ΝΑΤΟ: Πώς «μεταφράζει» η Αθήνα τη συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν

Για διατήρηση της σταθερότητας στο Αιγαίο μιλά ο Λευκός Οίκος

Πήγε στη Μαδρίτη έχοντας ανεβάσει υψηλά τους τόνους και τις προσδοκίες στην Άγκυρα και έφυγε με μια συμφωνία που υπέγραψε η Τουρκία με τη Σουηδία και τη Φινλανδία για τα ζητήματα της τρομοκρατίας και με μια αμφισβητούμενη υπόσχεση από τις ΗΠΑ για την αναβάθμιση των F-16, καθώς τον τελευταίο ρόλο για το θέμα τον έχει το Κογκρέσο.  

Ο λόγος για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος – παρά τα χαμόγελα και τις ευχαριστίες μπροστά στις κάμερες κατά τη συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν – πήρε επί της ουσίας ως... «αντάλλαγμα» τις συστάσεις ηγετών για σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και να σταματήσει την δημιουργία εντάσεων. Αυτή είναι η εικόνα που δίνουν διπλωματικές πηγές.

«Δεν προσφέραμε τίποτα στην Τουρκία» - Στροφή των ΗΠΑ για τα F-16;

Ο Αμερικανός πρόεδρος, όπως γίνεται ξεκάθαρο από την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για την συνάντηση του με τον Ερντογάν ζήτησε την διατήρηση της σταθερότητας στο Αιγαίο και επανέλαβε «την επιθυμία του να διατηρηθούν οι δημιουργικές διμερείς σχέσεις, και οι ηγέτες συμφώνησαν στη σημασία της διαρκούς στενής επικοινωνίας μεταξύ των κυβερνήσεων».

Μπάιντεν - Ερντογάν - Τζόνσον

Εξάλλου, νωρίτερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, κατά τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο του έκανε για μια ακόμη φορά σύσταση ότι οι όποιες διαφορές θα πρέπει να επιλύονται ειρηνικά.

Μητσοτάκης: Δε χρειάζεται άλλη αστάθεια εντός του ΝΑΤΟ

«Εξέφρασα τη βαθιά μου ανησυχία για τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι διαφορές μπορούν να επιλυθούν μόνο ειρηνικά και με αποκλιμάκωση. Η διατήρηση ανοικτών διαύλων επικοινωνίας είναι ζωτικής σημασίας», έγραψε στο twitter αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο.

«Βέλη» Μητσοτάκη για τη στάση της Τουρκίας

Ο πρωθυπουργός με έμμεσο πλην σαφή τρόπο επεσήμανε τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Άγκυρας στην περιοχή μας όπως και το παιχνίδι, με τη στάση του «επιτήδειου ουδέτερου», που παίζει στην ουκρανική κρίσης.

Ομιλία Μητσοτάκη στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ: Οι κυρώσεις να εφαρμόζονται από όλους

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με νόημα υπογράμμισε πως, ειδικά από τη στιγμή που είναι ανοικτό το μέτωπο της Ουκρανίας, το ΝΑΤΟ δε χρειάζεται άλλη πηγή αστάθειας.

Λαβράκι με γάλα τίγρης και αστακό: Το πλούσιο μενού του βασιλιά Φιλίππου

Μητσοτάκης και Μαρέβα στο δείπνο του βασιλιά Φιλίππου

Παράλληλα, στάθηκε στο πόσο κρίσιμος είναι ο ρόλος της Συμμαχίας για την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του Διεθνούς Δικαίου.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top