες να γίνει νόμος των ΗΠΑ στο τέλος του χρόνου ως τμήμα του αμυντικού προϋπολογισμού της χώρας.

Πριν από ένα 24ωρο ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, απαρίθμησε τους αυστηρούς όρους κάτω από τους οποίους θα μπορούσε να αποσύρει τις ενστάσεις του για την απόκτηση των μαχητικών F-16 από την Τουρκία.

ΗΠΑ: 35 βουλευτές ζητούν από τον Μπάιντεν να μη δώσει F-16 στον Ερντογάν

 «Ήμουν πολύ σαφής σχετικά με την πώληση των F-16 στην Τουρκία. Πουλάμε τον στρατιωτικό μας εξοπλισμό με βάση κάποια στάνταρντ, με αυτούς που μοιράζονται τις αξίες μας, και όχι απλώς στη βάση του οικονομικού κέρδους» δήλωσε ο Μενέντεζ, εξηγώντας τη θέση του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στην ιστοσελίδα Hellas Journal.

Ο γερουσιαστής, συγκεκριμένα, απαρίθμησε μια σειρά από προβλήματα στα οποία η Άγκυρα θα πρέπει να αλλάξει τη συμπεριφορά και την στάση της. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται:

  • · Το θέμα της απόκτησης του ρωσικού συστήματος S-400.
  • · Οι υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά.
  • · Οι στενές σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία.
  • · Οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι φυλακίσεις δημοσιογράφων και δικηγόρων.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top