Το παρασκήνιο της Συνόδου Κορυφής - Οργή της Τουρκίας για το κείμενο!

«Βούτυρο στο ψωμί» του Μητσοτάκη η προκλητική δήλωση Οκτάι 

Στο πλούσιο παρασκήνιο για τα όσα ειπώθηκαν ανάμεσα στον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και στους ξένους ηγέτες για την Τουρκία, στο δείπνο της συνόδου κορυφής της ΕΕ, αναφέρθηκε η ανταποκρίτρια του Star στις Βρυξέλλες, Μαρία Ψαρά, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star.   

Μητσοτάκης: Απόλυτη κάλυψη από την ΕΕ έναντι των προκλήσεων της Τουρκίας

 

Οργή στην Τουρκία για το κείμενο των συμπερασμάτων   

Πριν από λίγο η ΄Αγκυρα αντέδρασε οργισμένα στο κείμενο συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής, με εκφράσεις στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ που ξεπερνά κατά πολύ τα διπλωματικά όρια ευπρέπειας και στην οποία αναφέρεται συγκεκριμένα:   

«Είναι απαράδεκτο να προσπαθεί η ΕΕ να νομιμοποιήσει τις μαξιμαλιστικές και παράνομες θέσεις για την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Κατά τον ίδιο τρόπο, είναι εντελώς ντροπή το ότι η ΕΕ παραμένει σιωπηλή για τις παράνομες ενέργειες της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης της διεκδίκησής της για 10 μίλια εναέριου χώρου, τον εξοπλισμό των νησιών και τις πρακτικές απώθησης. Αυτές οι αποφάσεις όχι μόνο δεν συμβάλλουν στη λύση των ζητημάτων, αλλά βλάπτουν και την περιφερειακή σταθερότητα».

 

«Bούτυρο στο ψωμί» Μητσοτάκη η προκλητική δήλωση Οκτάι 

Ο Πρωθυπουργός  ενημέρωσε τους ηγέτες για τις τουρκικές απειλές  και την αμφισβήτηση της κυριαρχίας  των ελληνικών νησιών  και δεν χρειάστηκε μεγάλη συζητηση να πειστουν ειδικά όταν έφερε  ως παράδειγμα την απαράδεκτη δήλωση  του Τούρκου Αντιπροέδρου  Οκτάι. Μια δήλωση που έγινε  στα κατεχόμενα όσο ήταν σε εξέλιξη η Σύνοδος Κορυφής, με την οποία ο Οκτάι απείλησε ευθέως ότι η Τουρκία θα αμφισβητήσει την κυριαρχία των νησιών, εάν δεν αποστρατιωτικοποιηθούν! 

Μητσοτάκης: Είναι στο χέρι της Τουρκίας η αποκλιμάκωση της έντασης

Μητσοτάκης: «Κυρώσεις» αν η Τουρκία κλιμακώσει την ένταση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε στο δείπνο των 27 ηγετών  ότι η Ελλάδα σε αυτή τη φάση  είναι ικανοποιημένη από το κείμενο συμπερασμάτων που αποδοκιμάζει την Τουρκία. Πράγμα που σημαίνει ότι αν υπάρξει κλιμάκωση από την Τουρκία και η Ευρώπη τότε θα κληθεί να απαντήσει πιο σκληρά, ακόμη και με κυρώσεις.

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Χωρίς ενστάσεις το κείμενο κατά της Τουρκίας 

Χαστούκι για την Τουρκία επεφύλαξε και ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν  ο οποίος υποστήριξε ότι η Τουρκία λόγω της προκλητικής της συμπεριφοράς θα πρέπει να αποκλειστεί από το γκρουπ των κρατών που ο ίδιος έχει προτείνει να έχουν ειδική σχέση με την ΕΕ. 

Η Μ. Ψαρά μετέδωσε επίσης μία πληροφορία της τελευταίας στιγμής, ότι «ψήνεται»  διμερής συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Βρετανό Πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, στη σύνοδο του ΝΑΤΟ. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top